Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Pe modelul Bucureștiului, gașca PSD îi face pe români dependenți de sistemele centralizate de termoficare

Publicat

Într-un comunicat de presă, deputatul PNL de Alba, Sorin Bumb, a transmis următoarele: ” Pe modelul Bucureștiului, gașca PSD-istă îi face pe români dependenți de sistemele centralizate de termoficare.

Gașca PSD din Parlamentul României produce noi deservicii majore românilor printr-o modificare a legii privind alimentarea cu energie termică.

Astfel, Consiliile Locale vor trebui să desemneze zone unitare de încălzire, în cadrul cărora constructorii de locuințe vor fi nevoiți să demonstreze, cu un studiu elaborat de experți, că sistemul de încălzire propus pentru noile locuințe este cel mai eficient din punct de vedere economic și energetic.

Deși, la prima vedere, textul de lege pare să ofere cea mai bună soluție, în realitate el este o capcană care le va interzice cetățenilor să își aleagă în mod individual sursa de încălzire pe care o consideră cea mai potrivită pentru propria locuință, făcându-i dependenți de o decizie politică care se ia independent de voința și de interesele lor.
Cea mai mare problemă este în cazul orașelor în care încă funcționează marile sisteme de termoficare.

Atâta timp cât aceste sisteme sunt puternic subvenționate din fonduri publice, iar costurile lor reale sunt mascate de aceste subvenții de la bugetul primăriilor, va fi practic imposibil de găsit un sistem alternativ de încălzire care, în teorie, să se dovedească mai eficient. Aceasta înseamnă că cetățenii sunt condamnați să fie în continuare dependenți de aceste sisteme de termoficare centralizată, doar pentru a le asigura funcționarea.

În unele cazuri, exemplul cel mai bun fiind Firea – București, funcționarea acestor sisteme, care merg în pierdere, reprezintă o importantă sursă de avantaje și de bani de tocat pentru camarila de partid.

Chiar dacă în Alba Iulia și în județul Alba noi ne-am dat seama de mult că termoficarea în sistem centralizat nu produce decât pierderi și am renunțat la ea, noua lege poate pune probleme și aici. În lipsa altor reglementări clare, aceste prevederi privind alegerea sistemelor de încălzire cele mai eficiente pentru noile locuințe aflate în condominii, îi vor pune pe cetățeni în imposibilitatea de a-și alege fiecare tipul de încălzire pe care îl consideră cel mai potrivit pentru apartamentul său, făcându-i captivi într-un sistem decis de Consiliile Locale, care poate fi aplicat la nivel de scară, de bloc, de cartier sau chiar de oraș.

În plus, apar noi probleme privind justețea cestor studii făcute de experți: cine le poate verifica și cine poate atesta că soluția propusă este într-adevăr cea mai bună? Ce se întâmplă dacă peste 5 ani electricitatea devine mai ieftină decât gazul natural, sau invers, ori apar soluții alternative mult mai performante și soluția de început nu mai este cea mai eficientă? Cum putem fi siguri că aci consilieri locali care sunt si dezvoltatori imobiliari iau cea mai bună decizie privind zonele unitare de încălzire prevăzute de lege?

Tocmai aceste vulnerabilități și acest tip de dependență eu am încercat să îl elimin, propunând un amendament la lege, prin care am specificat clar că un condominiu (o grupare de locuințe și spații cu altă destinație) poate deține unul sau mai multe sisteme de încălzire şi/sau producere a apei calde de consum, având una sau mai multe soluții tehnice, unice sau combinate, bazate pe combustibili solizi, lichizi, gazoși sau pe energie electrică ori neconvențională, în condițiile legii.

Astfel, se dădea posibilitatea fiecăruia să aleagă cea mai bună formă de încălzire pentru locuința sa. Se ținea astfel cont ținând și de faptul că soluțiile tehnice se schimbă acum foarte repede și noile descoperiri tehnologice pot face ca peste 2 sau 5 ani să apară noi soluții de încălzire mai bune și mai eficiente decât ceea ce avem în prezent. Este mult mai ușor și infinit mai ieftin să schimbi o centrală de apartament cu un sistem de încălzire electric, sau invers, decât să schimbi un sistem centralizat, de cartier.

PSD însă a respins astăzi acest amendament, doar pentru a putea menține în funcționare sistemele de termoficare ale lui Firea, care mănâncă miliarde de la bugetul public, dar îndestulează camarila de partid a PSD.

În condițiile în care, în decembrie 2019, datele statistice arătau că în România există circa 1,2 milioane de locuințe racordate la sistemul centralizat de termoficare, iar peste jumătate dintre acestea se află în București, este clar că această lege este dată cu dedicație.

Nu contează că o țară întreagă este astfel sancționată. Contează doar că PSD îi asigură confortul lui Firea și menținere în funcționare un sistem ineficient, vechi de peste 50 de ani, care rezistă strict pe baza subvențiilor primite de la buget, prin care se acoperă inclusiv pierderile masive din rețea.

Dar de unde pică suficient pentru gașca Firea – PSD…”, a transmis Sorin Bumb.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. DUCU

    joi, 12.03.2020 at 01:16

    MAI LASAMA MA CU PSD ,ALTCEVA NU MAI STI ??? VIRUSUL NU L-A ADUS TOT PSD ?? ESTI CHIAR PENIBIL

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax