ADMINISTRATIE
Noi reguli în CODUL RUTIER, din 1 iulie: Analfabeții nu mai pot obține permis, controale medicale mai dese pentru vârstnici
Din 1 iulie 2020 vor intra în vigoare nou modificări în Codul Rutier. Cele mai importante prevăd noi reguli pentru cei care vor să obțină permisul de conducere și obligativitatea ca persoanele în vârstă să facă controale medicale mai des.
Autoritățile vor să elimine posibilitatea analfabeților de a obține permis auto, astfel că se introduce o obligativitate ca persoanele care vor să aibă carnet de conducere trebuie să aibă absolvite cel puțin 10 clase terminate.
Cod Rutier 2020: persoanele în vârstă sunt obligate să facă mai des controlul medical
O altă modificare prevăzută în noul Cod Rutier 2020 stabilește ca persoanele în vârstă care mai doresc să conducă pe drumurile din România vor fi obligate să facă mai des controlul medical. Românii cu probleme cardiace sau diabet vor obține mai greu permisul auto.
Persoanele care doresc obținerea permisului de conducere auto și care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor putea obține mai greu dreptul de a conduce un autovehicul.
Cod rutier 2020: Sancțiuni dure pentru vorbitul la telefon la volan
Noile reglementări ale Codului Rutier prevăd și ca cei care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce se află la volan să poată fi sancționați prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.
Cei care sunt surprinși în timp ce conduc folosind telefonul mobil riscă amenzi cuprinse în Clasa III de contravenții (2-3 puncte), cuprinse între 870 și 1.160 de lei.
În cazul în care folosirea telefonului reprezintă una dintre cauzele care au dus la încălcarea altei reguli privind circulația autovehiculelor pe drumurile publice, sancțiunea crește semnificativ: 4-5 puncte de amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.
Cod rutier 2020: Amenzi pentru anvelope de iarnă uzate
Pentru că deja aveam zăpadă și polei în unele regiuni ale țării, e bine să știm că legea prevede ca în aceste condiții să avem mașina echipată cu anvelope de iarna.
Conform Codului rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
Dar ce nu ştiu cei mai mulţi şoferi este că tot pot primi amendă chiar dacă au anvelope de iarnă şi cred că pot circula fără griji pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
În cazul în care anvelopele sunt uzate poliția ne poate amenda cu până la 725 de lei. Producătorii de anvelope au prevăzut anvelopele cu martori de uzură. Aceştia sunt poziționaţi între blocurile profilului de pe anvelopă, au o înălțime de 1,6 mm și sunt minim șase astfel de indicatori.
Cod Rutier 2020: Truse medicale omologate
Practic limita maximă de uzură este de 1,6 mm, iar limita pentru minima siguranţă este de 2 mm. În concluzie, limita minimă admisă precizată în Codul Rutier este dată de martorul de uzură care este pe anvelopă.
În conformitate cu prevederile din Codului Rutier, pentru a fi condus pe drumurile publice, orice autovehicul trebuie dotat cu trusă medicală omologată de RAR.
Cod Rutier: Ce trebuie să conțină trusa medicală:
Instrumentar
– O foarfecă cu ambele vârfuri boante, cu lama tăietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm
– Un dispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură cu valva unidirecțională sau filtru
Materiale sanitare
– Minimum patru bucăţi de pansament rapid (plasture)
– O rolă leucoplast
– Minimum cinci pachete a câte 25 bucăţi de comprese de tifon sterile
– Faşă tifon – minim două bucăţi pentru fiecare dintre dimensiunile: 5cm X 4m şi 10 cm x 4 m
– Minimum două bucăți de bandaj nedeformabil
– Minimum două perechi de mănuși de unică folosință
– O faşă elastică
– Minim două bucăti de pansament steril adsorbant de dimensiuni diferite
Alte materiale
– Minim 6 ace de siguranta
– Minim o folie de supraviețuire izotermă cu dimensiunile de 2,10 m x 1,60 m
– O broșură de instrucțiuni de prim ajutor, autorizată de Ministerului Sănătăţii Publice
– Lista cu conținutul trusei
Cod Rutier 2020: Ce riscați dacă nu aveți trusă
Conform codului rutier, conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii, omologate, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni: de la 4 sau 5 puncte penalizare și amendă de la 420 lei la 525 lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.