Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat: Situația din teren preluată de către Asocierea RER Vest – RETIM

Publicat

De astăzi, 1 decembrie 2021, Asocierea RER Vest-RETIM a preluat colectarea și transportul deșeurilor menajere din Alba Iulia. În ultimele zile, reprezentanții asocierii au efectuat verificări constante la punctele de colectare a deșeurilor situate la blocuri pentru a evalua exact situația care urma să fie preluată.

În data de 30 noiembrie au fost realizate două serii de  monitorizări – dimineața și după-masa – la aproape 100 de platforme de colectare. Am constatat de la primele ore ale diminetii că la peste 80% din aceste puncte recipientele au fost retrase deja către Polaris, fostul operator de salubrizare până la data de 30 noiembrie 2021 inclusiv. Prin urmare, cetățenii nu au avut soluții de depozitare a deșeurilor. Menționăm că recipientele Asocierii RER Vest-RETIM au fost aduse la platformele de colectare, dar urmau să fie poziționate pentru colectare în cursul zilei de 30 noiembrie. Acest lucru s-a și realizat conform programării.

Platformele de colectare de la blocuri – aspect deplorabil, la momentul preluării

În concluzie, platformele de colectare de la blocuri au un aspect deplorabil, la momentul preluării de către companiille RER Vest-RETIM . Principalele cauze identificate sunt:

Unii agenți economici declară în contractele semnate o cantitate mai mică decât cea reală: aceștia aruncă cea mai mare parte a deșeurilor la punctele de colectare dedicate blocurilor de locuințe.

Deșeurile reciclabile sunt aruncate în amestec cu cele reziduale. Mai mult, deșeurile reciclabile precum cutii de carton, PET-uri, doze etc sunt nepliate, nestrivite, ocupând un volum nejustificat de mare în containere.

Depozitarea/abandonarea altor categorii de deșeuri – precum cele din construcții și demolări, deșeurile voluminoase sau periculoase și deșeuri vegetale. Acestea ocupă astfel locul deșeurilor menajere (de exemplu volume mari de deșeuri vegetale în interiorul containerelor) sau creează un aspect neplăcut și impedimente în colectarea recipientelor atunci când sunt depozitate în afara containerelor.

Câteva adrese cu probleme deosebite

Piața Consiliul Europei nr 32 A

Piața Iuliu Maniu nr. 16

Strada Frederic Mistral nr. 3

Strada Bogdan Petriceicu Hașdeu nr. 21

Strada Vasile Goldiș nr. 18

Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 89

Strada Arnsberg nr. 27

Toate situațiile identificate au fost comunicate și instituțiilor publice următoare: Primăria Alba Iulia, ADI Salubris Alba și Garda de Mediu Alba.

Pentru perioada de început a operării se va asigura o colectare zilnică

Cu toate că în contractul Asocierii RER Vest-RETIM colectarea deșeurilor reziduale (containere negre) este prevăzută de trei ori pe săptămână, iar a containerelor pentru deșeuri reciclabile (galben și albastru) este prevăzută de două ori pe săptămână, având în vedere situația actuală de la punctele de colectare, pentru perioada de început a operării se va asigura o colectare zilnică a tuturor containerelor, ceea ce înseamnă mai mult decât dublul față de angajamentelor contractuale.

Cu toate acestea, credem că nu este suficient pentru rezolvarea situației. O soluție reală necesită implicarea tuturor participanților din sistemul de management al deșeurilor (operatori de salubrizare, autorități publice locale, utilizatori).

Asocierea RER Vest-RETIM

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Elena

    miercuri, 01.12.2021 at 12:42

    De 1 luna numai comentati. De azi trebuia sa treceti la treaba, dar comentati in continuare. Din cauza voastra s-au adunat atatea gunoaie ca nu ati vrut sa preluati mai mult. Aveti pretentia sa va faca altii treaba, va spalam sticlele, le aplatizam, in pubele punem numai deseuri care sa fie in pungi biodegradabile. O sa va inapoiem pubelele noi noute, o sa le pastram ca bibelourile. O sa va dam pubelele pe sfert ca nu avem voie sa punem …….., si cu restul ce facem, foc nu avem voie sa facem. Avem si noi o problema, in cazul asta sa va mai platim? Dupa parerea mea toata galagia asta se face cu un scop, ca sa se mareasca pretul. Castiga licitatia cu un pret mic si la cateva luni se dubleaza. Cum credeti oameni buni curentul, gazul, etc. s-au scumpit si noi sa nu marim pretul, dar suntem mai prosti ca ceilalti?

  2. Dex

    joi, 02.12.2021 at 23:46

    Voi ridicati gunoil si lasati vrajeala ieftina .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax