Connect with us
Publicitate

BLAJ

Contradicție între etilotest și analizele de laborator în cazul unui șofer din Alba. Ce a decis instanța

Publicat

Un șofer din Blaj a mers în instanță pentru a-și căuta dreptatea după ce a rămas fără permis de conducere, pentru o perioadă de 90 de zile.

Motivul pentru care a rămas fără carnet a fost un rezultat contradictoriu între aparatul etilotest și analizele de laborator, după ce șoferul a fost oprit în trafic și a fost testat pozitiv pentru alcool. 

Mai exact, în urma unui control de rutină, la începutul anului 2023, șoferul a fost testat cu aparatul etilotest și a rezultat valoarea de 0,03% alcool pur în aerul respirat. 

Apoi după ce a mers la spital și i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei din sânge, iar rezultatul a fost zero.

Drept urmare, șoferul a cerut în instanță anularea sancțiunii și redobândirea carnetului de conducere.

În data de 25 aprilie 2023, magistrații din Blaj au dat o primă decizie în procesul intentat de șofer împotriva Inspectoratului Județean de Poliție Alba.

Motivarea instanței a devenit publică.

”În motivare, petentul a arătat că în data de 2 ianuarie 2023, în timp ce conducea autoturismul, a fost oprit de către un echipaj al Brigăzii de poliție rutieră în zona Mănărade, Blaj, iar în urma testării cu aparatul etilotest s-a constat că avea o valoare de 0,03% mg/l alcool pur în aerul respirat.

Petentul a mai arătat că a solicitat recoltarea probelor biologice într-o unitate de asistență medicală autorizată, iar în vederea stabilirii alcoolemiei și a recoltării probelor biologice a fost însoțit de polițistul rutier”, se arată în motivarea instanței.

”Prin procesul verbal contestat s-a reținut că, în fapt, în data de 02.02.2023, ora 19.32, petentul a condus autoutilitara marca Citroen și, fiind testat cu aparatul Drager acesta a indicat o valoare de 0,03% mg alcool pur în aerul respirat.

Cu ocazia întocmirii procesului verbal, petentul a arătat că nu a consumat alcool şi că solicită prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, fapt consemnat la rubrica „obiecţiuni”.

Petentului i-a fost recoltată o mostră de sânge la data de 02.01.2023, ora 20.00, rezultatele analizei toxicologice fiind consemnate în buletinul de analiză toxicologică  în sensul că alcoolemia stabilită este 0 (zero) grame la mie”, este scris în documentul citat.

Ce au decis magistrații Judecătoriei Blaj

”În prezenta cauză, instanţa reţine că s-a stabilit că valoarea îmbibaţiei alcoolice în sânge a petentului a fost de 0 (zero) grame la mie, aşadar, petentul nu a săvârşit contravenţia.

Prin urmare, văzând că probele administrate infirmă starea de fapt reţinută în cuprinsul procesului verbal, instanţa constată că petentul nu a săvârşit fapta pentru care a fost sancţionat şi prin urmare va admite plângerea, va dispune anularea procesului verbal şi va înlătura, totodată, sancţiunea contravenţională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

Se va dispune restituirea permisului de conducere reţinut de la petent”, se mai arată în motivare.

Drept urmare, șoferul și-a recăpatat carnetul suspendat, iar sancțiunea a fost anulată.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Popescu Mihai-Adrian

    marți, 30.01.2024 at 22:06

    Daca rezultatul analizelor de sange este zero,dar procesul verbal s-a contestat dupa perioada legala de 15 zile,ce se poate face

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax