Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

România va fi legată de Grecia de două autostrăzi, prin Bulgaria. Planuri și pentru o linie ferată de mare viteză

Publicat

România va fi legată de Grecia, prin Bulgaria, de mai multe autostrăzi, în anii următori, grație mai multor proiecte pe care le au bulgarii. Detaliile au fost oferite de vicepremierul bulgar și ministru al dezvoltării regionale, Grozdan Karadjov.

Acesta a anunțat un nou coridor cu autostrăzi de la București la porturile Alexandroupolis și Salonic, în cadrul dezbaterii „Balcanii Conectați”, potrivit ziarului 24Chasa, citat de G4Media.ro.

În urma unei dezbateri organizate de ziarul bulgar, reprezentanții autorităților din țara vecină au vorbit despre coridorul de la București la porturile grecești și au spus că ar fi bine să fie combinat cu o linie de cale ferată.

Citește și Vacanță în Grecia 2022: Reguli de călătorie anunțate de autoritățile elene pentru noul sezon. Ce restricții au fost eliminate

Acest proiect este prioritar pentru UE, care îl poate cofinanța și poate angaja Banca Europeană de Investiții pentru a face procedurile.

Dacă România și Bulgaria nu își construiesc autostrăzile, există o alternativă prin Macedonia de Nord și ambele țări vor fi ocolite de fluxurile de transport, crede Karadjov.

Proiecte: 

  • O autostradă de la Ruse la Veliko Tîrnovo. Conform planurilor, urmează să fie finalizată până în 2028.
  • Finalizarea autostrăzii Hemus până în 2027
  • Finalizarea autostrăzii Vidin-Botevgrad, în doi ani și jumătate
  • Finalizarea autostrăzii Europa.
  • În următorii trei ani, va fi lansată autostrada Marea Neagră, care va lega portul românesc Constanța de Varna și Burgas și de acolo să continue spre Istanbul.

Pentru noi poduri peste Dunăre însă, până acum nu a existat nici o aprobare/acord din partea României pentru niciunul dintre cele cinci proiecte.

Planuri pentru linii de cale ferată de mare viteză

La discuție, ministrul adjunct al transporturilor, Ilia Iliev, a vorbit despre linii de mare viteză de peste 200 km pe oră și despre o călătorie de 3 ore până la București și de la Sofia la Varna. Bulgaria are către România trei trasee, dar cu o viteză medie de 40 km pe oră.

Iliev spune că ministerul va purta discuții cu omologii săi greci, pentru a se îndrepta ei către Kulata. Vor fi studiate posibilități pentru linii de mare viteză pe direcția București-Sofia-Kulata în direcția Atena, potrivit europe-cities.com.

Citește și: VIDEO: Putem merge în Grecia pe autostradă, din această vară. Sârbii au terminat lucrările până la granița cu Macedonia

„Ne vom îndrepta eforturile și în direcția Varna. Astfel, sunt șanse mari ca pe viitor distanța Sofia – Varna, Sofia – București să fie străbătută în cel mult trei ore”, a spus Iliev.

Realizarea proiectelor feroviare este o mare oportunitate pentru Bulgaria de a ieși din rolul unei țări periferice, a spus Vitanov.

Expertul feroviar Simeon Evtimov a pus de asemenea accentul pe o linie de cale ferată de mare viteză de la București la Atena, dar a declarat că aceasta ar putea ajunge și în Țările Baltice.

Foto: Arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    joi, 03.02.2022 at 10:39

    Cu ce Parale, gaspadin Karadjov ? Cu Leva bulgaresti, cu Lei romanesti, sau cu Euro Grecesti ????? Visuri, nenea ” Expert feroviar ” Eftimov, visuri in noptile mataluta, de iarna !!!!!

  2. pilu

    joi, 03.02.2022 at 15:33

    Poate or face ceilalţi, dar cu protălăii din guvernul nostru nici o şansă. La tărăgănat si motrocoşiri dăm clasă la toată Europa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax