Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Consilierii locali ar putea fi obligați să participe la cursuri de pregătire în administrație. Proiect la Camera Deputaților

Publicat

consiliul local alba iulia Consilierii locali ar putea avea obligația de a participa la un curs de pregătire în domeniul administrației locale, în primele cinci luni de la preluarea primului mandat. Un proiect legislativ în acest sens a fost pus în dezbatere publică la Camera Deputaților. Inițiatorii motivează necesitatea modificării legii prin faptul că multe dintre abaterile costatate de Curtea de Conturi se datorează necunoașterii sau interpretării eronate a reglementărilor legale.

„În România ultimilor ani s-a semnalat tot mai des încălcarea de către aleșii locali a legilor administrației publice, încălcare care a dus la numeroase disfuncționalități în administrația locală precum și la numeroase procese în justiție legate, în special, de proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, în cazul concesionării și închirierii unor bunuri.

Modul de administrare a patrimoniului public și privat al statului și al unităților administrative-teritoriale, precum și execuția bugetului de venituri și cheltuieli au avut de suferit în urma abaterilor de la legalitate ce au avut loc, în opinia noastră, din cauza slabei pregătiri a aleșilor locali, aflați la primul mandat, în domeniul administrației publice locale”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Potrivit inițiativei legislative, aleșii locali ar putea avea obligația de a participa la un curs de pregătire în domeniul administrației publice locale, în primele cinci ani de la preluarea primului mandat.

Cursurile vor fi organizate de instituțiile abilitate de lege.

De asemenea, documentul prevede sancțiuni în cazul nerespectării reglementărilor. Astfel,  încălcarea prevederilor atrage după sine retragerea indemnizației de ședință până la data înscrierii alesului local la cursul de pregătire în domeniul administrației publice locale.

Inițiativa legislativă așteaptă, în următoarele două săptămâni, avizul Consiliului Legislativ și punctul de vedere al Guvernului, apoi va intra în dezbatere publică în Camera Deputaților, care este prima cameră sesizată.

sursa: legestart.ro, cdep.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax