Administrație
Licitații anulate din cauza lipsei ofertanților. Firmele nu se mai ”înghesuie” la lucrări pe bani publici în Alba
Din cauza lipsei ofertanţilor, în mai multe localități din Alba, zeci de proceduri publice sunt anulate şi reluate. Din acest motiv s-a ajuns în situația în care piaţa licitaţiilor publice pentru contractarea unor lucrări importante de investiţii a intrat în blocaj.
Unele licitaţii au fost anulate chiar şi de două ori din cauză că nicio firmă nu s-a arătat interesată de contractarea lucrărilor.
Deşi la prima vedere sumele par a fi consistente, firmele nu se mai înghesuie să participe cu oferte. Potrivit specialiştilor, două sunt motivele principale care au dus la această situaţie.
Primul ar fi faptul că firmele şi-au făcut ”plinul” de contracte în prima parte a anului trecut datorită, mai ales, a proiectelor finanţate prin PNDL. Al doilea motiv ar fi deficitul important de forţă de muncă cu care se confruntă firmele de construcţii din România.
În plus, multe dintre aceste proiecte au fost subevaluate, iar schimbarea legislaţiei privind achiziţiile publice nu mai permite modificarea contractelor prin încheierea de acte adiţionale care să crească valoarea.
Un exemplu în acest sens ar fi licitaţie în valoare de 6,4 milioane de lei pentru realizarea sistemului de canalizare şi a unei staţii de epurare în comuna Lupşa, cel mai mare proiect finanţat prin PNDL în judeţul Alba.
Procedura a fost anulată de două ori datorită lipsei ofertanţilor. Prima decizie de anulare a fost luată la sfârşitul lunii ocotmbrie, iar a doua în decembrie 2018.
Nimeni nu s-a arătat interesat să participe la realizarea investiţiei, care ar urma să faciliteze introducerea sistemului de canalizare în patru dintre satele comunei.
La fel, parcul din centrul oraşului Cîmpeni a rămas neamenajat şi nemodernizat, întrucât nicio firmă nu s-a arătat interesată de contractul în valoare de 3,1 milioane de lei, fără TVA. Licitaţia ar urma să fie reluată în 2019, iar valoarea estimată a investiţiei să fie majorată la cel puţin 4 milioane de lei.
Prin acest proiect se propun noi trasee pietonale, acces auto controlat, separare zone verzi de cele pavate, crearea unei piaţete pentru diferite activităţi, crearea de zone decorative, spaţii de joacă, eliberarea unor zone ocupate cu arbori vechi şi înlocuirea lor cu specii de talie mică, arbustive sau floricole, grup sanitar public, etc.
Un alt proiect amânat este cel de reabilitare a clădirii Şcolii Gimnaziale din comuna Avram Iancu, care momentan se află în a treia procedură de licitaţie, după ce primele două au fost anulate din lipsă de interes.
Lucrările evaluate la 2 milioane de lei, finanţate prin PNDL, nu sunt dorite de nicio firmă de construcţii. La fel s-a întâmplat şi la Aiud cu trei dintre proiectele lansate de municipalitate – alimentare cu apă potabilă în localitatea Măgina (Aiud) – 1,4 milioane de lei de lei, fără TVA; modernizare sistem rutier pe străzile Stadionului, Morii şi Transilvaniei – 2,7 milioanede lei, fără TVA, şi reabilitarea podului peste Valea Aiudului, pe strada Stadionului – 617.241 de lei, fără TVA.
În comuna Meteş atribuirea lucrărilor de modernizării drumurilor comunale (faza III) a fost anulată de patru ori. La primele două încercări, valoarea estimată a fost de 1,54 milioane de lei, iar le celelalte două, suma a crescut la 1,74 milioane de lei.
Chiar şi aşa, nimeni nu s-a arătat interesat de acest proiect, ultima decizie de anularea datând din septembrie 2018. Nici Primăria Sebeş nu a reuşit din prima atribuirea contractului de lucrări pentru reabilitarea străzii Progresului din Sebeş, modernizarea străzilor Morii şi Primăverii, plus reabilitare reţea apă pe strada Progresului, estimat la 3,8 milioane de lei, fără TVA.
Exemplele sunt mult mai multe şi arată o realitate care se va prelungi cel puţin în prima parte a anului 2019.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 03.01.2019 at 18:41
Nimeni nu mai vrea sa sustina parandaratul impus la o valoare tot mai mare.