Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Condițiile de acordare a concediului pentru creșterea copilului se schimbă de la 1 iulie. Vezi cele mai importante schimbări

Publicat

mama si copilulCondițiile de acordare a concediului pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani (sau până la vârsta de 3 ani, după caz) se îmbunătățesc semnificativ începând cu 1 iulie, ca urmare a intrării în vigoare a legii nr. 66/2016 privind acordarea concediului pentru îngrijirea copilului. În esență, o persoană ce a realizat venituri timp de 12 luni în ultimii 2 ani poate să beneficieze de concediu pentru îngrijirea copilului. O primă modificare este prelungirea la 2 ani a perioadei în care se puteau realiza veniturile luate în considerare la stabilirea indemnizației, dar mai sunt și alte schimbări la fel de importante.

Valoarea indemnizatiei este de 85 la sută din media venitului net al persoanei fizice realizat în ultimele 12 luni. Indemnizația nu este plafonată superior.

Ce venituri sunt luate în calcul?

Veniturile luate în considerare pentru acordarea dreptului la indemnizație pentru creșterea copilului sunt:

– venituri din salarii și asimilate salariilor;

– venituri din activități independente – profesii libere;

– venituri din agricultură și silvicultură.

Aceste venituri trebuie justificate prin documente și în funcție de categoria de venit realizat se va prezenta documentul adecvat.

Tot printre modificări se numără faptul că, pentru persoanele la care indemnizația pentru creșterea copilului a fost plafonată, iar veniturile sunt mai mari decât plafoanele existente, recalculul indemnizației se efectuează din oficiu, în baza documentelor existente la dosar.

De asemenea, pot beneficia de indemnizație sși acele persoane care au realizat venituri mai puțin de 12 luni în ultimul an dar cumulat pe ultimii 2 ani realizează 12 luni de venituri.

În cazul în care părintele își reia activitatea cu cel puțin 60 zile anterior perioadei de 2 sau 3 ani, acesta beneficiază de un stimulent de inserție. În cazul în care la naștere sunt sarcini multiple, începând cu al doilea copil se beneficiază de un supliment de indemnizație calculat la nivelul de 85 la sută din salariul minim pe economie.

Perioada de concediu pentru creșterea copilului este asimilată vechimii în muncă iar persoana fizică beneficiază de drepturile privind stagiul la pensie sau alte situații similare, potrivit consultantului fiscal Adrian Benta.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax