Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CODUL RUTIER: Sancțiuni mai dure pentru șoferi și noi condiții pentru obținerea permisului de motocicletă. Proiect

Publicat

politist amenda 1

Șoferii vor risca sancțiuni mai dure și amenzi usturătoare pentru depășiri neregulamentare sau conduce sub influența alcoolului, dacă un proiect de lege adoptat tacit de Senat va fi adoptat și de Camera Deputațior.

De asemenea, sunt prevederi noi pentru permisul de motocicletă, în alt act normativ, ce a trecut de Senat.

Citește și Noi reguli în CODUL RUTIER, din 1 iulie: Analfabeții nu mai pot obține permis, controale medicale mai dese pentru vârstnici

Ambele modifică OUG 195/2002 – Codul Rutier, pentru prevenirea accidentelor rutiere și fluidizarea traficului, scrie legestart.ro.

În primul proiect se arată că, în cazul nerespectării regulilor de circulație privind depășirea, șoferii vor risca să rămână fără permis 90 de zile.

Acum, legea prevede suspendarea permisului 30 de zile și amendă din clasa a II-a de sancțiuni, pentru depășiri neregulamentare. Adică 4-5 puncte amendă (de la 580 la 725 lei). În proiect se prevăd pentru aceste fapte amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni, adică de la 9 la 20 puncte amendă (între 1.305 lei și 2.900 lei).

”Constituie contravenţie şi se sancţionează cu -amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier, ori tramvai următoarele fapte: f) nerespectarea regulilor privind depăşirea”, se arată în proiect.

Pentru conducerea sub influența alcoolului, se propune ca permisul să fie suspendat un an, comparative cu legislația actuală, ce prevede această măsură pentru 90 de zile.

”Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 1 an de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptei de a conduce sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune”, potrivit actului normativ.

Al doilea proiect legislativ care completează Codul rutier prevede facilitarea condițiilor de a obține permisul categoria A1 (motociclete) pentru posesorii de permis categoria B, dacă aceştia îndeplinesc o serie de criterii cum ar fi: vârsta minimă de 24 ani, deţinere permis categoria B de cel puţin 2 ani şi parcurgerea unui curs practic obligatoriu pe motocicletă categoria A1 de 10 ore.

”Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg (categoria A1), cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta minima de 24 de ani împliniţi si permisul categoria B obţinut cu cel puţin doi ani în urmă“, se propune în actul normativ.

sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax