Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consilierii locali PSD nu aprobă contribuția Primăriei la AIDA-TL: „Există o prezumție de risipă decontată pe spatele cetățenilor”


Publicat

Contribuția Primăriei Alba Iulia la AIDA-TL, pentru subvenționarea cheltuielilor funcționale și a gratuităților pentru transportul public local a fost subiectul unei conferințe de presă la sediul PSD Alba, luni, 15 aprilie. Proiectul de hotărâre a fost supus votului consilierilor în ședința extraordinară de Consiliu Local, de la ora 15.00.

Cei patru consilieri locali social-democrați, Bogdan Medrea, Ovidiu Jidveian, Horațiu Clepan și Vasile Crișan, au ținut să facă precizări despre motivul pentru care nu au aprobat proiectul de hotărâre și nu îl vor aproba până ce nu vor fi întrunite câteva condiții: reducerea cheltuielilor funcționale (de exemplu a sumelor plătite pentru combustibili sau cauciucuri) și prezentarea unei situații transparente a cheltuielilor Societății de Transport Public (STP).

„STP Alba este în posesia celui mai avantajos contract, adică noi, ca cetățeni ai acestui oraș, trebuie să suportăm toate cheltuielile, indiferent cât de mari vor fi acestea. Va trebui să le asigurăm un profit de 5% din cifra de afaceri cel puțin, din bugetul local. În acest sens, mă opresc asupra a două aspecte. Nu mă voi lega de fondul de salarii, care e de 442.000 lei, pentru cei 175 de angajați, din care doar 95 de șoferi încasează aproximativ 140.000 lei, iar diferența de 300.000 lei merge spre personalul TESA. Mă opresc asupra faptului că avem 77 de autobuze la STP care, obligatoriu, la un an, vor avea nevoie de schimburi de cauciucuri, adică 462 de bucăți. La un preț mediu pe piață, de 4.000 lei, înseamnă 1,8 milioane de RON, adică 18 miliarde de lei vechi. Tot cele 77 de autobuze consumă anual 1 milion de litri de combustibil. La un preț mediu de 6 lei pe litru, avem o cheltuială de 6 milioane de RON pe an. Fiind o firmă privată, cu o simplă aplicație pe SEAP, poate să achiziționeze cu cât vrea aceste materiale. Atâta timp cât noi asigurăm atât cheltuielile cât și un profit de 5%, ei ar putea să meargă cu acest contract la orice producător de astfel de materiale și, dacă ar obține o reducere de măcar 10%, am face o economie de 7 miliarde de lei vechi, ceea ce nu este o sumă de neglijat. Fiind vorba de 77 de autobuze, aceste prețuri se pot negocia la sânge. Nu vom vota până ce nu vom avea o transparență a acestei firme”, a explicat Bogdan Medrea.

Pentru ca toate cheltuielile firmei de transport să poată fi acoperite din banii încasați din bilete, ar trebui ca prețul unei călătorii să fie 6,2 lei. „Acum, când prețul biletului este de 1,8 lei, această sumă acoperă 29% din totalul cheltuielilor. Restul de 71% îi suportăm noi, cetățenii orașului”, a precizat Horațiu Clepan.

„Există o prezumție de risipă decontată pe spatele cetățenilor și, potrivit doctrinei PSD, noi trebuie să luăm niște măsuri sociale. E clar că acesta este un contract păgubos”, a explicat Ovidiu Jidveian.

„Nu avem niciun control, ca și Consiliu Local, asupra situației cheltuielilor din firma STP, pentru că este o firmă privată. Noi nu suntem împotrivă în a da bani la AIDA, dar să fie o măsură în toate”, a explicat Horațiu Clepan.

„Ni s-a motivat că se întârzie pe traseu, din cauză că șoferul vinde bilete. S-a investit atâta în automatele de bilete și s-ar părea că și întreținerea lor costă. Atunci ce facem? Ori le desființăm, ori facem să se vândă bilete numai de acolo. Din comoditate, de foarte multe ori călătorii nu cumpără bilet de la automat, merg la șofer și întârzie timpii cursei. Dar, problema e că ei nu își dau seama că sunt banii dânșilor, din taxe și impozite”, a adăugat Vasile Crișan.

Reamintim că proiectul de hotărâre a fost respins în 4 aprilie şi în urma unor discuţii aprinse între reprezentanţii CL şi ai AIDA. Luni, 15 aprilie, consilierii votează din nou contribuţia de 14.575.471 lei, pe 2013, sumă din care 13.271.597 lei reprezintă cheltuieli funcționale și 1.303.874 lei sunt bani alocați pentru gratuități la transportul public local.

În scurt timp, proiectul va fi din nou pus în dezbatere la Consiliul Local.

Vezi aici mai multe detalii.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Pingback: CL Alba Iulia a aprobat contribuţia primăriei la transportul local. Se scumpesc biletele şi abonamentele la STP | Alba24

 2. Mihai C.

  luni, 15.04.2013 at 19:11

  Transportul public, singurul lucru care nu este provincial la Alba Iulia. Este cu mult peste media orașelor din jur, orașe care cheltuie mult mai mult decât STP/călător si nu trebuie sa fac nici un calcul pentru ca stiu sigur, ca doar apartin de primariile locale, deci de stat. Singurul serviciu despre care nu se poate spune că ”merge și așa” este la noi. Daca nu ne convine si vrem sa facem pe grijulii cu banii public, ok. Poate da bine la unii, dar unde erau pesedistii si liberalii cand se cheluiau sume astronomice pe Cetate? Sigur, se poate reveni la un transport public ceva mai rudimentar (rămâne să aflăm dacă și mai ieftin), dacă asta se dorește și dacă un transport de calitate nu ni se potrivește. Si poate Alba Iulia asta merita, cu asa politicieni.

 3. mircea

  marți, 16.04.2013 at 12:41

  Domnilor ziaristi , SEAP nu este un gadget pe care instalezi o aplicatie si sa cumperi motorina sau treninguri ieftine .

 4. Pingback: Primăria Alba Iulia a ajuns la zi cu plata contribuției la transportul public: 14,5 milioane de lei pe 2013 și restanța de 5 milioane lei pe 2012 | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

Pe mâna cui lași Abrudul, după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar și partidele din care fac parte

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la Abrud şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PSD, Gheorghe Simina. Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Abrud, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Aici afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Abrud.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Abrud vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Abrud:

Bogdan-Catalin Furdui – USR

Cristian Alexandru Albu – PNL

Ioan Nemes-Dan – ALDE

Ioan Sicoe – PMP

Narcis-Romeo Avram-Jurca – Pro Romania

Nicolae Simina – PSD

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Abrud se ridică la 5.072 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 6.195 de locuitori. Date mai recente nu sunt disponibile.

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pe mâna cui lași Zlatna, după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Publicat

drona

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la ZLATNA şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PNL, Silviu Ponoran.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Zlatna, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Aici, pe Alba24, afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Zlatna.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Zlatna vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Zlatna:

Gheorghe Florin Crișan – PRO Romania

Daniel Demenic – ALDE

Florin Nicolae Nistor – PSD

Silviu Ponoran – PNL

Claudiu Mateș – PMP

Cristian Cîmpean – USR – PLUS

Clonța Nicolae – PNȚCD

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O nouă etapă în proiectul de modernizare a zonei Talcioc din Alba Iulia. Ansamblu urban cu spații socio-culturale și de recreere

Publicat

Un nou pas a fost făcut recent în implementarea proiectului privind amenajarea unui ansamblu urban cu spații socio-culturale, educative și de recreere, în cartierul Gheorghe Șincai din Alba Iulia. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a luat decizia de încadrare a proiectului – fără evaluarea impactului asupra mediului.

Proiectul urmărește, printre altele, construirea unui centru multifuncțional, realizarea unui teren de minifotbal, modernizarea spațiului urban – Talcioc, amenajarea unor locuri de joacă pentru copii, alei și parcaje. Potrivit documentației, valoarea investiției este de peste 24,1 milioane de lei, fără TVA. 

APM Alba a anunțat joi luarea deciziei etapei de încadrare – fără evaluarea impactului asupra mediului pentru proiectul „Construire Ansamblu urban cu spatii socio- culturale, educative si de recreere cartier Gheorghe Sincai”, propus a fi amplasat în municipiul Alba Iulia.

Conform regulamentului aferent strategiei de dezvoltare a municipiului Alba Iulia, destinația stabilită este de Ansamblu urban cu spatii socio-culturale, educative și de recreere, cartier
Gheorghe Șincai. Realizarea obiectivului din această zonă va conduce la creșterea suprafețelor verzi de la nivelul municipiului pe fondul reintegrării în circuitul urban al spațiilor reziduale ale acestuia.

În cadrul proiectului urmează să se realizeze următoarele amenajări:

– Centru multifuncțional

– Modernizare spațiu urban – Talcioc

– Teren de minifotbal

– Spații de joacă pentru copii

– Spațiu verde amenajat

În afara acestora se va dezvolta și infrastructura necesară bunei funcționări a obiectivului și amenajărilor menționate mai sus, respectiv:

– Alei și mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, jardiniere etc.)

– Alei auto și parcare, inclusiv stație autobuz pentru transport public

– Rețele de alimentare cu apă și canalizare, alimentare cu gaz

– Rețele electrice de iluminat ambiental și supraveghere video

Deși nu este amplasată într-o zonă urbană de prim interes, dezvoltarea întregii zone este de mare viitor, având ca obiectiv general reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în Zona Urbană Marginalizată Alba Iulia, alături de îmbunătățirea calității vieții, creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață și creșterea economică în teritoriul SDL, prin crearea și dezvoltarea infrastructurii specifice în teritoriul vizat, privind accesul nediscriminatoriu la condiții decente de locuire, servicii medicosociale de calitate, un învățământ de calitate, ocupare, utilități de bază, servicii social-culturalrecreaționale, sportive etc, un mediu de viață /înconjurător (peisaj urban) civilizat.

Prin valorificarea zonei, amenajarea, dotarea cu elemente specifice și crearea de facilități pentru locuitorii ZUM Alba Iulia se vor crea premisele unui trai decent, acces nediscriminatoriu pentru cetățenii acestui cartier la serviciile oferite de administrația publică locală și alte instituții publice, permițând totodată organizarea unor tipuri variate de evenimente publice, culturale, educative, sociale, expresie a mecanismului DLRC (dezvoltare locală la răspunderea comunității), favorizate de noile dotări și echipări ale zonei

Accesul principal se realizează pe latura de Vest, din strada Gheorghe Șincai. Accesul secundar se efectuează din drumul de exploatare pe latura de Est.

Prin planul urbanistic zonal aprobat, au fost reglementate aleile principale de circulație interioară, cu un profil stradal de 7.0 m și aleile secundare, cu lățimi de 4.0 m (alei cu sens
unic).

Suprafețe și obiective studiate în documentație:

Etapa 1: 

– Centru multifuncțional – 2.205,75 mp

– accese Centru (podețe, trepte, rampe) – 392,60 mp

– modernizare spațiu urban – Talcioc – 960 mp

– teren minifotbal – 1.125 mp

– loc de joacă pentru copii (un loc de joacă) – 100 mp

– alei auto și parcări – 4.090 mp

– trotuare și suprafețe pietonale – 7.560 mp

– spații verzi amenajate – 3.600 mp

Etapa 2: 

– loc de joacă pentru copii (trei locuri de joacă) – 300 mp

– alei auto și parcări – 8530,50 mp

– trotuare și suprafețe pietonale 3.008,44 mp

– spații verzi amenajate – 6.280,71 mp

– platforme de gunoi (îngropate – 6 bucăți) – 415 mp

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Pe mâna cui lași orașul Cugir, după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar și ordinea pe buletinul de vot

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la Cugir şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PNL, Adrian Teban.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Cugir, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Aici, pe Alba24, afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Cugir.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Cugir vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Cugir:

Sorin Vasile – PRO România

Mircea Augustin Trifan – PSD

Daniel Herlea – ALDE

Adrian Teban – PNL

Lucian Buta – PMP

Gheorghe Dorin Scînteie – AUR

Flavius Serdiuc – USR – PLUS

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate