Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Constatarea amiabilă de accident poate fi completată și electronic, direct de pe telefonul mobil. Care sunt pașii din aplicație

Publicat

Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) va putea fi completat, începând de sâmbătă 15 octombrie, pe o aplicație conectată la toți asiguratorii RCA. Astfel, constatarea amiabilă de accident va putea fi putea completată în format electronic, direct de pe telefonul mobil.

Avantajul este că va mai trebui completată doar pe hârtie, ca până acum. Un act normativ al ASF (autoritatea de Supraveghere Financiară) Norma ASF nr. 18/2022 prevede că formularul electronic de „Constatare amiabilă de accident” să conțină același model  și informații ca și cel tipărit. Documentul completat pe mobilare și valoare juridică.

Datele și semnăturile olografe ale conducătorilor autovehiculelor implicate în accident, vor fi preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.

Deși norma ce cuprinde modificările a fost oficializată în iunie, acest formular electronic este disponibil din 15 octombrie 2022, fiind necesară dezvoltarea bazei tehnice de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

Aplicația este gratuită este dezvoltată de BAAR, se numește AMIABILA și poate fi accesată AICI. În cazul în care locul accidentului nu este cunoscut, aplicația dispune de localizare exactă prin GPS, iar prin fotografierea cărții de identitate, aplicația extrage și completează automat datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate.

Cum se folosește aplicația. Vezi mai jos un tutorial

YouTube video

Pașii pentru completarea în aplicație

1.Descarcă aplicația pe telefonul mobil. Primul pas este să descarci gratuit aplicația din Google Play Store sau App Store direct pe telefonul mobil.

2. Acum trebuie să iși creezi un cont de utilizator în aplicația Amiabila. După ce ți-ai creat și verificat contul, poți incepe procesul

3. Ține evidența constatărilor pe termen lung Constatările au rubrică separată, unde poți urmări istoricul propriu sau de unde poți crea oricând o nouă constatare amiabilă cu butonul “Adaugă Constatare”.

4. Completarea datelor personale. Aplicația integrează un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (OCR)

5. Completarea datelor referitoare la momentul accidentului. Amiabila dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrecut accidentul, în cazul în care nu știi adresa.

6. Selecția daunelor provocate. Pentru a descrie cât mai obiectiv accidentul, ai posibilitatea de a selecta direcția impactului cât și avariile suferite de vehicul.

7. Construiește circumstanțele accidentului. Imprejurările selectate de tine influențează individual construcția schițelor și oferă participanților la accident ocazia de a își exprima punctul de vedere. Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului contribuie la stabilirea vinovăției.

8. Completarea datelor vehicului B. Conducătorul vehiculului B trebuie sa parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței impreună.

Astfel aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibilă trimiterea documentelor comune către asiguratorii ambelor părți implicate.

9. Crearea schiței accidentului. În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întample.

10. Ultimul pas este de a semna și trimite documentele asiguratorilor. După ce participanții sunt de acord cu circumstanțele create în urma procesului de înregistrare, este nevoie de semnatura ambelor părti implicate.

Aplicația are opțiunea să poți trimite documentele asiguratorilor RCA ambelor părți parti implicate în accident/tamponare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax