Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consilierii locali ai PSD-ALDE: Mircea Hava încalcă legea finanţelor publice. Nu a publicat bugetul pe 2018

Publicat

Consilierii locali ai PSD şi ALDE din Consiliul Local al municipiului Alba Iulia au transmis un comunicat de presă prin care susțin că Primăria Alba Iulia încalcă legea finanţelor publice locale deoarece încă nu a făcut public proiectul de buget local pe 2018. Aceștia îi cer primarului Mircea Hava „şă-şi ceară iertare faţă de albaiulieni şi să ne explice de ce nu doreşte ”smart city” şi când vine vorba de consultarea publică pe proiectul de buget local”.

VEZI:  Primăria Alba Iulia răspunde acuzațiilor PSD și ALDE: „Unii sunt obişnuiţi să cânte ca lăutarii, după ureche”

„Ieri, Primăria municipiului Alba Iulia trebuia să publice proiectul de buget pe 2018, conform Legii nr. 273/2006. Acest lucru nu s-a întâmplat! Bugetul local se publică în termen de 15 zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitoriul Oficial al României, Partea I. Bugetul de stat a fost publicat pe 3 ianuarie. Astăzi suntem în 19 ianuarie.

Această manevră dolosivă prin care se încalcă legea este făcută special pentru ca cetăţenii municipiului Alba Iulia să nu poată contesta bugetul, conform legii.

”Articolul 39 din Legea nr. 273/2006
Aprobarea şi centralizarea bugetelor locale
(3) Pe baza veniturilor proprii şi a sumelor repartizate potrivit alin. (2), ordonatorii principali de credite, în termen de 15 zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României, Partea I, definitivează proiectul bugetului local, care se publică în presa locală sau se afişează la sediul unităţii administrativ-teritoriale. Locuitorii unităţii administrativ-teritoriale pot depune contestaţii privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afişării acestuia.”

Deşi ne scoate ochii zilnic cu ”smart city”, primarul Mircea Gheorghe Hava nu e în stare să publice proiectul de buget pe site-ul primăriei. Asta demonstrează că el şi aparatul de specialitate nu ştiu să utilizeze noile tehnologii sau că ascunde proiectul de buget local de ochii albaiulienilor.

Nici presei locale nu a trimis proiectul de buget, deoarece acesta nu a apărut pe niciun site local în data de 18 ianuarie. Mă îndoiesc că au apărut 500 de pagini de buget în presa scrisă sau că jurnaliştii din Alba Iulia s-au înţeles să ţină bugetul ascuns.

Sigur, cunoscând comportamentul malefic şi infracţional al primarului din Alba Iulia, ne aşteptăm să fi publicat cele câteva sute de pagini de proiect la avizier, doar pentru ”a fi acoperit”. ”A fi acoperit” nu înseamnă şi a fi legal! Suntem şi mai curioşi să ştim cât de mare e avizierul de la Primărie încât să încapă pe el sute de pagini.

Vor sta cetăţenii la coadă, înghesuiţi, în faţa Primăriei, ca să răsfoiască proiectul de buget local? Evident, nu. Evident că asta demonstrează că primarul şi funcţionarii PDL din primărie urmăresc restrângerea exerciţiului dreptului cetăţeanului de a se putea informa cu privire la cheltuielile ce se vor face în oraşul lui.

De ce Primăria Alba Iulia, în fiecare an, ascunde proiectul de buget? Poate pentru că nu vrea ca oamenii să depună contestaţii, să ştie cum se risipesc banii pe sensuri giratorii, pe beculeţe scumpe de Crăciun, pe drumuri făcute doar pentru cei care au votat PNL la alegeri. Mircea Hava nu vrea să afle şi alte firme, în afară de cele ”de casă”, de puţinele proiectele de investiţii pe anul 2018, ca nu cumva să participe la licitaţiile trucate pe care le organizează de ani buni şi unde câştigă mereu aceleaşi firme.

Îi cerem trei lucruri lui Mircea Hava:

1. Să publice proiectul de buget local pe site-ul Primăriei şi să-l trimită presei locale astăzi!

2. Dacă l-a publicat pe data de 18.01.2018, conform legii, la avizierul Primăriei, să ofere presei locale şi tuturor consilierilor locali o copie a dispoziţiei primarului sau viceprimarului prin care s-a dispus publicarea în termenul legal, precum şi o fotografie cu proiectul de buget afişat la avizier.

3. Să-şi ceară iertare faţă de albaiulieni şi să ne explice de ce nu doreşte ”smart city” şi când vine vorba de consultarea publică pe proiectul de buget local.

Dacă astăzi nu apare proiectul de buget sau dacă nu oferă o justificare temeinică prin care să desfiinţeze orice suspiciune de încălcare a art. 39 din Legea nr. 273/2006, îi solicităm public prefectului judeţului Alba să ceară instanţei de contencios administrativ anularea hotărârii de consiliu local prin care se va aproba proiectul de buget local pe anul 2018 pentru motive de nelegalitate.

Pentru modul batjocoritor în care care îi tratează albaiulieni şi pe noi, consilierii opoziţiei, anunţăm că PSD şi ALDE nu vor vota bugetul local pe anul 2018!

Alba Iulia nu este feuda lui Mircea Hava iar bugetul local nu este ”ciorapul lui cu bani” ca să nu ştim ce face cu el!”, transmit consilierii locali ai Partidului Social Democrat şi Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din Consiliul local al municipiului Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax