Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Concediu în Grecia 2022. Cât costă drumul cu mașina: prețul la motorină și benzină în Macedonia, Serbia și Bulgaria. Alte taxe

Publicat

Începe sezonul estival în Grecia, iar românii își fac calcule legate de prețul carburanților, taxele de drum și rutele pe care le-ar putea urma pentru a ajunge rapid și în siguranță în Halkidiki sau Thasos, principalele destinații. 

Dintre cei care merg în vacanță cu mașina, cei din Muntenia, București și Moldova ajung în Grecia prin Bulgaria, dar mulți dintre cei din Ardeal preferă autostrada din Serbia și Macedonia de Nord.

În cazul ardelenilor, aceștia ies din țară prin vămile din vestul țării și intră pe autostradă în apropiere de Smederevo.

Indiferent de ruta aleasă, nu strică să luați în calcul o oprire pe drum, peste noapte. Reduce riscurile generate de oboseală, iar prețurile la cazare sunt foarte mici.

Spre exemplu, un apartament pentru o familie în Macedonia poate costa între 20-25 de euro pe noapte. În Serbia, poate fi ușor mai scump: 25-30 de euro, într-o zonă centrală din orașul Nis.

Concediu în Grecia 2022: Tranzitarea Macedoniei de Nord – informații importante

Pentru tranzitarea Macedoniei este necesară o asigurare (carte verde) auto pe care să fie bifat statul respectiv.

Cei care merg cu mașini de firmă sau împrumutate de la rude sau prieteni, trebuie să aibă asupra lor împuternicire în limba engleză.

Vacanța 2022. Concediul în Grecia va fi mai scump anul acesta. Cât va costa un gyros, o bere sau o cină cu fructe de mare

Pe traseul din Macedonia sunt mai multe puncte pentru plata autostrăzii. Se accepta plata cu cardul la fiecare dintre acestea. Se poate plăti și în moneda locală sau în euro (este necesar să aveți bani mărunți sau veți primi rest în moneda locală.

Este bine să aveți o rezervă de 15-20 de euro mărunți, la îndemână, pentru orice eventualitate.

Concediu în Grecia 2022: Prețurile carburanților în Macedonia

Pe traseul autostrăzii care străbate țara sunt mai multe stații de carburanți, iar prețul motorinei sau cel al benzinei este aproximativ la fel, la toate stațiile.

Prețul carburanților este mai mic decât cel din România sau din Serbia. Astfel, un litru de combustibil costă aproximativ 1,5 euro (7,5 lei) și se poate plăti cu cardul.

Prețul este cu mult mai mare decât anul trecut și este acum comparabil cu cel din Serbia (aproximativ 1,6- 1,7 euro).  Atenție, prețurile ar putea oscila în lunile următoare.

Intrarea în Grecia se face preferabil prin frontierele Kulata sau Evzoni (Macedonia de Nord).

Vacanță în Grecia: Drumul prin Bulgaria, prețuri

Drumul prin Bulgaria este preferat de cei mai mulți români, mai ales de cei din zona sudică a țării, datorită distanțelor mai mici.

Pe întreaga porțiune se circulă relativ bine, chiar și în lipsa autostrăzilor, dar trebuie să fiți atenți la timpii de așteptare în vămi.

România va fi legată de Grecia de două autostrăzi, prin Bulgaria. Planuri și pentru o linie ferată de mare viteză

Vacanță în Grecia 2022: Prețurile la combustibili

În România, un litru de benzină este 1,586 euro, în Bulgaria – 1,518 euro, iar în Grecia – 2,171 euro.

Litrul de motorină este în ţara noastră 1,748 euro, în Bulgaria – 1,619 euro şi în Grecia – 1,911 euro. Aşadar, dintre cele trei ţări, carburanţii cei mai ieftini sunt în Bulgaria.

Indiferent dacă vă deplasați prin Macedonia sau prin Bulgaria, o alimentare pe drum este inevitabilă. Astfel, este recomandabil să faceți plinul la ieșirea din Macedonia sau Bulgaria spre Grecia, aceste țări având cele mai mici prețuri la carburanți.

Concediu în Grecia 2022: Taxe de drum prin Bulgaria:

Pentru traversarea Bulgariei este necesară o vignetă care costă, pentru o săptămână, 15 leva (7,6 euro).

Dacă sejurul nostru în Grecia va fi mai mare de şapte zile, este nevoie de o altă vinietă, la întoarcere. Taxa se poate plăti la vamă, în benzinării sau online, chiar pe site-ul autorităţii de resort din Bulgaria.

Grecia ridică restricțiile pentru călătorie înainte de deschiderea sezonului turistic de vară. Ce condiții au fost eliminate

În caz contrar riscăm o amendă de 70 de leva (36 de euro). În Grecia nu există vignetă, însă se plătesc anumite taxe de autostradă în funcţie de tipul de maşină.

Drumul spre Grecia: Pentru ce poți primi amenzi enorme

Prețurile la carburanți în Macdonia și Bulgaria sunt mai mici decât în România și decât în Grecia. Nu faceți stocuri în canistre sau sticle, acest lucru este ilegal în Grecia și riscați nu doar amenzi enorme ci și un dosar penal pentru contrabandaă.

Amenzi enorme sunt și pentru utilizarea detectoarelor de radare: acest lucru se pedepsește cu amendă de 2.000 de euro şi reţinerea permisului şi a actelor maşinii.

Concediu în Grecia 2022: Cât costă feribotul spre Thassos

Dacă plecăm din Bucureşti spre Thassos, până la feribotul de la Keramoti sunt 600 de kilometri, aşa că un drum până acolo ar costa 76 de euro dacă avem benzină şi 83 de euro dacă avem motorină şi alimentăm din România, iar consumul mediu este de 8 litri la suta de kilometri. Teoretic, am putea parcurge această distanţă cu un rezevor mediu plin.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Adrian Pisica

    joi, 16.06.2022 at 13:40

    Va multumesc pentru informare. Un articol extraordinar de util. M-am elucidat in multe privinte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax