Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Colectarea selectivă se va face subteran la Alba Iulia. Licitaţie de 12,9 milioane de lei pentru 134 de platforme

Publicat

ginoi

Primăria Alba Iulia a lansat o licitaţie cu valoare estimată de 12,9 milioane de lei (TVA inclus) în vederea construirii de platforme subterane pentru colectarea selectivă a deşeurilor urbane. În prima etapă este vorba despre construirea şi amplasarea a 134 de astfel de platforme din totalul de 222 vizate. În total, proiectul are o valoare de 25,7 milioane de lei şi îşi propune modernizarea sistemului de salubrizare pe tot teritoriul municipiului Alba Iulia.

Citește și Licitații anulate din cauza lipsei ofertanților. Firmele nu se mai ”înghesuie” la lucrări pe bani publici în Alba

Contractul prevede, pe lângă execuţia propriu-zisă, şi partea de proiectare, obţinere de autorizaţii, elaborare de documentaţie dar şi echipamente şi dotări. Ofertele firmelor interesate trebuie depuse până în data de 5 decembrie 2018. În momentul de faţă colectarea selectivă a deşeurilor se face cu mari sincope, la un nivel mult mai scăzut decât cerinţele europene, principalul inconvenient reprezentându-l, pe lângă lipsa de informare şi conştiinţă a unora dintre cetăţeni, chiar containerele clasice. Platfomele vor putea fi introduse ulterior în sistemul Smart City, în sensul că vor putea fi alimentate cu energie fotovoltaică, fără a fi necesară conectarea la reţeaua de energie electrică. Accesul poate fi restricţionat cu card, astfel încât doar persoanele care deţin card să poată utiliza platforma.

Totodată, platformele vor fi dotate cu senzori de umplere şi sistem de monitorizare. Potrivit caietului de sarcini, s-a optat pentru construirea unor puncte de colectare amplasate în exteriorul clădirilor, cu construcţie subterană în camere speciale. Platformele subterane de colectare a deşeurilor sunt o alternativă la platformele clasice, reprezentate de ţarcuri în interiorul cărora se amplasează containerele/pubelele. Platformele subterane sunt compuse din: în subteran – cuva de beton şi structură metalică elevatoare (prevăzută cu sistem hidraulic) în care se amplasează 4 containere de colectare a deşeurilor; în suprateran – platforma metalică prevăzută cu 4 coşuri de inserţie deşeuri, din inox, cu sistem de rabatare a capacului.

Platformele subterane sunt destinate colectării selective a deşeurilor municipale şi menajere, iar funcţionarea corectă a sistemului depinde şi de seriozitatea şi nivelul de civism al utilizatorilor. Odată funcţionale, acestea nu vor mai permite împrăştierea deşeurilor, nu permit accesul uman sau al animalelor la deşeuri, eliminând cazurile cunoscute de împrăştiere a deşeurilor de către oameni ai străzii şi nu numai. Amplasarea punctelor de colectare se va face la o distanţă de minimum 10 metri de ferestrele locuinţelor.

Realizarea acestor puncte de colectare selectivă a deşeurilor, amplasate cu respectarea obligaţiilor legislative impuse, va îmbunătăţi sistemul de colectare a deşe­urilor, va creşte calitatea serviciului public cât şi a confortului urban, va limita riscurile asociate poluării mediului şi va reduce pentru termen mediu şi lung costurile de exploatare aferente serviciului public. Data limită de depunere a ofertelor de către operatorii interesaţi este 5 decembrie 2018.

 

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Albaiulian

    luni, 19.11.2018 at 14:17

    Fix asta mai lipsea. În rest avem de toate. Hai ca trebuie schimbat și primarul asta ca deja s a plictisit

  2. pilu

    luni, 19.11.2018 at 16:47

    Daca aceste platforme subterane vor avea acelasi regim ca cea de la Cinema Columna, mai bine trageti un chef cu toti albaiulienii, ca nu au nici un rost. Veniti sa vedeti ce este acum acolo.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax