Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Consilierii traseiști care au migrat de la un partid la altul își pierd mandatele. Primarii se întorc la organizațiile din care au plecat

Publicat


harta traseisti politici finala Comisia juridică din Senat a votat marți, într-o ședință cu scântei, trei amendamente la legea de respingere a celebrei ordonanțe de urgență 55/2014, care a dat liber la traseism politic. Amendamentele prevăd că acei consilieri locali și județeni care au migrat de la un partid la altul își pierd mandatul, iar primarii revin la partidul din care au plecat. Dacă amendamentele vor trece de Senat primarii din Arieșeni, Cîmpeni, Râmeț, Ponor și Vințul de Jos, care au profitat de lege și au trecut la PSD, se vor întoarce în PNL.

Aceste amendamente, care aparțin PNL, pun în aplicare practic decizia Curții Constituționale de la sfârșitul anului trecut, care a declarat această OUG neconstituțională și care incredința Parlamentului deciziile de aplicare a acesteia.

Acest proiect are nevoie de un vot și de la comisia de administrație, apoi va intra în plenul Senatului, care este camera decizională.
În județul Alba mai mulți aleși locali au profitat de OUG care le permitea „migrarea” de la un partid la altul fără să își piardă funcția.

PSD a câştigat atunci 44 de noi reprezentanţi în administraţia locală, PDL nouă, PNL cinci, PLR 10, PMP doi (şi alţi trei înscrişi în Fundaţia Mişcarea Populară). Au fost şi cazuri de consilieri – doi judeţeni de la PPDD şi patru locali de la PDL – şi care au ales să părăsească partidele şi să rămână independenţi.

LISTA FINALĂ a TRASEIȘTILOR politici. Cu ce s-au ales PARTIDELE din ALBA, după repoziţionările aleşilor locali

Care este textul acestor trei amendamente:
„Art. II. – Toate efectele juridice, politice sau de altă natură, produse ca urmare a exprimării opțiunii de către persoanele prevăzute la alineatul (1) al articolului unic din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2014 se înlătură în integralitate.
Motivare: Pentru punerea de acord cu Decizia Curții Constituționale nr. 761/2014. Este necesară revenirea la situația anterioară emiterii Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală, declarată neconstituțională, iar acest fapt nu este posibil decât prin îndepărtarea tuturor efectelor produse de aceasta

Art. III. – Prin efectul legii, în cel mult șapte zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei legi, consiliile județene, respectiv consiliile locale se vor întâlni într-o ședință extraordinară pentru a lua act, prin hotărâre adoptată prin vot deschis, de încetarea mandatelor consilierului județean, respectiv local care, în temeiul Ordonanței de Urgență nr. 55/2014, a optat pentru apartenența la un alt partid politic decât cel al cărui membru era la data la care a fost ales sau care a optat pentru statutul de independent.
Motivare: Curtea a reținut, în jurisprudența sa, pronunțând mai multe decizii, în acest sens, constituționalitatea dispozițiilor art.9, alin.(2), lit.h1 din Legea 393/2004, pentru că se urmărește ca finalitate “prevenirea migrației politice a aleșilor locali de la un partid politic la altul, asigurarea unei stabilități în cadrul administrației publice locale, care să exprime configurația politică, așa cum aceasta a rezultat din voința electoratului (Decizia nr. 915 din 18 octombrie 2007)”
Electoratul acordă votul său unei persoane (ales local) pentru a îndeplini o funcție publică la nivelul administrației locale, în considerarea programului politic al partidului din rândurile căruia face parte la momentul alegerii.
Având în vedere alegerea în cadrul scrutinului de listă, în cazul consilierilor locali și județeni, votul exprimat de către corpul electoral a privit partidul politic, adică lista prezentată de acesta, astfel încât mandatul acestora încetează.

Art. IV. – Prin efectul legii, primarul şi preşedintele consiliului judeţean redobândesc calitatea de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales.
Motivare: În urma demisiei din partidul politic care i-a susținut candidatura, primarul pierde și girul alegătorilor, obținut în virtutea candidaturii sale pe o listă susținută de un anumit partid politic,  astfel încât este necesară revenirea la situația anterioară, a apartenenței la  partidul politic sau la organizaţia minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales.”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax