Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: România reală nu este doar a marilor orașe, ci mai ales a micilor comunități locale care au nevoie de PNDL


Publicat

România reală nu este doar cea marilor orașe, ci mai ales cea a micilor comunități locale, care au nevoie de continuarea programului de dezvoltare PNDL.

Programul de investiții Anghel Saligny, văzut ca o continuare a programului PNDL, este un instrument deosebit de important pentru dezvoltarea comunităților locale, fiind asumat de PNL în programul de guvernare și validat de cetățenii României prin votul lor, acordat PNL. Este programul prin care reducem decalajele de dezvoltare dintre comunitățile locale, în special în mediul rural, aducându-le la standardele secolului 21. Programul este gândit ca o completare a finanțărilor europene, fiind menit să compenseze acele proiecte care nu sunt eligibile pe fonduri europene.

Programul Anghel Saligny are domenii de finanțare foarte clar stabilite, răspunzând celor mai importante nevoi de dezvoltare de la nivel local: asfaltări de drumuri, alimentări cu apă și rețele de canalizare, accesul populației la sistemul de gaze naturale.

Având în vedere decalajul foarte mare dintre România și celelalte state europene, este vitală finanțarea acestor necesități și asigurarea dezvoltării comunităților locale, mai ales că programele europene nu mai finanțează astfel de obiective, ele trebuind realizate din programe naționale. În condițiile în care în România 57% dintre unitățile administrativ teritoriale nu au sisteme de canalizare, 29% nu au apă și 70% nu au acces la gaz, este evidentă utilitatea acestui program. Desigur, sunt și unele fonduri europene, prin POR, care vor finanța parțial astfel de obiective. Doar că acești bani vor disponibili cel mai devreme din 2023…

În județul Alba s-au finanțat numeroase obiective importante prin PNDL 1 și PNDL 2 în anii trecuți și nimeni nu a furat banii. Cetățenii se pot bucura de investițiile realizate prin aceste finanțări și de îmbunătățirile aduse în comunitățile lor de alimentările cu apă și canalizările realizate, de drumurile asfaltate și de alte obiective social-edilitare importante. Ori în condițiile astea, să vii să spui că noul program nu este bun pentru că unii au furat prin Teleorman sau mai știu eu pe unde, denotă o gravă necunoaștere a realităților locale și un cinism ieșit din comun. La fel ca și soluția de a lăsa mai mulți bani din taxe și impozite la nivel local. Poate că funcționează la Timișoara sau la Brașov, dar la Ceru Băcăinți, sau la într-o altă comunitate mică, ce bani să lași la Primărie, când ei nu își pot acoperi nici banii de funcționare? Dar așa se întâmplă când ai doar 45 de primari în toată țara, când nu cunoști realitățile de la firul ierbii și singura activitate îți este postatul pe Facebook…

Eu voi milita pentru realizarea acestui program și pentru acordarea finanțărilor necesare dezvoltării comunităților locale. Nu voi accepta ca cetățenii din Alba să fie pedepsiți pentru că au furat unii din Teleorman sau pentru că anumiți politicieni nu înțeleg cum merge administrația. Nu voi accepta ca cetățenii din micile comunități din Alba să fie considerați cetățeni de mâna a doua și să fie condamnați la subdezvoltare pentru că unii preferă strategia drobului de sare, în care mai bine nu facem nimic pentru că în trecut au furat alții, de prin alte părți. Culmea, tocmai cei care sunt toată ziua cu justiția în gură, nu înțeleg că nu există răspundere colectivă și că dacă unii au furat, aceia trebuie să răspundă punctual, nu să condamnăm o țară întreagă pentru faptele lor.

România nu este doar țara marilor orașe cu parade colorate, în care principala preocupare este ce stradă mai devine pietonală în week-end, ci este și țara micilor comunități, a spațiului rural, în care oamenii au nevoie de drumuri asfaltate pentru a ajunge la serviciu, au nevoie de apă pentru a-și iriga culturile agricole, au nevoie de școli și dispensare pentru ca satele să nu se depopuleze.

Clasa politică nu este elita conducătoare de pe Facebook, care încearcă să ne impună ideologii rupte de realitățile și tradițiile românești, ci este reprezentată de miile de primari aleși prin votul direct al cetățenilor, care au nevoie de apă, canal, gaze, drumuri,  care au nevoie de programul Anghel Saligny, nu de ideologii de salon.

Sorin Ioan BUMB

Senator PNL de AlbaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător universal pentru telefoanele mobile în UE. Comisia Europeană a finalizat legea prin care sa poată obliga producătorii

Publicat

Comisia Europeană a ajuns la final cu un proiect de reglementare pentru impunerea unui încărcător de telefon universal, a anunțat luni Margrethe Vestager, vicepreşedinta responsabilă cu politica de concurenţă.

„Să ai un încărcător universal care se poate cumpăra independent de marca telefonului permite economisirea de resurse şi simplificarea lucrurilor”, a declarat comisarul european.

„Ne aflăm în ultima linie dreaptă pentru a da tuşa finală acestui proiect. Nu cunosc calendarul cu exactitate, dar credeţi-mă, suntem în ultima fază”, a adăugat ea, potrivit Franceinfo.

În ianuarie 2020, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie neconstrângătoare în favoarea unui încărcător universal pentru telefoanele mobile în Europa, în numele drepturilor consumatorilor şi mediului.

Ei au cerut atunci o legislaţie europeană în termen de şase luni, dar s-au lovit de mari reticenţe din partea industriei, cu Apple în frunte.

„Acest tip de normă este genul de lucruri la care putem şi trebuie să ne aşteptăm în Europa, noi toţi cetăţeni europeni şi utilizatori ai acestor diferite echipamente”, a mai spus Margrethe Vestager luni, insistând asupra cantităţii mari de încărcătoare depăşite stocate în gospodării.

Întrebată despre intrarea în vigoare a planului european pentru impunerea de noi constrângeri marilor giganţi din domeniul digital, comisarul european a afirmat că îşi pune speranţele în preşedinţia franceză a UE, în primul semestru a lui 2022, scrie Agerpres.

„Avem afaceri juridice în curs în mai multe ţări”, a declarat ea, citând „probleme” cu Google, Amazon şi Apple. „Nu este suficient, trebuie ca reglementarea să acţioneze înainte chiar de a exista o suspiciune privind orice ilegalitate”, a adăugat ea.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sezon de schi în Austria: acces pe pârtii doar pentru cei vaccinați, testați sau care au trecut prin boală

Publicat

Austria îşi va deschide pârtiile de ski în sezonul de iarnă din acest an, însă vor fi introduse unele restricţii pentru pasionaţii sporturilor de iarnă, transmite DPA.

Operatorii de instalaţii pe cablu vor permite accesul numai persoanelor care pot prezenta o dovadă că au fost vaccinaţi sau testaţi împotriva coronavirusului sau au trecut prin boală, a anunţat luni Guvernul de la Viena. În plus, chiar dacă nu vor fi introduse măsuri de distanţare socială şi de limitare a capacităţii instalaţiilor pe cablu, pasagerii vor fi obligaţi să poarte o mască de tip FFP2.

„Sunt convins că în aceste condiţii va fi posibil un sezon de iarnă fără grijă şi în siguranţă în ţara noastră”, a declarat ministrul austriac al Turismului, Elisabeth Koestinger.

Cu toate acestea, dacă numărul pacienţilor infectaţi cu coronavirus la secţiile de terapie intensivă va creşte, regulile ar putea fi înăsprite, a precizat Executivul de la Viena.

În prezent, la secţiile de terapie intensivă din Austria sunt internaţi aproximativ 200 de pacienţi infectaţi cu COVID. Imediat după ce acest număr va ajunge la 300, persoanelor nevaccinate li se va interzice vizitarea facilităţilor apres-ski, a declarat ministrul austriac al Sănătăţii, Wolfgang Mueckstein. Atunci când numărul pacienţilor infectaţi cu COVID din secţiile de terapie intensivă va ajunge la 400, persoanele nevaccinate vor trebui să prezinte un rezultat negativ la testul PCR pentru a putea avea acces la instalaţiile pe cablu, restaurante şi hoteluri, iar un test rapid antigen nu va mai fi acceptat.

În Austria, turismul este responsabil pentru 6% din PIB, o pondere care în cazul regiunii muntoase Tirol ajunge la 18%.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cine nu poate fi debranșat de la rețelele de gaz și curent, chiar dacă nu-și plătește facturile. Care sunt condițiile

Publicat

contor curent gaz

Ordonanța pentru debranşarea sau deconectarea clienţilor rău-platnici la gaze naturale şi energie electrică a fost adoptată luni de Senat în unanimitate, însă cu un amendament: exceptarea de la debranşare a anumitor consumatori, în starea de alertă.

Este vorba despre OUG 84/2021.

Citește și Ce trebuie să facă persoanele cu venituri mici ca să obțină din noiembrie ajutorul financiar pentru gaze, curent și combustibili

Categoriile de consumatori care sunt exceptați de la debranșare

Categoriile exceptate sunt:

  • consumatorul vulnerabil de energie definit prin Legea 226/2021
  • consumatorul final casnic de energie electrică ce are un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold
  • consumatorul final casnic de gaze naturale ce are un consum mediu lunar mai mic de 1.000 Kwh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold.

„Nerespectarea prevederilor de către operatorii de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale se sancţionează cu amenda de la 200.000 lei la 300.000 lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai ANRE”, se arată în ordonanţă, potrivit dcnews.ro.

Ordonanţa de urgenţă, în forma emisă de Guvern, abrogă articolul 72, alineat 1, din OUG 70/2020, prevedere care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

Perioadă de tranziție de 90 de zile

Actul normativ al Guvernului prevede includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat 1 ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante.

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

surse: dcnews.ro, agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cargo-biciclete de închiriat la Alba Iulia. Primăria a demarat procedura de achiziție

Publicat

Primăria Alba Iulia caută o firmă care să ofere 14 cargo-biciclete de închiriat pentru persoane fizice și juridice în municipiu, în cadrul unui proiect ce vizează promovarea mijloacelor de transportul alternativ și ecologice.

Este vorba despre 10 cargo-biciclete clasice și patru electrice, iar valoarea estimată a serviciilor de închiriere ce vor fi achiziționate de administrația locală este de 49.385 lei.

Cargo-bicicletele vor putea fi cumpărate de utilizatori, la preț redus, după testare.

Durata serviciilor ce vor fi achiziționate de primărie este 1 octombrie 2021 – 27 februarie 2022.

Cargo-biciclete de închiriat – dotări

Potrivit documentației, cele 4 cargo-biciclete electrice trebuie să aibă 3 sau 4 roți cu diametru de 22-24, schimbător cu cel puțin 4 viteze, să fie acționate cu pedale sau motor electric și acumulator. De asemenea, trebuie să aibă viteza limitată la 25 km/oră și să aibă autonomie de până la 30 km, încărcător la rețea inclus, coș pentru sarcina utilă de 15-20 kg și sistem antifurt tip clește pe roată. Opțional, acestea vor fi dotate cu sistem de urmărire GPS.

Celelalte 10 carcgo-biciclete obișnuite vor trebui să aibă 3-4 roți cu diametrul de 22-24, schimbător cu cel puțin 3 viteze, acționare cu pedale, coș pentru sarcina utilă de 15-20 kg, sistem antifurt tip clește pe roată, sistem de urmărire GPS.

Achiziția se va face în cadrul proiectului ”Cargo-bicicleta – agent de schimbare a orașului – CityChangerBike CCCB”.

Utilizarea cargo-bicicletelor este promovată ca mijloc alternativ de transport al mărfurilor și ca opțiune personală pentru petrecerea timpului liber, pentru cumpărături etc.

Serviciile achiziționate de primărie includ aprovizionare (furnizarea cargo-bicicletelor), asamblare și pregătire pentru testare, amplasare și recuperare a cargo-bicicletelor în locațiile ce vor fi stabilite, întreținere și verificare periodică, depanare, raport după testare și vânzarea la preț redus, după testare, către utilizatori din Alba Iulia.

Perioada de testare este estimată la trei luni, iar prețul estimat pentru vânzare după utilizare este de cel mult 900 de lei pentru o cargo-bicicletă electrică, respectiv 400 de lei pentru una obișnuită.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate