Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: CL Alba Iulia a aprobat contribuţia primăriei la transportul local. Se scumpesc biletele şi abonamentele la STP

Publicat

YouTube video

Aprobarea contribuţiei municipiului Alba Iulia la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local (AIDA TL)  a revenit, luni, pe masa consilierilor locali. După ce proiectul a fost respins în 4 aprilie şi în urma unor discuţii aprinse între reprezentanţii CL şi ai AIDA, consilierii au aprobat contribuţia de 14.575.471 lei, pe 2013. Reamintim că din această sumă, 13.271.597 lei reprezintă cheltuieli funcționale și 1.303.874 lei sunt bani alocați pentru gratuități la transportul public local.

După discuţii în contradictoriu ce au durat ce au durat mai bine de două ore, în care consilierii locali au făcut o trecere în revistă a tuturor „minusurilor” pe care le are contractul încheiat între municipalitate şi STP Alba Iulia, proiectul a fost aprobat. Dintre cei 20 de consilieri prezenţi la şedinţă, 17 au votat pentru scumpirea biletelor, în timp ce pentru contribuţia la AIDA -TL, 12 consilieri au votat „pentru” (între care şi social-democraţii Ovidiu Jidveian şi Vasile Crişan), au fost 6 abţineri (între care şi social-democraţii Horaţiu Clepan, Bogdan Medrea şi liberalii Simone Albani, Vasile Petric, Gabriel Pleşa şi PP-DD-istul Dorin Şerdean) şi un vot împotrivă, al liberalului Daniel Zdrânc.

Deşi, tot luni, în conferinţă de presă, au anunţat că nu vor aproba contribuţia primăriei la AIDA TL deoarece există o prezumţie de risipă pe bani publici, o parte dintre social-democraţi au ridicat totuşi mâna la vot. Ovidiu Jidveian a explicat că a votat pentru această contribuţie deoarece, în şedinţă, consilierii au propus amendamente la respectivul proiect, astfel că s-a decis că toate propunerile colegilor de consiliu vor face obiectul unui alt proiect ce va fi supus aprobării într-o şedinţă ulterioară: „considerăm că, prin înglobarea acestor amendamente într-un proiect de hotărâre ce urmează să fie aprobat am primit ceea ce am cerut şi acesta este motivul pentru care am votat pentru”.

Nu de aceeaşi părere este însă social-democratul Horaţiu Clepan, care s-a abţinut de la votarea contribuţiei: „Sunt convins că, odată ce s-a aprobat această contribuţie şi s-au văzut cu sacii în căruţă, proiectul cu amendamentele noastre nu se va mai regăsi niciodată pe ordinea de zi”.

Transportul local în Alba Iulia, mai costisitor decât cel în regim de taxi

Unul dintre cei care s-au abţinut de la votul contribuţiei municipalităţii la AIDA Transport Local a fost consilierul liberal Simone Albani. Acesta a atras atenţia că, începând cu a doua jumătate a lunii mai, administraţia locală se va afla în imposibilitate de plată şi că, în prezent, transportul local în Alba Iulia este mai costisitor decât cel în regim de taxi. Potrivit liberalului, costurile cu carburanţii la transportul local se ridică la suma de 10 lei pe km, în timp ce pentru maşinile închiriate ocazional de transport persoane (spre exemplu autobuzele închiriate pentru excursii la elevi), costul este de 4,5 lei pe km:

„Alba Iulia, prin buget şi prin biletele plătite de călători, ajunge să plătească în total 10 lei pe kilometru în parcurs, în condiţiile în care preţul pentru transport de călători, în condiţii de lux pe piaţa liberă, este de 3,5-4 lei. În total se ajunge la milioane de euro anua l- aproximativ 5 milioane de euro pe 2013, cost calculat de firma STP. Ajungem deja în situaţia în care în Alba Iulia ne conducem după dictonul <trăim ca să mergem cu autobuzul>… transportul de călători nu costă atât pe piaţa normală”, a explicat Albani.

Între amendamentele propuse de consilieri şi care ar urma să facă obiectul unui alt proiect de hotărâre se numără şi reducerea cheltuielilor prin achiziţionarea de combustibil şi alte consumabile prin SEAP, cu participarea a cel puţin trei ofertanţi, gratuităţi pentru elevii din Alba Iulia care se deplasează cu autobuzul la şcoală şi pentru pensionarii cu venituri de până la 1.450 de lei, extinderea perioadei de amortizare de la 5 ani la 8 ani pentru acoperirea de către primărie a cheltuielilor ocazionate înnoirea parcului auto al STP cu 77 de autobuze noi.

Despre toate aceste facilităţi şi reduceri, directorul STP Alba, Stelian Nicola a declarat că se va putea discuta după ce primăria îşi va achita datoria de 3,5 milioane de lei pe care o are la societatea de transport public.

Potrivit noului director al AIDA-TL, Dorin Nistor, cheltuielile funcționale reprezintă diferența neacoperită de către STP dintre cheltuieli și venituri. Pentru amortizarea costurilor, s-a avut în vedere și scumpirea biletelor de transport.

Astfel, pentru zona 1 Municipiul Alba Iulia a aprobat un tarif de 2, lei/60 de minute, iar preţul abonamentului, de 68 lei/lună (o scumpire cu 12%, mai mică faţă de cea propusă iniţial, de 23%) Tarifele actuale sunt 1,8 lei/oră şi 60 de lei pentru abonament.

Adunarea Generală a Asociaţiei a aprobat, în 26 martie, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2013.

Bugetul aprobat de AGA AIDA TL pentru 2013 aferent Zonei I Municipiul Alba Iulia:

Venituri: 9.079.977 lei, din care

Venituri din bilete şi abonamente: 7.464.103 lei

Gratuităţi: 1.303.874 lei

Alte venituri:  312.000 lei

Cheltuieli: 21.780.070 lei, din care

Cheltuieli cu motorina şi piese de schimb: 6.218.122 lei

Cheltuieli cu servicii, terţi şi utilităţi: 2.320.000 lei

Cheltuieli cu impozite şi taxe: 48.000 lei

Cheltuieli de personal: 5.604.000 lei

Cheltuieli financiare: 1.797.039 lei

Amortizări: 5.792.909 lei

Subvenţie: 13.271.597 lei.

Pentu zonele de transport 2-7, cheltuielile funcţionale sunt de 94.826 lei. Din această sumă, ar reveni contribuţii de 17.431 lei (18%) comunei Ciugud, 27.017 lei (28,49%) comunei Sîntimbru, 8.906 lei (9,39%) comunei Ighiu, 25.073 lei (26,44%) comunei Galda de Jos, 9.532 lei (10,05%) comunei Cricău şi 6.867 lei (7,24%) comunei Întregalde.

Vizionaţi  imagini video cu „discuţiile picante” ale consilierilor locali.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Pingback: LUNI: Şedinţă extraordinară la CL Alba Iulia. Se votează contribuţia municipiului la AIDA TL. Vezi ordinea de zi | Alba24

  2. Tata cu 2 copii

    sâmbătă, 13.04.2013 at 11:12

    Ce salariu are Nistor ? Poate scrieti la „Platit din banii tai”

  3. Pingback: Consilierii locali PSD nu aprobă contribuția Primăriei la AIDA-TL: „Există o prezumție de risipă decontată pe spatele cetățenilor” | Alba24

  4. calin

    luni, 15.04.2013 at 21:36

    mi se pare mie sau au scumpit biletul la autobus si contributia din bani publici a ramas aceasi?? nu mai inteleg nimic… apai noi albaiulienii avem mari motive de rusine cu consilierii astia jalnici si lipsiti de orice simt!!

  5. calin

    luni, 15.04.2013 at 21:37

    pentru ce ii mai platim??? ca mai bine ar gospodari orasul o haita de femei de serivci

  6. sorin

    miercuri, 17.04.2013 at 18:45

    Pai il intreaba numai prostii Albani. auzi ca sa vina DNA sa faca dreptate. a ajuns DNA asa un fel de raspuns la toate… Intrebarea e alta: daca e bun transportul si la ce costuri. daca sunt prea mari si orasul nu isi permite, sa scada contributia si desigur ca va scadea si calitatea, dar asta e… dar albani merge cu limuzina, ca a facut bani in Alba, de pe fraierii de romani care ii cumpara mobila cu defecte si care nu au prea mari pretentii. nu, domnu albani? sunt buni romanii fara pretentii…

  7. Pingback: VIDEO | USL Alba „scârțâie rău”. Florin Roman: „În Consiliul Local Alba Iulia nu mai există niciun fel de USL” | Alba24

  8. delia

    luni, 21.10.2013 at 19:30

    mie una mi se pare o nedreptate pentru ca si copii sa plateasca aceeasi suma de banii la abonamente ca si adultii mai ales scolarii si prescolarii iar pensioanarii se plimba toata ziua in draga voie gratis.este o ticalosenie si o nesimtire de nedescris bine ca stiu doar sa mareasca una intru-na preturile pe abonamente si bilete.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax