Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Consilierii locali din Sebeş au decis soarta investiţiei ZEWA, în şedinţă extraordinară: Au aprobat proiectul pentru licitaţia terenului din Petreşti


Publicat

Consilierii locali din Sebeş au mai încercat încă o dată să se pună de acord şi să voteze licitaţia pentru terenul vizat de „Zewa” la Petreşti. Şi au reuşit. Proiectul a fost aprobat cu 15 voturi „pentru”, o abţinere – consilierul Radu Călin Şerbănescu (PDL) şi un vot împotrivă, al consilierului PPDD Radu Roncea. CL Sebeş s-a întrunit, marţi, în şedinţă extraordinară, pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a licitaţiei pentru vânzarea, prin licitaţie publică deschisă, a terenului de 3,6 hectare de pe strada Energiei.

La şedinţă au fost prezenţi 17 consilieri locali.

Consilierul local Radu Roncea de la PPDD a depus două amendamente „referitor la proiectul de hotărâre privind întocmirea fişei de date a achiziţiei, respectiv a caietului de sarcini ce face obiectul scoaterii la vânzare prin licitaţie publică a terenului în suprafaţă de 35.700 mp, situat la sud, în prelungirea fabricii Pehart Tech”. Consilierul susţine introducerea următoarelor precizări: „în condiţiile minime oligatorii de participare la licitaţie să fie cuprinse suplimentar următoarele două obligaţii:

1. Cumpărătorul să nu revândă terenul cumpărat mai devreme de împlinirea a 5 ani de la data încheierii contractului de vânzare

2. Să utilizeze terenul cumpărat exclusiv pentru efectuarea unei investiţii în termen de 3 ani, utile şi necesare comunităţii, de genul: spaţiu de producţie (fabrică de hârtie, de mobilă, de îmbrăcăminte), spaţii de depozitare mărfuri industriale indigene sau de import”.

Acesta cere, de asemenea, introducerea unui „formular de declaraţie pe proprie răspundere dată de persoana fizică cumpărătoare sau, după caz, de către adminisitratorul persoanei juridice cu privire la ce anume se va face pe terenul respectiv şi în ce termen; să se facă precizarea că neglijarea informaţiilor şi cerinţelor din documentaţia de atribuire în ceea ce priveşte întocmirea ofertei va avea drept consecinţă respingerea ofertei ca neconformă”. Cele două amendamente nu au fost aprobate de consilieri (5 voturi pentru, 12 abţineri).

Consilierul PDL Dorin Nistor a transmis o scrisoare CL. Textul integral în puteţi vedea în foto ataşat.

În scrisoarea adresată primarului Alexandru Dăncilă şi consilierilor locali din Sebeș, Dorin Nistor precizează următoarele:

„Aş dori ca prin prezenta să mulţumesc d-lui primar şi colegilor consilieri, dar mai ales consilierilor iniţiatori că au înțeles, din solicitările mele scrise (…) şi verbale în a aduce îmbunătăţiri asupra proiectului de azi cu privire la următoarele:

1) Stipularea în mod expres în proiectul de hotărâre a art. 13 din L 50/1991 care prevede „terenurile aparţinând domeniului privat al statului sau unităţilor administrativ-teritoriale, destinate construirii, pot fi vândute, concesionate sau închiriate prin licitaţie publică, potrivit legii, în condiţiile respectării prevederilor documentaţiilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului, aprobate potrivit legii, în vederea realizării de către titular a construcţiei.”

2) Completarea în caietul de sarcini la capitolul Regimul juridic al taxei şi garanţiei de participare la licitație, cu următoarele:

Ofertantul care a fost desemnat câştigătorul licitației şi refuză semnarea antecontractului de vânzare -cumpărare, facturii de vânzare şi a contractului de vânzare-cumpărare pierde garanţia de participare.

3) La art. 5 din proiect să fie trecut în primul rând domnul primar Alexandru Dancilă ca răspunzător de ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri.

4) În ceea ce privește solicitarea mea de a se menţiona în caietul de sarcini obligarea câştigătorului licitaţiei, oricine ar fi el, de a realiza într-o anumită perioadă de timp un minim de investiţie (valoric, nu ca şi tip construcție) pe acest teren (…), solicit să fie menţionată în procesul verbal de şedinţă opinia mea, că o astfel de condiţie nu este restrictivă, ci concură la dorinţa ca toţi cei care participă la licitaţie să fie persoane fizice sau juridice care doresc să realizeze o investiţie pe acest teren în perioada imediat următoare.

Pornind de la faptul că aparatul primăriei îşi asumă astfel legalitatea proiectului de hotărâre privind aprobarea condițiilor de organizare şi desfășurare a licitației pentru vânzarea prin licitație publică deschisă, a unui imobil teren în suprafața totală de 35.789 mp, proprietar Municipiul Sebeş, domeniul privat, situat administrativ în Petreşti, str. Energiei, votez pentru aprobarea proiectului (…)”.

Investiţia de peste 120 de milioane de euro anunţată de grupul suedez Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), reprezentant prin marca “Zewa”, pentru amenajarea celui mai mare parc logistic din industria de prelucrare a hârtiei igienice din sud-estul Europei, a fost blocată după ce proiectul pentru vânzarea terenului vizat pentru extinderea producţiei la „Pehart Tec” a picat la vot în şedinţa CL Sebeş de luni, 30 septembrie. Ulterior, patronul Ioan Tecar al fabricii din Petreşti a spus că mută producţia le Dej şi îi disponibilizează pe cei 360 de angajaţi.

Şedinţa de marţi, 8 octombrie, a fost convocată la iniţiativa consilierului liberal Cristian Radu, pentru votarea vânzării prin licitaţie publică deschisă a terenului de 3,6 hectare de la Petreşti, pe care ar urma să se extindă producţia de hârtie igienică.

Consilierul PDL Dorin Nistor, care s-a abţinut de la vot la şedinţa din urmă cu o săptămână, când proiectul a picat, a precizat ulterior că „vânzarea terenului de 35.789 mp, de care sunt interesaţi cei de la Zewa, a fost aprobată prin HCL nr 184 din 30 iulie 2013”.

Solicitarea pentru convocarea şedinţei extraordinare de marţi de la Sebeş a fost semnată, pe lângă iniţiatorul Cristian Radu, de consilierii USL Gligor Stancu (PNL), Ioan Rodean (PNL), Constantin Ispir (PSD), Vasile Spătariu (PSD) şi Paraschiva Nistor (PSD) şi consilierul independent Dan Sebastian Frăţilă.

S-a propus aprobarea proiectului privind ”aprobarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a licitaţiei pentru vânzarea, prin licitaţie publică deschisă a unui imobil teren în suprafaţă totală de 34,789 mp, proprietar Municipiul Sebeş, domeniul privat, situat administrativ în Petreşti, strada Energiei”.

Consilierul liberal Cristian Radu a declarat săptămâna trecută că a avut această iniţiativă pentru că oamenii sunt nemulţumiţi că se poate pierde o investiţie de peste 100 de milioane de euro la Sebeş şi locuri de muncă. Totodată, el i-a invitat la ședință pe toți cei care au propuneri, amendamente sau doresc să discute pe acest subiect, atât consilieri locali cât și cetățeni. „Proiectul de hotărâre este în regulă. Dacă alți cetățeni sau consilieri au vreo problemă cu proiectul, îi așteptăm marți la ședință, putem lua în discuție orice propuneri, se pot face amendamente. Ar fi păcat să ratăm investiția”, a spus liberalul.

Dorin Nistor a transmis, săptămâna trecută, referitor la „aprobarea caietului de sarcini privind vânzarea unui teren, şi nu vânzarea unui teren către Zewa”, că în şedinţa din 30 septembrie, „Consiliul Local Sebeş trebuia să aprobe un caiet de sarcini pentru vânzarea la licitaţie publică deschisă a unui teren de 35.789 mp, deoarece vânzarea s-a aprobat prin HCL nr 184 din 30.07.2013”. Susţine că „vânzarea nu se face cu dedicaţie, ci este un teren scos la licitaţie pentru a fi vândut unui investitor, oricare ar fi el şi pentru asta trebuie respectată legea” şi că „în caietul de sarcini nu este prevăzută în mod expres obligativitatea celui care va câştiga licitaţia să realizeze vreo investiţie şi nici nu este specificat timpul pentru realizarea acestei investiţii”. Acesta a precizat că „nu se specifică ce se întâmplă dacă câştigătorul nu semnează antecontractul, pentru că doar după semnarea acestuia se poate face factura urmată de plată, paşi obligatorii în încheierea contractului de vânzare cumpărare în forma autentică (este specificat doar cazul în care ofertantul care a fost desemnat câştigătorul licitaţiei refuză semnarea contractului de vânzare-cumpărare care în această situaţie pierde garanţia)”.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Pingback: Licitaţia pentru terenul vizat de ZEWA la Petreşti are loc în 30 octombrie. Consilierii locali au aprobat condiţiile de vânzare | Sebes24

  2. Pingback: SEBEŞ24: Licitaţia pentru terenul vizat de ZEWA la Petreşti are loc în 30 octombrie, cu preţ de pornire de 700.000 de euro fără TVA | Alba24

  3. Pingback: Licitaţia ZEWA se amână din nou, pentru completarea documentaţiei. Termen propus în Consiliul Local Sebeş, 21 noiembrie | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Noile RESTRICȚII în vigoare de LUNI, 25 octombrie. Hotărârea Guvernului, publicată în Monitorul Oficial. Ce trebuie respectat

Publicat

Hotărârea Guvernului privind noile restricții decise în contextul pandemiei în România a fost publicată în Monitorul Oficial. De luni, 25 octombrie, va fi carantină de noapte în toată țara, pentru intervalul orar 22.00-5.00.

Tot de luni intră în vigoare și alte măsuri pentru limitarea infectărilor COVID.

Vezi DOCUMENT OFICIAL: Lista RESTRICȚIILOR aprobate, care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie. CNSU, decizie de ultimă oră

LISTA restricțiilor – ce trebuie respectat:

În intervalul orar 22.00-5.00, pe întreg teritoriul țării va fi interzisă circulația; sunt admise doar unele excepții (de ex: urgențe, deplasări în interes de serviciu; persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală sunt exceptate, pe baza certificatului verde).

Vezi CARANTINA de noapte în toată țara. Model declarație pentru deplasare după ora 22.00. Care sunt condițiile

Masca devine obligatorie peste tot. Sunt eliminate toate excepțiile, inclusiv pentru spațiile în care se află doar persoane vaccinate. În exterior, singurele excepții acceptate pentru lipsa măștii sunt: activitățile sportive, individuale sau dacă se practică sport în condiții prevăzute de lege.

Sunt interzise evenimentele private: nunți, botezuri, conferințe, workshop-uri, pe o durată de 30 de zile

Restricții la magazine: acces doar între orele 05.00 și 21.00

Accesul în zonele care nu sunt considerate esențiale se face cu certificatul verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală

Accesul în zone considerate esențiale, inclusiv magazine sau farmacii, se poate face și fără certificat verde, dar numai prin respectarea măsurilor sanitare de siguranță

Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spațiile respective decât dacă sunt însoțiți de un adult care acre certificat verde de vaccinare

Accesul în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale, adică mall-uri, se va face doar cu certificat verde, pentru că în mall se intră doar cu certificat verde

Vacanță de două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie, în tot sistemul școlar – inclusiv unitățile de tip after-school

Folosirea unui certificat fals sau a unuia împrumutat, care nu este al persoanei respective, atrage după sine răspunedera penală

Livrările la domiciliu se pot face și după ora 21.00

Accesul vizitatorilor în clădirile instituțiilor publice (primării, agenții de stat, etc) se face doar cu certificatul verde de vaccinare, cu testare de COVID sau dacă persoana a trecut prin boală.

Accesul în clădirile private în care se află peste 50 de persoane se face doar cu certificat verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală. Angajații care muncesc în aceste clădiri nu sunt obligați, deocamdată, să prezinte certificat verde, însă există deja un proiect de lege în Parlament care va impune acest lucru după ce va fi adoptat.

Activitățile sportive se vor desfășura fără public.

Se interzic concertele și spectacolele în aer liber.

Accesul turiștilor în unitățile de cazare se va face doar cu prezentarea certificatului verde de vaccinare sau dacă persoana a trecut prin boală.

Angajatorii din sistemul public și privat trebuie să organizeze munca salariaților în sistem ”work from home” unde sunt mai mult de 50 de persoane, iar, dacă nu se poate, în ture de schimburi.

La procesiunile religioase trebuie asigurat un spațiu de doi metri pătrați între participanți, care trebuie să poarte și mască, fără a fi nevoie de certificat verde.

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mesajul Patriarhului Daniel către credincioși: Respectați cu stricteţe sfatul medicilor şi măsurile sanitare

Publicat

Patriarhul-daniel-la-alba-iulia-117.x71918

Patriarhul Daniel, a transmis, vineri, la pelerinajul din București, organizat de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou și Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, un mesaj către credincioși. Acesta i-a îndemnat pe cetățeni să respecte „cu strictețe” sfatul medicilor și măsurile sanitare.

„Iubiți pelerini, viaţa şi sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu pe care noi trebuie să le păstrăm şi să le cultivăm cu multă rugăciune, smerenie şi multă grijă, respectând cu strictețe sfatul medicilor şi măsurile sanitare hotărâte de autoritățile competente”, este mesajul către pelerini transmis de Patriarh și publicat de basilica.ro.

Acesta le-a mai spus credincioșilor să se roage pentru ca Dumnezeu să ocrotească poporul şi „pe toţi oameni de orice primejdie, dar mai ales de boli molipsitoare şi aducătoare de moarte”.

Scrisoare dură adresată iererhilor din BOR

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, le-a trimis ierarhilor din BOR o scrisoare dură în care le cere acestora să se abțină de la comentarii despre vaccin și pandemie, potrivit G4Media.ro.

În scrisoare Patriarhul Daniel critică faptul că unii ierarhi au încălcat disciplina internă a Bisericii Ortodoxe și dă exemplul episcopului de Giurgiu, Ambrozie, care a susținut că vaccinurile anti-Covid ar fi expirate.

”Vă aducem la cunoștință că, în ultima perioadă, în special în contextul extinderii pandemiei, unii clerici s-au exprimat public asupra unor chestiuni de interes național, mai ales cu opinii pro sau contra vaccinării, nerespectând astfel prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la disciplina comunicării în BOR.

Mai mult chiar, unii ierarhi și-au exprimat public puncte de vedere personale în mod unilateral, fără nici o consultare cu mitropolitul lor sau cu Patriarhul.

Recent o astfel de atitudine a avut-o preasfințitul părinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, care a folosit predica din cadrul Sfintei Liturgii pentru a critica virulent autoritățile publice din România, în special pe președintele României”, arată Patriarhul Daniel în scrisoare.

El arată că poziționările anti-vaccin ale unor ierarhi au adus prejudicii întregii biserici: ”luările de poziție individuale privind relațiile Stat-Biserică la nivel național nu respectă prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la responsabilitatea și disciplina comunicării în Biserica Ortodoxă, generând deja atât reacții în presă, care au adus un deficit de imagine Bisericii, cât și petiții și plângeri ale cetățenilor înregistrate la Cancelaria Sfântului Sinod”.

Scrisoarea integrală a PF Daniel AICI: Scrisoare-Patriarhul-Daniel

Mediul de afaceri din România i-a solicitat Patriarhului Daniel să dea un mesaj clar populaţiei

„Preafericirea Voastră Părinte Patriarh Daniel, reprezentaţi cultul cel mai important din România şi aveţi puterea de a opri nenorocirea din spitale, pentru că românii se uită şi ascultă de Biserică şi reprezentanţii săi.

Faceţi personal acest lucru, daţi un mesaj clar pentru susţinerea vaccinării, opriţi informaţiile false şi abordările radicale despre vaccinare provenite dintr-o parte a clericilor. Ţara vă va fi recunoscătoare, chiar dacă vor fi şi oameni nemulţumiţi”, spune mediul de business.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE Dan Lungu: Dimensiunea pandemiei: În fiecare zi, un sat din România moare răpus de COVID

Publicat

V-ați întrebat vreodată care este de fapt dimensiunea pandemiei din România? Gândiți-vă la satul copilăriei voastre și încercați să vă imaginați câte suflete trăiesc în el.

Apoi, imaginați-vă că, în fiecare zi, populația dintr-un sat din România sau poate chiar dintr-o comună mică moare răpusă de COVID.

Închideți ochii și imaginați-vă apoi 500 de cruci sau 500 de sicrie, acesta fiind, în ultimele zile, numărul mediu al persoanelor răpuse de acest virus necruțător.

Știu! Veți spune că e morbid și că s-a mai trezit încă unu’ să vă țină lecții despre pandemie. Nu, oameni buni! Nu vreau să vă influențez, ci doar încerc, împreună cu voi, să deschid ochii și să văd realitatea dureroasă în care ne zbatem.

Aceasta este dimensiunea dezastrului pandemic prin care trece România și pe care nu îl vedem.

Unii nu pot să îl vadă din cauza valului conspiraționist care le acoperă ochii, alții nu vor să îl vadă din cauza intereselor politice mai puternice decât viața unui om, iar altora pur și simplu nu le pasă.

Dimensiunea e mult mai gravă

În cotidianul carpato-danubiano-pontic, ne-am obișnuit să citim zilnic statisticile cu sutele de morți și miile de bolnavi care umplu până la refuz spitalele.

O facem mecanic și banal, așa cum pe vremuri citeam horoscopul la cafea. Ne dezumanizăm în fiecare zi și ne umplem sufletul cu egoism și lipsă de compasiune.

Dacă moare un preot, ne bufnește râsul și ne grăbim să dăm un comentariu sarcastic pe rețelele de socializare că „i s-a tras” de la lingurița de împărtășanie.

Dacă moare un politician ne gândim că e unul mai puțin dintre cei care ne fură și ne mint. Dacă moare un medic e pentru că a luat plicul de la un bolnav. Dacă moare un bătrân e pentru că i-a sunat ceasul. Dacă moare un tânăr e pentru că a fost teribilist și nu a crezut în vaccin.

Vedem doar cifre într-o statistică a morții. Nu mai vedem oameni…

Nu ne mai pasă că preotul era poate singura mângâiere a unei comunități izolate și poate, la rândul lui, s-a îmbolnăvit împărtășind un muribund.

Nu mai vedem bunicul de poveștile căruia se mai puteau bucura nepoții mulți ani. Nu vedem fiul, a cărui mamă e sfâșiată de durere. Nu vedem soțul care, medic fiind, și-a pus chezășie viața pentru a salva alte vieți.

Ce naiba se întâmplă cu noi? Cel mai grav efect pe care îl are acest virus este să ne ucidă sufletul și să ne transforme în ființe distopice dezumanizate.

Unde ne sunt lacrimile, unde au dispărut omenia și compasiunea? Până la urmă cred că e importat ca nu doar trupul să învingă acest virus, ci și sufletul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: Peste 2000 de persoane vaccinate, majoritatea dintre acestea cu prima doză. Situația din 22 octombrie

Publicat

Peste 2000 de persoane din județ s-au vaccinat, potrivit situației transmise de DSP Alba, disponibilă la finalul zilei de vineri, 22 octombrie.

Dintre acestea, mai bine jumătate s-au vaccinat cu prima doză.

Vezi DOCUMENT OFICIAL: Lista RESTRICȚIILOR aprobate, care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie. CNSU, decizie de ultimă oră

În total, vineri, s-au vaccinat 2.392 de persoane, din care 1.039 cu doza 1 (+612 Johnson& Johnson /doză unică), 172 cu doza 2 și 569 cu doza 3.

Situația vaccinărilor în județul Alba la 22 octombrie (sursa DSP Alba):

Alba Iulia: 940 persoane vaccinate din care 414 (doza 1), 70 (doza 2), 265 (doza 3), 191 (Johnson & Johnson)

Blaj: 233 persoane vaccinate din care 102 (doza 1), 14 (doza 2), 57 (doza 3), 60 (Johnson & Johnson)

Aiud: 327 persoane vaccinate din care 128 (doza 1), 23 (doza 2), 74 (doza 3), 102 (Johnson & Johnson)

Sebeș: 335 persoane vaccinate din care 133 (doza 1), 24 (doza 2), 53 (doza 3), 125 (Johnson & Johnson)

Cugir: 147 persoane vaccinate din care 56 (doza 1), 19 (doza 2), 27 (doza 3), 45 (Johnson & Johnson)

Câmpeni: 168 persoane vaccinate din care 92 (doza 1), 9 (doza 2), 28 (doza 3), 39 (Johnson & Johnson)

Ocna Mureș: 94 persoane vaccinate din care 56 (doza 1), 5 (doza 2), 23 (doza 3), 10 (Johnson & Johnson)

Teiuș: 69 persoane vaccinate din care 28 (doza 1), 6 (doza 2), 25 (doza 3), 10 (Johnson & Johnson)

Zlatna: 34 persoane vaccinate din care 16 (doza 1), 2 (doza 2), 11 (doza 3), 5 (Johnson & Johnson)

Ighiu: 20 persoane vaccinate din care 14 (doza 1), 0 (doza 2), 6 (doza 3), – (Johnson & Johnson)

Rural (medici de familie): 25 (Johnson & Johnson).

În județ sunt 11 echipe mobile pentru vaccinare, care se deplasează la solicitări.

DSP Alba: A crescut numărul solicitărilor pentru vaccinare

DSP Alba transmite că, organizatoric, va fi posibilă suplimentarea personalului și a fluxului de vaccinare în centrele din județ, având în vedere că se înregistrează o creștere a numărului de solicitări.

”Suntem pregătiți să facem față unui număr mare de solicitări pentru vaccinare, prin suplimentarea personalului și a fluxurilor.

La Sebeș și Cugir, am cerut CNCAV dublarea capacității de vaccinare, prin introducerea de noi fluxuri.

Același lucru se va întâmpla și în alte zone.

Întrucât solicitările centrelor de vaccinare au crescut, transporturile de vaccin se vor realiza cu o frecvență crescută, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare”, a precizat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate