Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Consilierii locali din Sebeş au decis soarta investiţiei ZEWA, în şedinţă extraordinară: Au aprobat proiectul pentru licitaţia terenului din Petreşti

Publicat

Consilierii locali din Sebeş au mai încercat încă o dată să se pună de acord şi să voteze licitaţia pentru terenul vizat de „Zewa” la Petreşti. Şi au reuşit. Proiectul a fost aprobat cu 15 voturi „pentru”, o abţinere – consilierul Radu Călin Şerbănescu (PDL) şi un vot împotrivă, al consilierului PPDD Radu Roncea. CL Sebeş s-a întrunit, marţi, în şedinţă extraordinară, pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a licitaţiei pentru vânzarea, prin licitaţie publică deschisă, a terenului de 3,6 hectare de pe strada Energiei.

La şedinţă au fost prezenţi 17 consilieri locali.

Consilierul local Radu Roncea de la PPDD a depus două amendamente „referitor la proiectul de hotărâre privind întocmirea fişei de date a achiziţiei, respectiv a caietului de sarcini ce face obiectul scoaterii la vânzare prin licitaţie publică a terenului în suprafaţă de 35.700 mp, situat la sud, în prelungirea fabricii Pehart Tech”. Consilierul susţine introducerea următoarelor precizări: „în condiţiile minime oligatorii de participare la licitaţie să fie cuprinse suplimentar următoarele două obligaţii:

1. Cumpărătorul să nu revândă terenul cumpărat mai devreme de împlinirea a 5 ani de la data încheierii contractului de vânzare

2. Să utilizeze terenul cumpărat exclusiv pentru efectuarea unei investiţii în termen de 3 ani, utile şi necesare comunităţii, de genul: spaţiu de producţie (fabrică de hârtie, de mobilă, de îmbrăcăminte), spaţii de depozitare mărfuri industriale indigene sau de import”.

Acesta cere, de asemenea, introducerea unui „formular de declaraţie pe proprie răspundere dată de persoana fizică cumpărătoare sau, după caz, de către adminisitratorul persoanei juridice cu privire la ce anume se va face pe terenul respectiv şi în ce termen; să se facă precizarea că neglijarea informaţiilor şi cerinţelor din documentaţia de atribuire în ceea ce priveşte întocmirea ofertei va avea drept consecinţă respingerea ofertei ca neconformă”. Cele două amendamente nu au fost aprobate de consilieri (5 voturi pentru, 12 abţineri).

Consilierul PDL Dorin Nistor a transmis o scrisoare CL. Textul integral în puteţi vedea în foto ataşat.

În scrisoarea adresată primarului Alexandru Dăncilă şi consilierilor locali din Sebeș, Dorin Nistor precizează următoarele:

„Aş dori ca prin prezenta să mulţumesc d-lui primar şi colegilor consilieri, dar mai ales consilierilor iniţiatori că au înțeles, din solicitările mele scrise (…) şi verbale în a aduce îmbunătăţiri asupra proiectului de azi cu privire la următoarele:

1) Stipularea în mod expres în proiectul de hotărâre a art. 13 din L 50/1991 care prevede „terenurile aparţinând domeniului privat al statului sau unităţilor administrativ-teritoriale, destinate construirii, pot fi vândute, concesionate sau închiriate prin licitaţie publică, potrivit legii, în condiţiile respectării prevederilor documentaţiilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului, aprobate potrivit legii, în vederea realizării de către titular a construcţiei.”

2) Completarea în caietul de sarcini la capitolul Regimul juridic al taxei şi garanţiei de participare la licitație, cu următoarele:

Ofertantul care a fost desemnat câştigătorul licitației şi refuză semnarea antecontractului de vânzare -cumpărare, facturii de vânzare şi a contractului de vânzare-cumpărare pierde garanţia de participare.

3) La art. 5 din proiect să fie trecut în primul rând domnul primar Alexandru Dancilă ca răspunzător de ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri.

4) În ceea ce privește solicitarea mea de a se menţiona în caietul de sarcini obligarea câştigătorului licitaţiei, oricine ar fi el, de a realiza într-o anumită perioadă de timp un minim de investiţie (valoric, nu ca şi tip construcție) pe acest teren (…), solicit să fie menţionată în procesul verbal de şedinţă opinia mea, că o astfel de condiţie nu este restrictivă, ci concură la dorinţa ca toţi cei care participă la licitaţie să fie persoane fizice sau juridice care doresc să realizeze o investiţie pe acest teren în perioada imediat următoare.

Pornind de la faptul că aparatul primăriei îşi asumă astfel legalitatea proiectului de hotărâre privind aprobarea condițiilor de organizare şi desfășurare a licitației pentru vânzarea prin licitație publică deschisă, a unui imobil teren în suprafața totală de 35.789 mp, proprietar Municipiul Sebeş, domeniul privat, situat administrativ în Petreşti, str. Energiei, votez pentru aprobarea proiectului (…)”.

Investiţia de peste 120 de milioane de euro anunţată de grupul suedez Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), reprezentant prin marca “Zewa”, pentru amenajarea celui mai mare parc logistic din industria de prelucrare a hârtiei igienice din sud-estul Europei, a fost blocată după ce proiectul pentru vânzarea terenului vizat pentru extinderea producţiei la „Pehart Tec” a picat la vot în şedinţa CL Sebeş de luni, 30 septembrie. Ulterior, patronul Ioan Tecar al fabricii din Petreşti a spus că mută producţia le Dej şi îi disponibilizează pe cei 360 de angajaţi.

Şedinţa de marţi, 8 octombrie, a fost convocată la iniţiativa consilierului liberal Cristian Radu, pentru votarea vânzării prin licitaţie publică deschisă a terenului de 3,6 hectare de la Petreşti, pe care ar urma să se extindă producţia de hârtie igienică.

Consilierul PDL Dorin Nistor, care s-a abţinut de la vot la şedinţa din urmă cu o săptămână, când proiectul a picat, a precizat ulterior că „vânzarea terenului de 35.789 mp, de care sunt interesaţi cei de la Zewa, a fost aprobată prin HCL nr 184 din 30 iulie 2013”.

Solicitarea pentru convocarea şedinţei extraordinare de marţi de la Sebeş a fost semnată, pe lângă iniţiatorul Cristian Radu, de consilierii USL Gligor Stancu (PNL), Ioan Rodean (PNL), Constantin Ispir (PSD), Vasile Spătariu (PSD) şi Paraschiva Nistor (PSD) şi consilierul independent Dan Sebastian Frăţilă.

S-a propus aprobarea proiectului privind ”aprobarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a licitaţiei pentru vânzarea, prin licitaţie publică deschisă a unui imobil teren în suprafaţă totală de 34,789 mp, proprietar Municipiul Sebeş, domeniul privat, situat administrativ în Petreşti, strada Energiei”.

Consilierul liberal Cristian Radu a declarat săptămâna trecută că a avut această iniţiativă pentru că oamenii sunt nemulţumiţi că se poate pierde o investiţie de peste 100 de milioane de euro la Sebeş şi locuri de muncă. Totodată, el i-a invitat la ședință pe toți cei care au propuneri, amendamente sau doresc să discute pe acest subiect, atât consilieri locali cât și cetățeni. „Proiectul de hotărâre este în regulă. Dacă alți cetățeni sau consilieri au vreo problemă cu proiectul, îi așteptăm marți la ședință, putem lua în discuție orice propuneri, se pot face amendamente. Ar fi păcat să ratăm investiția”, a spus liberalul.

Dorin Nistor a transmis, săptămâna trecută, referitor la „aprobarea caietului de sarcini privind vânzarea unui teren, şi nu vânzarea unui teren către Zewa”, că în şedinţa din 30 septembrie, „Consiliul Local Sebeş trebuia să aprobe un caiet de sarcini pentru vânzarea la licitaţie publică deschisă a unui teren de 35.789 mp, deoarece vânzarea s-a aprobat prin HCL nr 184 din 30.07.2013”. Susţine că „vânzarea nu se face cu dedicaţie, ci este un teren scos la licitaţie pentru a fi vândut unui investitor, oricare ar fi el şi pentru asta trebuie respectată legea” şi că „în caietul de sarcini nu este prevăzută în mod expres obligativitatea celui care va câştiga licitaţia să realizeze vreo investiţie şi nici nu este specificat timpul pentru realizarea acestei investiţii”. Acesta a precizat că „nu se specifică ce se întâmplă dacă câştigătorul nu semnează antecontractul, pentru că doar după semnarea acestuia se poate face factura urmată de plată, paşi obligatorii în încheierea contractului de vânzare cumpărare în forma autentică (este specificat doar cazul în care ofertantul care a fost desemnat câştigătorul licitaţiei refuză semnarea contractului de vânzare-cumpărare care în această situaţie pierde garanţia)”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Pingback: Licitaţia pentru terenul vizat de ZEWA la Petreşti are loc în 30 octombrie. Consilierii locali au aprobat condiţiile de vânzare | Sebes24

  2. Pingback: SEBEŞ24: Licitaţia pentru terenul vizat de ZEWA la Petreşti are loc în 30 octombrie, cu preţ de pornire de 700.000 de euro fără TVA | Alba24

  3. Pingback: Licitaţia ZEWA se amână din nou, pentru completarea documentaţiei. Termen propus în Consiliul Local Sebeş, 21 noiembrie | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax