ADMINISTRATIE
Consiliul Judeţean Alba a pierdut, în primă instanţă, procesul cu foştii consilieri Iviniş şi Popa. Lovitură cu efect de 3 milioane de euro
O decizie pronunţată în 28 septembrie de Judecătoria Alba Iulia arată că prima etapă a procesului cu doi foşti consilieri judeţeni a fost pierdută de Consiliul Judeţean Alba. Este vorba despre foştii consilieri Gheorghe Iviniş şi Eugen Popa, care au votat, în martie 2008, un proiect de hotărâre, deşi erau în conflict de interese. Hotărârea viza aprobarea Regulamentului serviciului de transport public județean de persoane, respectiv atribuirea unor trasee de transport călători.
Trei firme care au pierdut licitaţia pentru trasee de transport, acum opt ani, au intentat procese Consiliului Judeţean şi solicită daune totale de 3 milioane de euro.
”Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocată de pârâtul Popa Eugen prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Admite excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocată de către pârâtul Iviniş Gheorghe Ioan prin întâmpinare şi precizată la termenul de judecată din 14.09.2016 şi, în consecinţă: Respinge, ca inadmisibilă, acţiunea civilă formulată de reclamanţii Judeţul Alba, reprezentat prin Preşedintele Consiliului Judeţean Alba şi Consiliul Judeţean Alba, reprezentat prin Preşedintele Consiliului Judeţean Alba şi pe pârâţii Iviniş Gheorghe Ioan şi Popa Eugen, având ca obiect pretenţii. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Alba Iulia. Pronunţată în şedinţa publică de la 28 septembrie 2016”, se afirmă în minuta deciziei de la Judecătoria Alba Iulia din 28 septembrie 2016.
În februarie 2016, consilierii judeţeni au votat în unanimitate un proiect de hotârâre prin care solicită pretenţii financiare din partea celor doi foşti consilieri judeţeni. Prin urmare, pe rolul instanţei din Alba a fost înregistrat un dosar prin care CJ Alba cere 15.000 de lei de la Gheorghe Iviniş şi Eugen Popa. Suma care ar urma să fie solicitată în final celor doi va depinde de rezultatul celor trei procese aflate în derulare la instanţele din Cluj-Napoca prin care firmele Man Tour SRL, Arion Trans SRL şi Transgilyen SRL vor daune de aproape 3 milioane de euro (13 milioane de lei).
Instanţa a respins în 28 septembrie 2016 acţiunea CJ Alba, dar decizia poate fi atacată cu apel.
Vezi şi Șeful CJ Alba și 30 de consilieri ar putea fi obligați să plătească din PROPRIUL BUZUNAR aproape 3 MILIOANE de euro. Artificiul juridic ce mută vina pe doi foști consilieri
În martie 2008, CJ Alba a votat în unanimitate cedarea câtorva rute din județ către două firme la care erau acționari doi consilieri județeni, Eugen Popa (PSD) și Ioan Iviniș (PDL). Firmele care au pierdut licitația, Man Tour SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, au contestat decizia și de acolo au început procese lungi și complexe.
Cele trei societăți, precum și Prefectura, care s-au sesizat cu privire la această situație, au cerut în 2008 desființarea horărârii, reluarea procedurii de atribuire pentru traseele respective.
Dosarul a fost strămutat la Tribunalul Cluj, în 2009, iar această instanţă a pronunțat Sentința civilă nr. 3695/2012 care a rămas definitivă în 6 martie 2013, prin care CJ Alba a fost obligat să reia procedura de atribuire pentru traseele 092-096 în privința Man Tours SRL şi traseul 053-054 pentru Arion Trans SRL. La traseul 006 pentru Trangilyen SRL s-a recalculat vechimea neîntreruptă, cu consecința eliberării licenței de traseu, desemnată direct câștigătoare.
În urma sentinței, cele trei societăți, și-au mutat sediile sociale la Cluj, în anul 2013, unde au formulat o nouă acțiune în contencios administrativ, la Tribunalul Cluj, prin care cer daune de interese, daune moratorii și daune morale care ajung la peste 3 milioane de euro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.