Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba, obligat să achite 75.000 de lei unei firme de transport, penalităţi de întârziere. Decizie în instanţă

Publicat

CJ prefectura alba O hotărâre aprobată în 2008 da mari bătăi de cap Consiliului Județean Alba. Modul în care s-a realizat atribuirea traseelor de călători în acel an în judeţul Alba aduce urmări semnificative din bugetul Consiliului Judeţean. Instituţia a pierdut al doilea proces cu un transportator nedreptăţit şi trebuie să plătească acestuia suma de 75.000 de lei penalităţi de întârziere. Decizia definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel Cluj-Napoca.

Firma care trebuie să primească suma de 75.000 de lei este Arion Trans SRL, care a acţionat în judecată Consiliul Judeţean pentru nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti definitive pronunţată în anul 2013. Prin acea hotărâre instanţa de judecată a constatat definitiv atribuirea ilegală, prin procedura realizată în 2008, a trei trasee de călători din Alba, părţi vătămate fiind societăţile Arion Trans SRL, Man Tours SRL şi Transgilyen SRL.

VEZI: Consiliul Judeţean Alba a pierdut, în primă instanţă, procesul cu foştii consilieri Iviniş şi Popa. Lovitură cu efect de 3 milioane de euro

În 2013, Consiliul Judeţean Alba a pus în aplicare hotărârea judecătorească numai în privinţa firmei Transgilyen, care a primit traseul de transport călători Alba Iulia – Aiud. Celelate două societăţi au acţionat în judecată instituţia şi au obţinut daune importante. Mai întâi, în iunie 2015, Man Tours a câştigat despăgubiri de 75.000 de lei din partea Consiliului Judeţean şi de 120.000 de lei de la preşedintele instituţiei, Ion Dumitrel.

În noiembrie 2016, Arion Trans a primit o decizie favorabilă prin care ar urma să încaseze tot suma de circa 75.000 de lei de la administraţia judeţeană din Alba. Penalităţile de întârziere sunt în valoare de 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere calculate pentru perioada 7 aprilie 2013 – 12 martie 2015. În 2008, Consiliul Judeţean Alba a votat atribuirea unor rute de transport călători din judeţ către două firme la care aveau interese directe doi consilieri judeţeni, Eugen Popa (PSD) şi Ioan Iviniş (PDL). Este vorba despre Voltrans Sebeş deţinută de Gheorghe Iviniş şi Aitrans Aiud, la care Eugen Popa era cenzor. Firmele care au pierdut licitaţiile electronice au solicitat reluarea procedurii de atribuire pentru traseele 053-054 (Alba Iulia – Blaj – Cetatea de Baltă, Blaj – Bălcaciu – Cetatea de Baltă), 092-096 (Sebeş – Şpring – Roşia de Secaş, Sebeş – Cunţa – Doştat, Sebeş – Şpring – Ohaba – Secăşel, Sebeş – Şpring – Secăşel) şi 006 (Aiud – Teiuş – Alba Iulia), motivul invocat fiind incompatibilitatea celor doi consilieri.

Ulterior, reprezentanţii societăţilor au dat în judecată Consiliul Judeţean şi au solicitat despăgubiri financiare mari şi cheltuieli de judecată. Dosarul s-a aflat pe rolul Tribunalului Alba, după care a fost strămutat în 2009 la Tribunalul Cluj. Tribunalul Cluj a pronunţat Sentinţa civilă nr. 3695/2012 care a rămas definitivă în 6 martie 2013, prin care Consiliul Judeţean Alba a fost obligat să reia procedura de atribuire pentru traseele 092-096 în privinţa Man Tours SRL şi traseul 053-054 pentru Arion Trans SRL.

La traseul 006 pentru Trangilyen SRL s-a recalculat vechimea neîntreruptă, cu consecinţa eliberării licenţei de traseu, desemnată direct câştigătoare. În urma sentinţei, cele trei societăţi, care şi-au mutat sediile sociale la Cluj în anul 2013, au formulat o nouă acţiune în contencios administrativ, la Tribunalul Cluj, prin care cer daune de interese, daune moratorii şi daune morale care ajung la peste 3 milioane de euro (13 milioane de lei). Man Tours SRL solicită 8,1 milioane de lei, Arion Trans SRL vrea 1,8 milioane de lei, iar Transgilyen SRL cere 3,1 milioane de lei – „daune interese compensatorii”. Procesele deschise de Arion Trans SRL şi Transgilyen SRL se află încă pe fond la Tribunalul Cluj, în timp ce acţiunea societăţii Man Tours SRL este la Curtea de Apel în faza realizării unei expertize contabile, după ce prima instanţă a respins pretenţiile financiare solicitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax