Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Consiliul Județean Alba vrea să investească 32 de milioane de euro într-un domeniu schiabil în Luncile Prigoanei din Munții Sebeșului

Publicat

Consiliul Judeţean Alba vrea să facă o investiție estimată la 32 milioane de euro într-un domeniu schiabil la Poarta Raiului, în Munţii Sebeşului. Cea mai plauzibilă sursă a finanţării investiţiei sunt fondurile europene. În proiect se propun şapte pârtii de schi, dintre care cinci sunt de categorie uşoară (76%) şi două de categorie medie (24%). Lungimea totală prevăzută a se realiza pentru cele şapte pârtii de schi este de 14,29 km, iar suprafaţa totală a pârtiilor va fi de 67 ha, dintre care circa 39,0 ha se află în gol alpin.

Citeşte şi Punct de informare turistică la Poarta I a Cetății Alba Iulia. Pliante, suveniruri și GHIZI profesioniști pentru turiștii care vizitează județul

Terenul pe care urmează să se realizeze „Domeniul schiabil Valea Sebeşului”, cu o suprafaţă totală de 73 de hectare, este situat administrativ în comuna Şugag, zona situată între Luncile Prigoanei, Vârful lui Pătru şi Poarta Raiului

Mai exact, pârtiile de schi vor coborî de sub Vârful lui Pătru pe două direcţii diferite, ambele cu orientare preponderent nordică, una spre Luncile Prigoanei, iar cea de-a doua spre Poarta Raiului.

Pârtiile se situează ca altitudine între 1.415 m în zona Luncile Prigoanei şi respectiv 1.565 m în zona Poarta Raiului i 2.080 m, altitudinea maximă, sub Vârful lui Pătru.

În prezent se schiază în arealul delimitat de vârfurile Auşel şi Şureanu, având ca zonă centrală Curmătura Şureanu, pentru schiori fiind puse la dispoziţie mai multe pârtii de schi, deservite de instalații de transport cu cablu de tip teleschi (două instalații) şi telescaun fix (o instalaţie). Terenul vizat aparţine comunelor Săsciori şi Şugag.

Dan Popescu- director executiv al CJAlba a declarat pentru adevărul.ro că suma estimată pentru realizarea acestui domeniu schiabil s-ar ridica la peste 32 de milioane de euro. Acesta a spus că în 2012 CJ Alba a depus la Ministerul Dezvoltării o solicitare privind asigurarea unor fonduri pentru construcţia unei baze Salvamont la Poarta Raiului, proiectul fiind inclus pe lista celor eligibile, dar că programul a fost oprit. Reprezentanţii CJ Alba vor să depună un nou proiect cu mai multe componente pe fondurile structurale, pe POR, care să atingă şi construcţia unei baze Salvamont şi dezvoltarea domeniului schiabil, precum şi realizarea drumului de acces, de la Barajul Oaşa până la Poarta Raiului, şi introducerea alimentării cu apă şi a canalizării. Popescu a mai precizat că în momentul de faţă, CJ Alba nu îşi permite, de exemplu, să demareze proiectul bazei Salvamont din resurse proprii, investiţie evaluată la 3 milioane de lei.

Până acum s-a realizat o documentaţie de urbanism zonal – PUZ Poarta Raiului și PUZ Luncile Prigoanei, care reglementează dezvoltarea turismului în cele două areale. Pentru realizarea legăturii între cele două baze de pornire (Luncile Prigoanei, Poarta Raiului) şi Vf. lui Pătru, precum şi pentru deservirea pârtiei de schi aferente, se propun următoarele investiţii: Pârtii de schi alpin, Instalaţii de transport cu cablu de tip telegondolă şi telescaun, Instalaţie de înzăpezit artificial, Maşini de bătut zăpada, Sistem electronic de bileterie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Schior

    marți, 22.04.2014 at 13:22

    Foarte buna intiativa asta,sper sa se si materializeze in ceva concret dar domnilor consilieri judeteni daca nu se face drumul de acces adica asfaltare pana la baza partiilor atat pentru cele actuale cat si cele viitoare degeaba mai facem domeniu schiabil si cine vrea sa mearga la schiat e descurajat ca nu e drumul bun(stiti la ce portiune ma refer) …deci luati in seama si acest aspect IMPORTANT,restul o sa vina de la sine.

  2. STAN PATITU

    miercuri, 23.04.2014 at 08:01

    AU PROMIS-FLORIN ROMAN CA IN MARTIE 2014 INCEP LUCRARILE DE ASFALTARE A DRUMULUI.
    SUNTEM APROAPE DE 1 MAI SI… NIIMIC. CRED CA SUNT DOAR GOGOSI ELECTORALE UMFLATE !

  3. coleg

    miercuri, 23.04.2014 at 09:21

    Drumul e destul de bun! Dar atat va intereseaza ca ganditi ingust. Te intreb schiorule acasa intai lacuiesti parchetul si pe urma tencuiesti incaperea? Toti va dati cu parerea!!

  4. paraparaumu

    joi, 24.04.2014 at 19:51

    In 07-12-2012in ziarul *******,a aparut un articol [inainte cu 8-10 zile de alegeri] intitulat:”Societatea ,CAPRIS,a fost salvata,ca si locurile de munca ale angajatilor”in care un traseist politic ne garanta ca in SEBES,s-a intimplat o minune ,ca a rezolvat impreuna cu italianulValter Marchiselli,soarta ac. S.C..Va rugam veniti si vedeti ce se intimpla cu ac.S.C.dupa cca 2 ani,si mai multe incercari de licitatii,iar pe s.c. Capris sta o pancarda mare pe care scrie===DE VINZAREsau INCHIRIERE===Exact asa se intimpla si cu ac investitie ,la care iarna n-ai curajul sa te incumeti a pleca pe ac drum ingust si periculos.Ce mai,PRAF IN OCHII ALEGATORULUI==.Ne intrebam+++PE NOI CINE NE APARA DE MINCIUNILE SI ABUZURILE FACUTE DE OAMENII LEGII?????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax