Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Compania „Albalact SA”, cercetată de Consiliul Concurenţei pentru participarea cu oferte formale la o licitaţie

Publicat

Compania „Albalact” SA Alba este cercetată de Consiliul Concurenţei, alături de alte firme de produse lactate suspecte că ar fi ajuns la înţelegere privind participarea cu oferte formale la o licitaţie pentru atribuirea contractelor de furnizare produse lactate pentru elevi şi preşcolari.

Cele patru companii la care s-au derulat inspecţii sunt „Dorna” SA Suceava, „Albalact” SA Alba, „Lacta” SA Giurgiu şi „Simultan” SRL Făget (judeţul Timiş). Valoarea totală a contractelor, încheiate cu cele patru companii pentru perioada 2010-2014, este de 17,9 milioane lei (aproximativ 4,2 milioane euro).

„Suspectăm că ar exista o înţelegere între companiile inspectate, de a participa cu oferte formale la licitaţie. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie, fiecare din cele patru companii câştigând cel puţin un contract. În domeniul achiziţiilor publice, concurenţa se manifestă în momentul participării la licitaţii. De aceea, este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din acest domeniu, astfel încât în final să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Din septembrie 2009, autoritatea română de concurenţă a adoptat noile instrucţiuni privind politica de clemenţă, care se aplică atât înţelegerilor orizontale, cât şi restricţionărilor verticale foarte grave.

Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte, se precizează în comunicatul Consiliului Concurenţei.

Inspecţiile au avut loc în cadrul investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei privind o posibilă întelegere între cele patru companii de a participa cu oferte trucate la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Giurgiu, în data de 2 septembrie 2010.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. michelangelo

    vineri, 09.09.2011 at 14:30

    ar trebui sa se sesizeze si dna-ul avand in vedere valoarea prejudiciului, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax