Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisie pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, în urma acuzațiilor făcute de fostul ministru al Sănătății

Publicat

Premierul Florin Cîţu, ministru interimar al Sănătăţii, a semnat, luni, Ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, care va identifica potenţialele neconformităţi din raportări.

Premierul Florin Cîţu, ministru interimar al Sănătăţii, a semnat, luni, Ordinul ministrului sănătăţii nr. 526/19.04.2021 privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19.

Din componenţa comisiei fac parte un număr de 7 persoane, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional al Sănătăţii, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi un reprezentant al Serciviului de Telecomunicaţii Speciale.

Printre atribuţiile Comisiei se numără identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă privind decesele prin COVID-19 şi a responsabilităţilor instituţiilor implicate, precum şi identificarea potenţialelor neconformităţi, corectarea lor şi formularea de recomandări de măsuri pentru îmbunătăţire a procesului de raportare şi a calităţii datelor”, potrivit Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, membrii comisiei trebuie să realizeze analiza procesului şi a conţinutului raportarilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19 şi să identifice corespondenţa dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19.

Diferențe în privința numărului de decese COVID 19 anunțate de Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a acuzat că a descoperit diferenţe în privinţa numărului de decese cauzate de pandemia de COVID-19.

Fostul ministru și secretarul de stat Andreea Moldovan au înființat un grup de lucru prin care să se verifice numărul de decese raportate.

Documentul care a fost înregistrat la Ministerul Sănătății, prin care s-a înființat grupul de lucru pentru raportarea deceselor Covid de la Ministerul Sănătății, „arată ca un fals în acte”, a spus prim-ministrul Florin Cîțu la Jurnalul de Seară de la Digi24.

Premierul spune că este în desfășurare o investigație la Ministerul Sănătății în acest moment pentru a se ajunge la o concluzie.

„Investigăm, vedem ce se întâmplă. Nu aș fi știut de acest document dacă nu ar fi fost aruncat în spațiul public ca o dovadă a existenței unui presupus grup de lucru. După aceea am cerut investigații în detaliu și am descoperit că există acest document care arată ca un fals în acte. Un document a fost înregistrat după ce a fost creat.

Cîțu: dacă ar fi existat acest grup de lucru, l-aș fi pus la lucru

Acolo sunt mai multe lucruri – un secretar de stat care nu știe legislația în vigoare – sunt mai multe lucruri acolo, dar le investigăm pe toate și, ca de fiecare dată, vom avea o concluzie și o prezentăm public.

Văd că aveți surse foarte bune și ați aflat ceea ce am aflat și eu astăzi, acea problemă cu înregistrarea cu același număr pentru două documente. Arată ca un fals în acte, dar nu pot să mă pronunț.

Poate să fie și o greșeală, eu sunt gata să admit că ar putea fi și o greșeală, dar fără o analiză să vedem cine a înregistrat, când a înregistrat, cum a înregistrat, nu are sens să discutăm.

Dacă ar fi existat acest grup de lucru, l-aș fi pus la lucru. De asta am cerut sâmbătă, dacă există acest grup de lucru să mi se dea un raport a ceea ce a făcut până acum ca să știm de unde pornim. Dacă nu există, facem unul! Nu am o miză în a crea un grup de lucru.

Și nu înțeleg astfel de acțiuni care aruncă chestii pe surse… Cea mai ciudată a fost acea coală de hârtie care ar fi venit la premierul României, pe care nu scrie de unde e, de la cine ș.a.m.d.

Ca și cum în România așa s-ar face lucrurile, iar premierul primește o coală de hârtie și semnează apoi pe ea „am primit”, fără să-l intereseze de unde e… Asta este problema. Să crezi, să presupui că premierul României își va pune semnătura pe o coală de hârtie care vine din neant.

(…) Eu nu primesc documente personal, există filtre până ajung documentele la mine și există proceduri, ele trebuie să fie prezentate într-o anumită formă, mai ales dacă scrie «Confidențial» pe ele”, a spus premierul Florin Cîțu, la Digi24.

Vlad Voiculescu a declarat public că la nivelul ministerului Sănătății s-a decis constituirea unui grup de lucru privind neconcordața numărului morților de Covid.

Ulterior, în spațiul public a fost transmis un document care prezintă componența grupului. Documentul are numărul de înregistrare 578/12.04.2021. 

De asemenea, alături de document a fost transmisă și o pagină scrisă de mână care ar fi reprezentat dovadă că premierul a fost înștiințat.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax