Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: România reală nu este doar a marilor orașe, ci mai ales a micilor comunități locale care au nevoie de PNDL

Publicat

România reală nu este doar cea marilor orașe, ci mai ales cea a micilor comunități locale, care au nevoie de continuarea programului de dezvoltare PNDL.

Programul de investiții Anghel Saligny, văzut ca o continuare a programului PNDL, este un instrument deosebit de important pentru dezvoltarea comunităților locale, fiind asumat de PNL în programul de guvernare și validat de cetățenii României prin votul lor, acordat PNL. Este programul prin care reducem decalajele de dezvoltare dintre comunitățile locale, în special în mediul rural, aducându-le la standardele secolului 21. Programul este gândit ca o completare a finanțărilor europene, fiind menit să compenseze acele proiecte care nu sunt eligibile pe fonduri europene.

Programul Anghel Saligny are domenii de finanțare foarte clar stabilite, răspunzând celor mai importante nevoi de dezvoltare de la nivel local: asfaltări de drumuri, alimentări cu apă și rețele de canalizare, accesul populației la sistemul de gaze naturale.

Având în vedere decalajul foarte mare dintre România și celelalte state europene, este vitală finanțarea acestor necesități și asigurarea dezvoltării comunităților locale, mai ales că programele europene nu mai finanțează astfel de obiective, ele trebuind realizate din programe naționale. În condițiile în care în România 57% dintre unitățile administrativ teritoriale nu au sisteme de canalizare, 29% nu au apă și 70% nu au acces la gaz, este evidentă utilitatea acestui program. Desigur, sunt și unele fonduri europene, prin POR, care vor finanța parțial astfel de obiective. Doar că acești bani vor disponibili cel mai devreme din 2023…

În județul Alba s-au finanțat numeroase obiective importante prin PNDL 1 și PNDL 2 în anii trecuți și nimeni nu a furat banii. Cetățenii se pot bucura de investițiile realizate prin aceste finanțări și de îmbunătățirile aduse în comunitățile lor de alimentările cu apă și canalizările realizate, de drumurile asfaltate și de alte obiective social-edilitare importante. Ori în condițiile astea, să vii să spui că noul program nu este bun pentru că unii au furat prin Teleorman sau mai știu eu pe unde, denotă o gravă necunoaștere a realităților locale și un cinism ieșit din comun. La fel ca și soluția de a lăsa mai mulți bani din taxe și impozite la nivel local. Poate că funcționează la Timișoara sau la Brașov, dar la Ceru Băcăinți, sau la într-o altă comunitate mică, ce bani să lași la Primărie, când ei nu își pot acoperi nici banii de funcționare? Dar așa se întâmplă când ai doar 45 de primari în toată țara, când nu cunoști realitățile de la firul ierbii și singura activitate îți este postatul pe Facebook…

Eu voi milita pentru realizarea acestui program și pentru acordarea finanțărilor necesare dezvoltării comunităților locale. Nu voi accepta ca cetățenii din Alba să fie pedepsiți pentru că au furat unii din Teleorman sau pentru că anumiți politicieni nu înțeleg cum merge administrația. Nu voi accepta ca cetățenii din micile comunități din Alba să fie considerați cetățeni de mâna a doua și să fie condamnați la subdezvoltare pentru că unii preferă strategia drobului de sare, în care mai bine nu facem nimic pentru că în trecut au furat alții, de prin alte părți. Culmea, tocmai cei care sunt toată ziua cu justiția în gură, nu înțeleg că nu există răspundere colectivă și că dacă unii au furat, aceia trebuie să răspundă punctual, nu să condamnăm o țară întreagă pentru faptele lor.

România nu este doar țara marilor orașe cu parade colorate, în care principala preocupare este ce stradă mai devine pietonală în week-end, ci este și țara micilor comunități, a spațiului rural, în care oamenii au nevoie de drumuri asfaltate pentru a ajunge la serviciu, au nevoie de apă pentru a-și iriga culturile agricole, au nevoie de școli și dispensare pentru ca satele să nu se depopuleze.

Clasa politică nu este elita conducătoare de pe Facebook, care încearcă să ne impună ideologii rupte de realitățile și tradițiile românești, ci este reprezentată de miile de primari aleși prin votul direct al cetățenilor, care au nevoie de apă, canal, gaze, drumuri,  care au nevoie de programul Anghel Saligny, nu de ideologii de salon.

Sorin Ioan BUMB

Senator PNL de Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax