Connect with us
Publicitate

AIUD

Consilierii locali din Aiud trimit o solicitare ministrului Rafila. Cât ar costa lunar menținerea angajaților vizați de concediere

Publicat

Protestul angajaților de la Spitalul din Aiud, care urmează să fie concediați în data de 6 iunie, a ajuns în atenția consilierilor locali ai municipiului.

Aceștia au luat decizia de a trimite o solicitare către Ministerul Sănătății și către ministrul Alexandru Rafila personal, pentru a lămuri problema din punct de vedere legal și financiar.

Potrivit viceprimarului din Aiud, Lorincz Helga, problema în care se regăsesc persoanele angajate la spital în timpul pandemiei ține de o lacună administrativă.

Municipiul Aiud nu are cadru legal pentru a plăti salariile angajaților. În plus, cheltuiala s-ar ridica la suma de 600.000 de lei brut pe lună, a precizat aceasta pentru Alba24.ro.

Este vorba despre câteva zeci de persoane care au fost angajate pe perioadă determinată și care vor rămâne loc de muncă.

Consilierii locali îi solicită ministrului să indice soluția pentru angajarea cadrelor medicale, pe perioadă nedeterminată.

Mai exact să indice o cale legală prin care cele 67 de cadre medicale care au fost angajate pe perioadă determintă, să devină angajați ai spitalului, plătiți din fonduri de la nivel central.

Citește și LIVE VIDEO: Proteste în curtea Spitalului din Aiud. Zeci de angajați în perioada pandemiei de COVID urmează să fie concediați

Reamintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost cel care a anuțat în august anul trecut că ei vor fi păstrați în sistem, dar legea care a apărut ulterior plasează finanțarea în cârca autorităților locale.

Oamenii spun că se bazau pe o declarație a ministrului Sănătății Alexandru Rafila și pe o lege, ambele din august 2021, care le dădea dreptul să rămână în sistem. Legea este în vigoare, dar finanțarea ar trebui să fie asigurată de la nivel local, în acest caz.

După ce numărul de cazuri COVID s-a diminuat, noii angajați au fost împărțiți pe toate secțiile spitalului (spitalul a funcționat în regim COVID și într-o a doua etapă în regim mixt), majoritatea medicilor fiind foarte mulțumiți de ei.

Este vorba despre oameni care s-au specializat în ultimii doi ani în condiții dure și au învățat în practică mult mai mult decât ar fi putut învăța la o școală sanitară.

Practic, reprezintă o resursă umană importantă pentru orice spital, dar de care ministerul se dispensează. Asta deși ar putea fi nevoie din nou de ei.

De remarcat ar mai fi și că după ce va renunța la ei, spitalul va reveni la deficitul de personal de dinainte de pandemie, spun surse din cadrul instituției.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    vineri, 20.05.2022 at 11:39

    Normal, să stai pe 8.955 ron/lună retribuție cui nu iar convenii !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate