Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comandament special al ANPC, pentru supravegherea promoțiilor false de Black Friday. Autoritățile anunță ”toleranță zero”

Publicat

ANPC a înființat un comandament special pentru Black Friday și va supraveghea ofertele cu promoții din această perioadă 24 de ore din 24, au anunțat reprezentanții instituției, joi, într-un comunicat de presă.

Reamintim că Altex a fost amendată cu 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte și de asemenea a fost propusă suspendarea activității siteului, până la încetarea practicii incorecte.

Citește și ANPC: Comandamentul Special Black Friday a amendat 11 mari site-uri care promovau „reduceri speciale”. Nereguli constatate

Sancțiunea a venit în perioada în care toate firmele de profil se pregătesc de Black Friday, iar pe site sunt afișate mai multe reduceri. Detalii despre amenda dată Altex, AICI.

Imendiat după amenda primită de Altex, întâmplător sau nu, a căzut și siteul unui alt mare retaliler: Flanco.

Precizările autorităților

”Am decis înființarea acestui comandament după ce am văzut rezultatele controalelor de zilele trecute, la cei care au ”furat startul” campaniei de reduceri.

Așa cum am spus de fiecare dată, manifestăm TOLERANȚĂ ZERO față de orice abatere de le legislația în domeniu. Parte a campaniei ”Protecția Consumatorilor nu se negociază!”, ne dorim ca acest comandament să împiedice transformarea lui Black Friday în Ziua Păcălellilor”, a declarat Claudiu Dolot, președintele instituției.

„Reamintim consumatorilor că vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoționale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor.

Astfel, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice.

Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus”, se mai arată în comunicatul transmis.

În acest context, ANPC a pus la dispoziția consumatorilor din toată țara o adresă de e-mail dedicată, bf@anpc.ro, la care îi invită pe toți cetățenii care constată orice neregulă legată de promoțiile din această perioadă să scrie, să trimită fotografii sau orice document consideră că poate fi de folos.

UPDATE: Comandamentul Special Black Friday al ANPC a dat amenzi de 275.000 de lei unui număr de 11 firme care aveau promoţii speciale. Printre ele Altex, Flanco și Lc Waikiki Retail

Comandamentul Special Black Friday al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dat, în urma controalelor la 11 firme care aveau promoţii speciale în această perioadă, amenzi de 275.000 de lei, pentru nereguli legate de calculul preţului. Totodată, s-au emis 10 decizii de încetare a practicii comerciale incorecte.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de ANPC, în prima zi de activitate, Comandamentul Special Black Friday a verificat 11 mari operatori economici care promovau reduceri speciale în această perioadă.

Volumul amenzilor contravenţionale aplicate tuturor operatorilor controlaţi s-a ridicat la 275.000 de lei, întrucât s-a constatat că se practicau vânzări cu preţ redus, în condiţiile în care preţul de referinţă afişat pe site nu era cel mai mic preţ practicat în ultimele 30 de zile, prin modul incorect de calcul al preţului redus creându-se premisa existenţei unui avantaj specific preţului, consumatorii fiind determinaţi să ia o decizie de tranzacţionare pe care nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut realitatea.

Totodată, pe site-urile respective nu era indicată în mod clar şi neechivoc data la care încetează oferta sau dacă oferta se referă la stocul de bunuri disponibil.

Cei 11 operatori verificaţi sunt: Altex România SRL – www.mediagalaxy.ro, Flanco Retail SA – www.flanco.ro, FineStore Distribution SRL–magazin de băuturi alcoolice, Vivre Deco SA -www.vivre.ro, Studio Moderna SRL – www.top-shop.ro, Arsis Trading SRL -www.arsis.ro, Lc Waikiki Retail Ro SRL –www.lcv.ro, Elefant SRL – www.elefant.ro, Premium Store SRL – www.premiumstore.ro, Pc Garage SRL – www.pcgarage.ro, Evolution Prest Systems SRL – www.evomag.ro.

“Acestor sancţiuni li s-au adăugat 10 decizii de încetare a practicii comerciale incorecte, doar site-ul www.mediagalaxy.ro remediind abaterile pe loc”, a precizat ANPC.

Sursa: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax