Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Consiliul Judeţean Alba garantează cu 36,6 milioane lei un credit bancar pentru Apa CTTA SA Alba

Publicat


Consiliul Judeţean Alba va garanta cu 36,6 milioane lei un credit bancar de 54,7 milioane lei, ce va fi contractat pe o perioadă de maximum 12 ani, de către Apa CTTA SA Alba, pentru derularea unui proiect de reabilitare şi extindere a sistemelor de apă.

Citeşte şi Peste 114 milioane de euro pentru ”Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă în județul Alba, 2014-2020”

Este vorba despre implementarea proiectului „Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în Județul Alba, 2014 -2020”, în valoare totală de 518.856.784 lei (fără TVA), finanţat din fonduri europene, dar pentru care este nevoie şi de contribuţie proprie a beneficiarului (Apa CTTA SA Alba). Acesta se derulează conform contractului de finanțare nr. 116/31.08.2017 încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Consiliul Judeţean Alba este acționar al Companiei Apa CTTA SA Alba, operatorul regional de furnizare a apei în județul Alba.

“Având în vedere necesitatea asigurării resurselor necesare pre-finanțării și/sau co-finanțării proiectului sus-menționat, operatorul regional intenționează să contracteze o finanțare rambursabilă în valoare de 54.739.390,71 lei.

În conformitate cu prevederile legislației în vigoare, Consiliul Județean poate garanta contractarea împrumutului, într-un cuantum egal cu cota-parte din capitalul social pe care o deține, respectiv 67%”, se explică în documentaţia proiectului ce intră la aprobare în şedinţa de joi, 22 februarie.

Astfel, se propune aprobarea garantării, cu veniturile proprii ale CJ Alba, a unei finanțări rambursabile interne/externe în valoare de cel mult 54.739.390,71 lei, cu o maturitate de maxim 12 ani, ce urmează să fie contractată de către S.C. Apa CTTA S.A. Alba. Garanția acordată va fi de maximum 36.675.391,78 lei.

“Implementarea cu succes a acestui proiect va avea ca rezultat final îmbunătațirea serviciilor publice asigurate populației din aria administrativ-teritorială a Consiliului Județean Alba. Se precizează că rezultatele financiare ale companiei Apa CTTA SA permit ca rambursarea împrumutului, inclusiv a dobânzilor și comisioanelor, să fie realizată exclusiv din veniturile proprii ale acesteia, garantarea de către Consiliul Județean a împrumutului nefiind de natură a greva în mod efectiv bugetul local”, se mai precizează în proiectul de hotărâre a CJ Alba.

Rambursarea împrumutului urmează a se realiza din fondurile proprii ale societății Apă CTTA Alba, având în vedere rezultatele financiare ale acesteia, astfel nefiind implicații asupra bugetului local, potrivit CJ.

De asemenea, garantarea împrumutului nu va fi luată în considerare la determinarea încadrării în limita de 30% din media aritmetică a veniturilor proprii. CJ precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare, finanțările rambursabile contractate și/sau garantate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pentru a asigura refinanțarea și/sau cofinanțarea proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de preaderare și post aderare de la Uniunea Europeană nu sunt supuse prevederilor referitoare la încadrarea în gradul de îndatorare de 30% (serviciul datoriei publice locale/venituri proprii).

În contextul acestei garantări, serviciul datoriei publice locale totale este estimat, pentru perioada 2018 – 2031, la un nivel care variază între un nivel minim de 16,77% și un nivel maxim de 22,4% din veniturile proprii în anul 2022.

Veniturile proprii au fost considerate ca reprezentând media aritmetică simplă a veniturilor proprii rezultate din execuțiile bugetare la 31.12.2015, 31.12.2016 și 31.12.2017, diminuate cu veniturile din valorificarea unor bunuri.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Doliu la ISU Alba. Salvatorii și-au condus, pe ultimul drum, un coleg care a fost în slujba semenilor timp de 23 de ani

Publicat

Momente triste și grele, luni, pentru salvatorii de la ISU Alba. Și-au condus, pe ultimul drum, un coleg care a purtat 23 de ani uniforma de militar, cu cinste și onoare. ”Astăzi ne-am despărțit cu durere în suflet de colegul nostru, plutonier adjutant Nicu Alexandru Oltean. Acesta a fost în slujba semenilor timp de 23 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ritmul lent de mers poate indica risc de îmbătrânire prematură. Studiu

Publicat

Gradul de îmbătrânire ar putea fi stabilit printr-un simplu test. Oamenii de știință au identificat noi conexiuni între ritmul lent al mersului pentru persoanele peste 40 de ani și gradul de îmbătrânire a creierului și chiar a întregului organism. De obicei, medicii folosesc banda de mers pentru a măsura starea generală de sănătate în cazul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Românii ar putea avea mai multe zile libere. Ce prevede o Directivă europeană

Publicat

Românii vor putea avea zile libere din motive familiale sau în cazuri de forță majoră. O Directivă europeană intrată recent în vigoare se referă la asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată și va trebui transpus și în legislația din România. Prin acest act normativ, se urmărește creșterea gradului de participare pe piața muncii […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Se schimbă regulile pentru utilizarea voucherelor de vacanță. Care va fi valoarea și perioadele în care pot fi folosite

Publicat

Modul de acordare și utilizare a voucherelor de vacanță se schimbă radical. Vor fi introduse vouchere doar pentru perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie, cu o valoare mai mare față de cele din sezon. Bugetarii vor putea alege doar o singură variantă de vouchere, iar firmele care vor accepta vouchere extra-sezon în alte perioade decât cele prevăzute […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate