Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Consiliul Judeţean Alba garantează cu 36,6 milioane lei un credit bancar pentru Apa CTTA SA Alba


Publicat

Consiliul Judeţean Alba va garanta cu 36,6 milioane lei un credit bancar de 54,7 milioane lei, ce va fi contractat pe o perioadă de maximum 12 ani, de către Apa CTTA SA Alba, pentru derularea unui proiect de reabilitare şi extindere a sistemelor de apă.

Citeşte şi Peste 114 milioane de euro pentru ”Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă în județul Alba, 2014-2020”

Este vorba despre implementarea proiectului „Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în Județul Alba, 2014 -2020”, în valoare totală de 518.856.784 lei (fără TVA), finanţat din fonduri europene, dar pentru care este nevoie şi de contribuţie proprie a beneficiarului (Apa CTTA SA Alba). Acesta se derulează conform contractului de finanțare nr. 116/31.08.2017 încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Consiliul Judeţean Alba este acționar al Companiei Apa CTTA SA Alba, operatorul regional de furnizare a apei în județul Alba.

“Având în vedere necesitatea asigurării resurselor necesare pre-finanțării și/sau co-finanțării proiectului sus-menționat, operatorul regional intenționează să contracteze o finanțare rambursabilă în valoare de 54.739.390,71 lei.

În conformitate cu prevederile legislației în vigoare, Consiliul Județean poate garanta contractarea împrumutului, într-un cuantum egal cu cota-parte din capitalul social pe care o deține, respectiv 67%”, se explică în documentaţia proiectului ce intră la aprobare în şedinţa de joi, 22 februarie.

Astfel, se propune aprobarea garantării, cu veniturile proprii ale CJ Alba, a unei finanțări rambursabile interne/externe în valoare de cel mult 54.739.390,71 lei, cu o maturitate de maxim 12 ani, ce urmează să fie contractată de către S.C. Apa CTTA S.A. Alba. Garanția acordată va fi de maximum 36.675.391,78 lei.

“Implementarea cu succes a acestui proiect va avea ca rezultat final îmbunătațirea serviciilor publice asigurate populației din aria administrativ-teritorială a Consiliului Județean Alba. Se precizează că rezultatele financiare ale companiei Apa CTTA SA permit ca rambursarea împrumutului, inclusiv a dobânzilor și comisioanelor, să fie realizată exclusiv din veniturile proprii ale acesteia, garantarea de către Consiliul Județean a împrumutului nefiind de natură a greva în mod efectiv bugetul local”, se mai precizează în proiectul de hotărâre a CJ Alba.

Rambursarea împrumutului urmează a se realiza din fondurile proprii ale societății Apă CTTA Alba, având în vedere rezultatele financiare ale acesteia, astfel nefiind implicații asupra bugetului local, potrivit CJ.

De asemenea, garantarea împrumutului nu va fi luată în considerare la determinarea încadrării în limita de 30% din media aritmetică a veniturilor proprii. CJ precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare, finanțările rambursabile contractate și/sau garantate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pentru a asigura refinanțarea și/sau cofinanțarea proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de preaderare și post aderare de la Uniunea Europeană nu sunt supuse prevederilor referitoare la încadrarea în gradul de îndatorare de 30% (serviciul datoriei publice locale/venituri proprii).

În contextul acestei garantări, serviciul datoriei publice locale totale este estimat, pentru perioada 2018 – 2031, la un nivel care variază între un nivel minim de 16,77% și un nivel maxim de 22,4% din veniturile proprii în anul 2022.

Veniturile proprii au fost considerate ca reprezentând media aritmetică simplă a veniturilor proprii rezultate din execuțiile bugetare la 31.12.2015, 31.12.2016 și 31.12.2017, diminuate cu veniturile din valorificarea unor bunuri.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Traian Berbeceanu, fostul șef BCCO Alba Iulia, validat în funcția de prefect al Capitalei

Publicat

Comisarul Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia și consilier al ministrului Marcel Vela, a fost validat în funcția de prefect al Capitalei, potrivit surselor Digi24. 

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că că îl va schimba pe actualul prefect al Capitalei, Gheorghe Cojanu, după declarațiile controversate privind rata de infectare din București, iar unul dintre posibilii înlocuitori este Traian Berbeceanu.

Berbeceanu este „un om corect, integru hotărât” și a demonstrat în actvitatea sa că își duce la îndeplinire obiectivele, a spus Orban.

Orban a explicat de ce nu l-a demis imediat pe Cojanu.

„Încă de luni m-ați întrebat despre prefectul Capitalei. Nu puteam să anunț decizia mea de a schimba prefectul înaintea unei ședințe fundamentale conduse de prefectul Capitalei, a CMSU, și în condițiile în care trebuiau implementate deciziile din legislație. Astăzi pot să vă spun: da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Joi, la ședința de Guvern vom opera această modificare”, a spus el.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comisia Europeană, somată să introducă vizele pentru americani din cauza românilor, bulgarilor, croaților și ciprioților

Publicat

sua

Eurodeputații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislația UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE și SUA, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Parlamentul a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate.

Grupul popularilor europeni, în care sunt membrii și Mircea Hava, Dan Motreanu și Rareș Bogdan, au votat contra rezoluției.

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români au încă nevoie de viză pentru a intra în SUA. Comisia este obligată să propună suspendarea exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA; atât PE, cât și Consiliul o pot bloca.

Actul juridic care reintroduce obligația de a deține viză pentru resortisanții SUA ar fi trebuit depus cu mai mult de patru ani în urmă

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE).

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Momentul istoric în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu. Imagini în premieră de la NASA

Publicat

NASA a difuzat în premieră imagini cu momentul în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu, aflat la 330 de milioane de kilometri distanță, pentru a colecta mostre de sol de suprafața acestuia.

Este „un moment istoric”, iar bucuria celor care au muncit la proiect este pe măsură.

Imaginile au fost filmate în 20 octombrie 2020 și arată câmpul vizual al camerei SamCam de pe sondă, în timp ce Osiris-Rex se apropie și atinge suprafața asteroidului Bennu.

Datele preliminare arată că brațul de eșantionare a atins suprafața asteroidului timp de aproximativ 6 secunde, după care sonda s-a îndepărtat de suprafață, potrivit NASA.

Scopul sondei a fost să colecteze cel puțin 60 de grame, poate chiar un kilogram din roca asteroidului.

Deoarece Bennu este un obiect spațial foarte primitiv, oamenii de știință spun că suprafața și praful ar putea deține indicii fascinante despre modul în care s-au format Soarele și planetele în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.

Sonda Osiris-Rex, lansată în 2016, are dimensiunile unei furgonete. Ea va revenit pe pământ abia în 2023 cu materialele colectate.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

A crescut numărul de infecţii respiratorii acute. Câte persoane s-au vaccinat antigripal

Publicat

Vaccin, gripa

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IIACRS) şi pneumonii – înregistrate la nivel naţional săptămâna trecută a fost de 47.636, cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

”Săptămâna 12 – 18 octombrie 2020 (S42/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 47.636, cu 42,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (83.076) şi cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (42.121)”, precizează joi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În aceeaşi săptămână au fost raportate la nivel naţional 5 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 20 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut (S 42/2019).

Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, informează INSP.

INSP menţionează că din statistici lipsesc datele de la DSP Bucureşti.

Până la data de 18 octombrie au fost vaccinate antigripal 187.253 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate