Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Pe modelul Bucureștiului, gașca PSD îi face pe români dependenți de sistemele centralizate de termoficare


Publicat

Într-un comunicat de presă, deputatul PNL de Alba, Sorin Bumb, a transmis următoarele: ” Pe modelul Bucureștiului, gașca PSD-istă îi face pe români dependenți de sistemele centralizate de termoficare.

Gașca PSD din Parlamentul României produce noi deservicii majore românilor printr-o modificare a legii privind alimentarea cu energie termică.

Astfel, Consiliile Locale vor trebui să desemneze zone unitare de încălzire, în cadrul cărora constructorii de locuințe vor fi nevoiți să demonstreze, cu un studiu elaborat de experți, că sistemul de încălzire propus pentru noile locuințe este cel mai eficient din punct de vedere economic și energetic.

Deși, la prima vedere, textul de lege pare să ofere cea mai bună soluție, în realitate el este o capcană care le va interzice cetățenilor să își aleagă în mod individual sursa de încălzire pe care o consideră cea mai potrivită pentru propria locuință, făcându-i dependenți de o decizie politică care se ia independent de voința și de interesele lor.
Cea mai mare problemă este în cazul orașelor în care încă funcționează marile sisteme de termoficare.

Atâta timp cât aceste sisteme sunt puternic subvenționate din fonduri publice, iar costurile lor reale sunt mascate de aceste subvenții de la bugetul primăriilor, va fi practic imposibil de găsit un sistem alternativ de încălzire care, în teorie, să se dovedească mai eficient. Aceasta înseamnă că cetățenii sunt condamnați să fie în continuare dependenți de aceste sisteme de termoficare centralizată, doar pentru a le asigura funcționarea.

În unele cazuri, exemplul cel mai bun fiind Firea – București, funcționarea acestor sisteme, care merg în pierdere, reprezintă o importantă sursă de avantaje și de bani de tocat pentru camarila de partid.

Chiar dacă în Alba Iulia și în județul Alba noi ne-am dat seama de mult că termoficarea în sistem centralizat nu produce decât pierderi și am renunțat la ea, noua lege poate pune probleme și aici. În lipsa altor reglementări clare, aceste prevederi privind alegerea sistemelor de încălzire cele mai eficiente pentru noile locuințe aflate în condominii, îi vor pune pe cetățeni în imposibilitatea de a-și alege fiecare tipul de încălzire pe care îl consideră cel mai potrivit pentru apartamentul său, făcându-i captivi într-un sistem decis de Consiliile Locale, care poate fi aplicat la nivel de scară, de bloc, de cartier sau chiar de oraș.

În plus, apar noi probleme privind justețea cestor studii făcute de experți: cine le poate verifica și cine poate atesta că soluția propusă este într-adevăr cea mai bună? Ce se întâmplă dacă peste 5 ani electricitatea devine mai ieftină decât gazul natural, sau invers, ori apar soluții alternative mult mai performante și soluția de început nu mai este cea mai eficientă? Cum putem fi siguri că aci consilieri locali care sunt si dezvoltatori imobiliari iau cea mai bună decizie privind zonele unitare de încălzire prevăzute de lege?

Tocmai aceste vulnerabilități și acest tip de dependență eu am încercat să îl elimin, propunând un amendament la lege, prin care am specificat clar că un condominiu (o grupare de locuințe și spații cu altă destinație) poate deține unul sau mai multe sisteme de încălzire şi/sau producere a apei calde de consum, având una sau mai multe soluții tehnice, unice sau combinate, bazate pe combustibili solizi, lichizi, gazoși sau pe energie electrică ori neconvențională, în condițiile legii.

Astfel, se dădea posibilitatea fiecăruia să aleagă cea mai bună formă de încălzire pentru locuința sa. Se ținea astfel cont ținând și de faptul că soluțiile tehnice se schimbă acum foarte repede și noile descoperiri tehnologice pot face ca peste 2 sau 5 ani să apară noi soluții de încălzire mai bune și mai eficiente decât ceea ce avem în prezent. Este mult mai ușor și infinit mai ieftin să schimbi o centrală de apartament cu un sistem de încălzire electric, sau invers, decât să schimbi un sistem centralizat, de cartier.

PSD însă a respins astăzi acest amendament, doar pentru a putea menține în funcționare sistemele de termoficare ale lui Firea, care mănâncă miliarde de la bugetul public, dar îndestulează camarila de partid a PSD.

În condițiile în care, în decembrie 2019, datele statistice arătau că în România există circa 1,2 milioane de locuințe racordate la sistemul centralizat de termoficare, iar peste jumătate dintre acestea se află în București, este clar că această lege este dată cu dedicație.

Nu contează că o țară întreagă este astfel sancționată. Contează doar că PSD îi asigură confortul lui Firea și menținere în funcționare un sistem ineficient, vechi de peste 50 de ani, care rezistă strict pe baza subvențiilor primite de la buget, prin care se acoperă inclusiv pierderile masive din rețea.

Dar de unde pică suficient pentru gașca Firea – PSD…”, a transmis Sorin Bumb.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. DUCU

    joi, 12.03.2020 at 01:16

    MAI LASAMA MA CU PSD ,ALTCEVA NU MAI STI ??? VIRUSUL NU L-A ADUS TOT PSD ?? ESTI CHIAR PENIBIL

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor pentru a pregăti deschiderea de pe 15 iunie

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri seara, despre stadiul epidemiei de coronavirus în România și despre măsurile care fi luate în perioada următoare. ”Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie” a spus Tătaru.

„Noi vrem să ajungem la zero și să pregătim un evantual val doi. Nu o să oprim la zero numărul de cazuri noi.

După 15 octombrie, ne gândim că ar putea apărea. Manifestarea bolii ține de mai mulți factori, de organism, de afecțiunile organismului, de contextul în care apare, de comunitatea în care apare. Ține de momentul în care îl depistăm. Decesele pe care le-am avut sunt la cei cu comorbidități.

În mijloacele de transport există un risc dacă rețeaua de climatizare nu a fost dezinfectată.

Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie”, a anunțat Nelu Tătaru.

Sursă: B1 TV

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei de persoană pentru munca suplimentară ilegală: decizie finală în Camera Deputaților

Publicat

pensii bani

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care modifică Codul muncii şi care se referă la sancţionarea nerespectării dispoziţiilor privind munca suplimentară.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Prin respingerea cererii de reexaminare, legea a rămas în forma sa iniţială. Aceasta prevede că „nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Preşedintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare pentru această lege din considerentul că „ar trebui să se clarifice dacă înăsprirea sancţiunii pentru încălcarea dispoziţiilor privind munca suplimentară vizează doar situaţia urmărită de iniţiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică şi altor situaţii ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Furtul de puieți din pădure, pedepsit cu închisoarea sau cu amendă. Reguli noi pentru fondurile forestiere, adoptate în Senat

Publicat

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite – de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani – pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, scrie Agerpres.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, decizională.

Totodată, constituie infracţiune „furtul de puieţi sau lăstari, care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum şi a oricăror altor produse specifice fondului forestier naţional”.

Proiectul, iniţiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD şi independenţi, mai propune amenajarea de poteci şi trasee pentru plimbare şi alergare, cu condiţia să fie realizate numai din pământ, lemn şi pietriş.

„Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea lor nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări şi se realizează din pământ, lemn şi pietriş”, se arată în expunerea de motive.

Se instituie un nou principiu care vizează „valorificarea ca lemn fasonat”, măsură ce va fi realizată etapizat şi „permite valorificarea superioară a lemnului, permite ca volumul de lemn care se valorifică şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare piesă şi reduce semnificativ tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Surse: Agerpres, Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta calității apei în județul Alba, realizată de Recorder. Două comune au probleme mari, iar în alte 14 nu există rețea

Publicat

Recorder a realizat o hartă a apei contaminate din satele României. În peste 800 de comune ale țării curge apă nepotabilă, fără ca oamenii să fie anunțați, au constatat reporterii publicației. 

În județul Alba, două localități au probleme mari la calitatea apei: Lunca Mureșului și Mogoș, în timp ce în alte 14 comune nu există rețea de apă. 

Conform analizelor efectuate de DSP Alba în 2019, în Lunca Mureșului s-au înregistrat depășiri la indicatorul ”nitrați”.

Mai grav este la Mogoș, unde analizele arată că apa furnizată oamenilor, conform analizelor realizate în 2019, înregistrează depășiri la indicatorii: E.coli, enterococi, bacterii coliforme. Harta unde pot fi văzute toate localitățile din județ este disponibilă AICI

După ce intrați pe link, selectați județul Alba (stânga sus).

Harta nu cuprinde și situația rețelelor mari, cum sunt cele din orașe.

”Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată.

Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori (primării sau firme private), cât și de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametri de potabilitate a căror depășire este interzisă, acest lucru însemnând că apa poate pune sănătatea oamenilor în pericol.

În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.

Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării și am alcătuit o hartă cu toate informațiile, astfel încât fiecare cetățean să poată afla ce fel de apă consumă” au scris cei de la Recorder, într-un articol de investigație.

Rezultatele centralizate de Recorder arată 892 de comune în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală.

Este o situație extrem de gravă, care arată eșecul statului român într-una dintre cele mai importante misiuni stabilite prin Constituție: în loc să-și protejeze cetățenii, le pune sănătatea în pericol.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate