Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Beniamin Todosiu (deputat USR): Roșia Montană în UNESCO – decizie istorică pentru salvarea patrimoniului României

Publicat

”Comitetul Patrimoniului Mondial a decis, marți, includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este o decizie istorică și o victorie a tuturor celor care au luptat, prin implicare civică, pentru a salva o comoară inestimabilă a României: situl minier de la Roșia Montană.

Conform experților, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-127 î.Hr.)”. În plus, conține „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

Acesta este momentul în care Roșiei Montane și Munților Apuseni li se oferă șansa reală de dezvoltare sustenabilă, cu accent pe valorificarea patrimoniului cultural și natural extraordinar. De acum, va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare vechile galerii romane și peisajul minier al localității. Problemele localității Roșia Montană, adâncite în ultimii 30 de ani de interese politice, nu se vor rezolva peste noapte, dar cu multă muncă și proiecte serioase, sub monitorizarea atentă a specialiștilor UNESCO, această zonă poate înflori. Roșia Montană va avea astfel o dezvoltare sustenabilă pe termen lung, fără impactul dezastruos pe care l-ar fi avut asupra mediului un proiect minier. În Europa și în lume sunt mii de exemple de comunități care prosperă de pe urma patrimoniului cultural și natural de care dispun.

Este mult de muncă, cu atât mai mult cu cât Comisia UNESCO a înscris situl de la Roșia Montană și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se vulnerabilitatea vestigiilor istorice și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție.

Uniunea Salvați România a reușit să ducă până la capăt promisiunea asumată în fața tuturor celor care au luptat civic, chiar și prin proteste de stradă, pentru a salva patrimoniul cultural și istoric de la Roșia Montană. Uniți și consecvenți în decizii, am reușit să salvăm Roșia Montană și astfel sperăm că decizia istorică a comisiei UNESCO va spulbera toate interesele politice și clientelare din jurul acestei localități.

Jugul care sugruma Roșia Montană a fost rupt! De acum, această localitate poate să își decidă dezvoltarea sustenabilă, protejându-și cea mai mare comoară pe care o deține: patrimoniul cultural minier, care este oficial înscris și în patrimoniul umanității”, a declarat Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax