Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava: Un mediu mai curat înseamnă resurse mai multe la nivelul Uniunii Europene

Publicat

Mircea Hava: Un mediu mai curat înseamnă resurse mai multe la nivelul Uniunii Europene

”Toate pachetele de măsuri luate la nivelul Uniunii Europene, de la începutul pandemiei și continuând cu cele menite să sprijine și să redreseze economiile statelor membre după această perioadă, trebuie acoperite de undeva. În mod normal, să dai și să susții e urmat de a pune la loc de unde iei.

Bugetul UE nu este un sac fără fund, tocmai de aceea modul în care ne asigurăm că atragem și cheltuim banii europeni trebuie să fie o prioritate. Mulți își închipuie și trăiesc cu impresia că fondurile europene sunt un fel de cadou venit de nicăieri, că sunt bani picați din cer. Nimic mai greșit! Banii europeni sunt tot banii noștri, tot bani veniți din economiile și de la cetățenii statelor membre, iar toate aceste sume, care se ridică la 750 de miliarde de euro și care constituie PNRR-urile pentru fiecare țară, trebuie acoperite de undeva.

Necesitatea diversificării surselor de venit la nivel de Uniune

Tocmai de aceea, încă de la începutul pandemiei și de la primele discuții pornite pe tema pachetelor de măsuri menite a sprijini statele membre, grupul EPP a avut o poziție clară privind necesitatea creșterii și diversificării surselor de venit la nivel de Uniune. Nu vorbim aici doar de ceea ce e la îndemâna oricui dar împovărează omul – creșteri de taxe. Lucrurile nu pot fi privite și puse în practică atât de simplist. Suntem, dacă vreți, în situația în care trebuie să împăcăm și capra și varza. Astfel că măsurile luate la nivel european trebuie nu doar să ajute bugetul Uniunii, care la rândul său ajută statele membre, însă trebuie să urmărească și liniile și directivele de dezvoltare pe termen lung.

Taxă pe plastic

PPE a susținut instituirea unei taxe pe plastic, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2021, menită a atrage fonduri la bugetul UE și a determina, totodată, procesul de reciclare la nivel de Uniune; sunt, de asemenea, așteptate măsuri din partea Comisiei care să îmbunătățească CBAM (Carbon Border Adjustment Mecanism) – Mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon, parte din Green Deal și care își propune o reducere a emisiilor de carbon, până în 2030, la jumătate față de anul 1990 și transformarea Europei într-un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Taxă digitală

PPE a susținut, de asemenea, un cadru fiscal și de reglementare modern și stabil, pentru a răspunde evoluțiilor și provocărilor economiei digitale. Practic, o inițiativă care urmărește să introducă o taxă digitală pentru a aborda problematica unei impozitări echitabile a economiei digitale, acest proiect de directivă fiind în curs de finalizare.

Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții eficiente pentru a-și crește veniturile, în mod independent de contribuțiile statelor membre, tocmai pentru ca aceste contribuții, care astăzi constituie 70% din bugetul total, să nu fie crescute. Iar aceste soluții, cum este inițiativa de taxare a produselor din plastic nereciclate, este una dintre acele posibilități cu beneficii reale ce vine să ajute bugetul UE și, totodată, să ne facă pe noi toți să devenim mai atenți și mai conștienți de efectele pe care le avem asupra mediului”.

Mircea Hava – eurodeputat PNL

Membru al PPE

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax