Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CODUL RUTIER, modificat. Șoferii își pot recupera mai repede permisul de conducere suspendat

Publicat

politist trafic

Șoferii vor putea să-și recupereze mai ușor permisul suspendat. Legea de modificare a Codului Rutier a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Coducătorii auto vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare chiar dacă au mai beneficiat de această măsură în ultimii trei ani sau au mai avut permisul suspendat în ultimii doi ani.

Citește și Noi reguli în CODUL RUTIER, din 1 iulie: Analfabeții nu mai pot obține permis, controale medicale mai dese pentru vârstnici

Cele două prevederi au fost eliminate din lege. Astfel, şoferii trebuie acum să îndeplinească doar două condiţii cumulate pentru reducerea perioade de suspendare: să deţină permisul auto de peste un an şi să fie declaraţi admişi la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Reducerea se acordă dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

– titularul a fost declarat “admis” la testarea cunoștințelor despre regulile de circulație;

– permisul de conducere a fost obținut cel puțin cu un an înainte de comiterea faptei.

Perioada de suspendare se poate reduce cu 30 de zile, pentru:

– nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

– nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;

– nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;

– circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire;

– conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

– depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise, dacă se depășește cu maximum 70 km/h și peste acest prag doar dacă fapta a fost săvârșită o singură dată în 12 luni.

Șeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti, pe raza căreia a fost săvârşită fapta, ori de şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române poate decide în acest sens.

Perioada de suspendare a permisului nu se poate aplica dacă șoferul a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce; dacă a fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul sub influența alcoolului sau dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.

surse: digi24.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax