Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Contre politice pe tema „Zewa”, la Sebeș: În timp ce investitorul stă „pe tușă”, consilierii locali se ceartă pentru respectarea legii


Publicat

În timp ce investitorii stau „pe tușă” în așteptarea rezolvării situației birocratice în procesul vânzării terenului din incinta Pehart pentru construirea unei noi fabrici Zewa la Sebeș, consilierii locali continuă disputele politice pe acest subiect. Dorin Nistor a ieșit din nou în conferință de presă, acuzându-l pe colegul liberal Radu Cristian de nerespectarea legii în organizarea licitației. La rândul său, Radu Cristian îi reamintește lui Nistor că a votat împotriva investiției de la Sebeș, blocând crearea de locuri de muncă în oraș.

Investiția „Zewa” rămâne în continuare în așteptare în Sebeș. După ce câțiva consilieri locali au votat împotriva proiectului de hotărâre referitor la scoaterea la licitație a terenului pe care concernul suedez urma să construiască noua fabrică, în prezent procesul este blocat de o chestiune administrativă: PUZ-ul prevede ca pe acel teren să fie construite atât clădiri industriale, cât și blocuri de locuințe, ceea ce contravine intenției investitorului.

Investitorul a anunțat public că este dispus să achite contravaloarea modificării documentației, în așa fel încât aceasta să se potrivească proiectului său, administrația locală a anunțat, de asemenea, că va face demersuri în acest sens. Între timp, consilierii locali își pasează acuze de nerespectarea legii, de favorizarea investitorului, respectiv de blocarea unei investiții necesare în oraș.

Citiți și: „Beţe în roate” la investiţia Zewa de la Petreşti: Nicio ofertă la licitaţia de vânzare a terenului pentru că PUZ-ul prevede construcţia de blocuri ANL

Vedeți mai jos ultimul schimb de replici dintre democrat-liberalul Dorin Nistor și liberalul Radu Cristian.

Iată comunicatul prezentat de Dorin Nistor vineri în conferința de presă a PDL Alba:

Am constatat cu surprindere cum consilierul PNL Radu Cristian își permite, cu o incredibilă nonșalanță, să declare că eu și unii colegi din consiliul local se opun unei investiții de 120 milioane de euro a firmei SCA care astfel va crea 100 de locuri de muncă, asta înainte de a  aproba vânzarea prin licitație publică deschisă a unui teren. Atunci am crezut că, din dorința acestui personaj de a avea și el o temă politică, încearcă să atragă atenția asupra sa cu așa zisele bunele lui intenții de a încuraja investițiile la nivelul municipiului Sebeș, dar azi concluzionez din declarațiile lui că simpla speculație în asumarea unor așa zise merite nu este singura intenție sau cel puțin așa se pare. Asta în condițiile în care și după ce s-a aprobat vânzarea cu menționarea articolelor de lege care clarifică clar condițiile legale privind terenul în cauză (articole de lege pentru stipularea cărora a votat tot consiliul și prevederi care au fost discutate și la întâlnirea avută cu o zi înaintea ședinței), continuă să facă afirmații care pun mari semne de întrebare privind imparțialitatea sa, citez:

„Pentru că în caietul de sarcini au fost introduse prevederi care spun că cel care câștigă licitația trebuie să respecte normele de urbanism prevăzute prin Planul Urbanistic Zonal. Ori PUZ-ul arată că destinația terenului respectiv este mixtă, construcții civile și construcții industriale. Asta în condițiile în care cei de la Pehart Tec doresc doar construcții industriale. Au fost amendamente introduse de unii consilieri cu scopul de a sabota acest proiect. Consilierii au votat aceste amendamente pentru că nu se specifica foarte clar ce înseamnă respectarea restricțiilor de urbanism. Așa ne-am trezit că de fapt și de drept prin prin modificarea caietului de sarcini s-a blocat tot proiectul”.

Afirmațiile sunt foarte suspecte în situația în care condițiile de care vorbește dl. consilier sunt prevederi legale; sau dânsul nu dorește să fie luată o hotărâre cu respectarea tuturor prevederilor legale? Și dacă un articol de lege nu trebuie aplicat conform dorințelor dlui consilier, de ce a fost avizată de secretarul CL și de Prefectură? Dacă nu a fost legal, de ce reprezentantul Pehart Tec a declarat că trebuie clarificată situația urbanistică înainte de licitație acesta fiind motivul pentru care de fapt nu s-au prezentat la nici unul din cele trei termene, recomandare făcută de o casă de avocatură care reprezintă pe cei ce doresc să achiziționeze acțiunile Pehart Tec.

Domnul consilier este într-o eroare și mai mare deoarece declară că „destinația terenului respectiv este mixtă”, dar în realitate vorbim de două parcele: una cu destinație zonă industrială și una cu destinație de zonă rezidențială; sau oare dorește astfel să inducă lumea în eroare prezentând în fals situația?

Interesantă nemulțumirea și declaratiile acestui consilier în condițiile în care el a făcut parte și din comisia de licitație!? Mai are tupeul să declare că eu sabotez acest proiect – să ințeleg că nu trebuie aplicată legea decât selectiv?

Curios că tot Radu Cristian este cel care, la întrebarea dacă proiectul rămâne blocat, declară următoarele :

„Nici vorbă. Există o solicitare a Pehart Tec care se oferă să plătească pentru modificarea PUZ-lui existent , astfel încât zona să fie exclusiv industrială. În cazul în care nu se ajunge la un consens în consiliu voi iniția eu un proiect de hotărâre pentru actualizare PUZ-lui. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru ca acest teren de 3,6 hectare, să fie scos la licitație și acolo să se dezvolte o investiție serioasa. Dacă Zewa nu vine la Sebeș, Pehart Tec, care deține actuala fabrică de hârtie își va muta liniile la Dej”.

Din declarația de mai sus dl. consilier recunoaște că trebuia rezolvată problema de urbanism înainte de scoaterea la licitație. Iată că îmi dă dreptate, dar în continuare declară și cine trebuie să fie câștigătorul licitației pentru că altfel cineva se mută.

E trist că în România de azi am ajuns sa fim amenințați și șantajați emoțional pentru a acorda un vot după bunul plac al unora care vor să aplice în cazul acestei vânzări doar anumite prevederi legislative și altele nu. Mai mult s-a ajuns la strângerea de semnături de la diverse persoane, care nu au toate informațiile privind această vânzare, pentru a crea o presiune și mai mare asupra consiliului local care trebuie, după cum declară unii, să vândă acest teren la o anumită societate, eu nu cred că cei care au semnat doresc vânzarea terenului fără a fi respectata întreaga legislație.

Să înțeleg că în Sebeș nu se aplică Legea construcțiilor nr. 50 din 1991, republicată în Monitorul Oficial 933 din 2004, actualizată în 2011, sau se aplică selectiv?

Dl. consilier  declară că investițiile vor fi de 120 milioane de euro și se vor crea 100 de noi locuri de muncă pe acest teren dar curios că reprezentantul suedezilor de la  SCA în ședința de consiliu declara că ei nu au avansat nici o valoare a investiției, nici o perioadă de timp în realizarea ei și nici o cifră cu numărul de locuri de muncă nou create, atunci întrebarea care se pune este „ce și cu cine discută acest domn consilier și oare care este scopul acestor dezinformări sau ce informații are?”

Să vedem ce proiecte se vor mai depune și cine le va semna în continuare? După declarații ar trebui să inițieze dl. consilier Radu Cristian o actualizare a  PUZ-lui sau nu se mai ține de cuvânt? Și uite așa, din circ în circ, nu se face nimic și aceasta  pentru că aparatul primarului nu dorește să facă acest PUZ și astfel blochează faza următoare.

Vedeți mai jos textul integral transmis de Radu Cristian, ca replică la comunicatul de mai sus:

Noi liberalii muncim în folosul oamenilor, Dorin Nistor nu are decât să facă ce îi spune partidul.

Paraşutat de şefii lui de partid de la Alba Iulia direct pe panourile publicitare din Sebeş, cu doar câteva luni înainte de campania electorală de la alegerile locale din 2012, onor consilierul Dorin Nistor îşi scuză incompetenţa atacându-i fără logică şi fără niciun temei pe colegii de consiliu liberali. Totul pornind de la terenul din Petreşti, unde se intenţionează dezvoltarea unei investiţii importante pentru cei din Sebeş.

Nu o să îi răspund alesului local Dorin Nistor la şuvoiul de atacuri. Îl înţeleg, trebuie să aibă şi el activitate, să îl vadă şefii de la judeţ că este activ şi profund preocupat de soarta sebeşenilor. În transmit doar că este greu să pari interesat de problemele comunităţii în condiţiile în care nu locuieşti în Sebeş şi nu eşti prezent în oraş decât la şedinţele de consiliu. Şi nici la acelea la toate, pentru că uneori şedinţele de partid din capitală sunt mai importante decât deciziile pe care trebuie să le iei în numele celor care te-au ales. Oameni cărora le promiteai marea cu sarea în campania electorală, pentru ca acum să o dai cotită şi să iei decizii după cum te taie capul.

Pedelistul Nistor nu face altceva decât să se acuze singur pentru votul dat împotriva unei potenţiale investiţii. El nu a reuşit încă să înţeleagă faptul că Sebeşul nu este Alba Iulia. Că pe oameni nu îi pasionează circul politic şi declaraţiile interminabile în jurul cozii. Că indiferent cine are sau nu dreptate cetăţenii au nevoie de locuri de muncă şi administraţia de investiţii care să ducă la creşterea bugetului local. Iar dacă cei din Alba Iulia sunt pasivi şi nu reacţionează, sebeşenii ne atrag atenţia, nouă consilierilor, atunci când nu ne facem bine treaba. Mă rog, pe dânsul nu l-a oprit nimeni pe stradă să îl întrebe ce se întîmplă cu investiţia de la Petreşti pentru că nu îl vede nimeni prin Sebeş.

Noi liberalii am fost consecvenţi de la bun început în ce priveşte investiţia celor de la Zewa şi scoaterea la licitaţie a terenului. Alţii s-au opus, şi în al 12-lea ceas, când realizează că pierd procente electorale, o dau la întors atacându-mă şi acuzându-mă de şantaj emoţional. Poate aşa se spune la Alba Iulia. La noi la Sebeş se numeşte să iei decizii în folosul comunităţii, al celor care te-au ales şi au decis că tu le vei reprezenta interesele. Repet domnu’ consilier: în folosul comunităţii, nu al partidului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. alex

  luni, 16.12.2013 at 08:01

  Investitia de la Sebes nu inseamna creerea de noi locuri de munca ci aduce cu ea pastrarea numarului actual de angajati.E o tanzactie intre doua companii, una vinde si cealalta cumpara. Niciodata cei care vor terenul nu au facut declaratii oficiale legate de valoarea investitiei…Restul e campanie electorala!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Patru din zece români și-au redus consumul de carne. Câți spun că țin post. Studiu

Publicat

Patru din zece români spun că și-au redus consumul de carne în ultimele 12 luni, iar 61% dintre aceştia au în vedere produse din carne vegetală pentru perioadele de post, potrivit unui studiu.

92% din consumatorii de carne consumă carne de două ori pe săptămâna, cel puţin. Cu toate acestea, nu sunt puţini nici cei care susţin că şi-au redus consumul de carne în ultimul an (39%).

“Dacă ne uităm în meniul consumat în ultimele 4 săptămâni, descoperim că tinerii de până în 24 de ani consumă în măsură mai mare decât celelalte categorii de vârstă mezeluri vegetale sau înlocuitori de carne – şi asta nu ca opţiune pentru a posti. Este posibil că acest lucru să ne semnalizeze un trend pe care producătorii de carne l-ar putea capitaliza pentru a nu pierde legătura, pe termen mediu şi lung, cu aceşti potenţiali consumatori”, declară Vasi Dragomir, Consumer & Shopper Insights Leader, NielsenIQ România.

Şi pentru că se apropie Postul Paştelui, tot din studiu aflăm că 36% din respondenţi susţin că ţin post din când în când, iar 61% dintre aceştia au în vedere produse din carne vegetală pentru perioadele de post.

Vezi și POSTUL PAȘTELUI 2021: Când începe cel mai lung și aspru post din an. Interdicțiile perioadei și zilele cu dezlegare la pește

9 din 10 români cumpără carne cel puţin o dată pe săptămână.

Tinerii cumpără carne cu o frecvenţa mai mare comparativ cu cei mai în vârstă. La cea mai recentă achiziţie, 87% dintre cumpărătorii de carne declara că au cumpărat carne neprocesată în timp ce 36% au au optat pentru mezeluri. Diferenţa dintre cele două categorii de carne este mai vizibilă în rândul celor mai în vârstă (45-59 de ani).

91% dintre aceştia au optat pentru carne neprocesată la ultima cumpărătură, pe când doar 33% pentru mezeluri.

Preferinţele faţă de tipul de carne variază tot în funcţie de vârstă. Există o probabilitate mai mare ca cei tineri să cumpere carne din pui (79% din cumpărătorii de 18 – 24 de ani) în timp ce categoria celor mai în vârstă să aleagă mai des carne de porc (72% din cumpărătorii de 45-59 de ani).

În ceea ce priveşte capacitatea de a influenţa alegerea magazinului, carnea neprocesata este în top, 67% dintre cumpărători spunând că acest tip de carne a contat cel mai mult pentru alegerea magazinului unde să meargă la cumpărături.

Carnea gătită în casă este consumată cel mai des (75%) şi pare că ocupă un loc central în meniul zilnic al românilor. Originea locală inspiră calitate ridicată în categoria “food”, în general, şi în legătură cu carnea în special.

Studiul s-a desfăşurat online, în perioada octombrie- noiembrie 2020. Eşantionul cuprinde 1000 de respondenţi, utilizatori de internet, din mediul urban, cu vârstă cuprinsă între 18-59 de ani.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 81 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența în municipii, orașe și comune din județ

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Alba au fost înregistrate 81 de cazuri noi COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba miercuri, 3 martie.

De la începutul pandemiei, 15.831 de persoane au fost confirmate pozitiv în județul Alba. Dintre acestea, 14412 de persoane au fost declarate vindecate. De asemenea s-au înregistrat 425 decese.

Marți, în Alba au fost prelucrat 744 probe (387 la SJU si 357 la DSP). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 172979.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (54 cazuri noi)

Alba Iulia – 25

Aiud – 10

Sebeș – 6

Blaj – 4

Cugir – 4

Ocna Mureș – 4

Câmpeni – 1

Rural (27 cazuri noi)

Ighiu – 3

Lunca Mureșului – 3

Mihalț – 3

Unirea – 3

Valea Lungă – 3

Șona – 2

Șugag – 2

Cricău – 1

Doștat – 1

Jidvei – 1

Pianu – 1

Rădești – 1

Sâncel – 1

Șibot – 1

Vințu de Jos – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba (17 februarie – 2 martie) 2,35 (anterior 2,38).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri în perioada 17 februarie – 2 martie – incidența cazurilor COVID-19:

Alba Iulia – 417 cazuri – 5,45 (anterior 5,58)

Teiuș – 18 cazuri – 2,48 (anterior 3,16)

Sebeș – 100 cazuri – 3,04 (anterior 3,34)

Aiud – 38 cazuri – 1,49 (anterior 1,46)

Cugir – 31 cazuri – 1,20 (anterior 1,28)

Ocna Mureș – 19 cazuri – 1,36 (anterior 1,14)

Blaj – 26 cazuri – 1,25 (anterior 1,30)

Abrud – 5 cazuri – 0,95 (anterior 0,95)

Câmpeni – 5 cazuri – 0,67 (anterior 0,54)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 0,52)

Zlatna – 3 cazuri – 0,38 (anterior 0,38)

Mediul rural:

Localitate – cazuri în perioada 17 februarie – 2 martie – incidența cazurilor COVID-19

Șpring – 30 cazuri – 11,39 (anterior 11,39)

Mihalț – 23 cazuri – 7,02 (anterior 6,11)

Ponor – 4 cazuri – 5,86 (anterior 5,86)

Doștat – 4 cazuri – 3,91 (anterior 2,93)

Unirea – 15 cazuri – 3,04 (anterior 2,43)

Crăciunelu de Jos – 6 cazuri – 2,80 (anterior 2,80)

Lunca Mureșului – 7 cazuri – 2,71 (anterior 1,93)

Berghin – 5 cazuri – 2,61 (anterior 2,61)

Valea Lungă – 8 cazuri – 2,52 (anterior 1,58)

Pianu – 9 cazuri – 2,51 (anterior 2,23)

Cricău – 5 cazuri – 2,49 (anterior 2,49)

Livezile – 3 cazuri – 2,46 (anterior 2,46)

Livezile – 3 cazuri – 2,46 (anterior 2,46)

Ciugud – 8 cazuri – 2,45 (anterior 2,76)

Rădești – 3 cazuri – 2,30 (anterior 2,30)

Lopadea Nouă – 6 cazuri – 2,29 (anterior 2,29)

Șibot – 5 cazuri – 2,05 (anterior 2,05)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Apel al autorităților: Persoanele care nu pot ajunge să facă vaccinul, să anunțe. Nici o doză nu trebuie irosită

Publicat

Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare, a declarat că dozele de vaccin sunt limitate și nu trebuie irosite. De aceea, persoanele care nu se pot prezenta la centrele de vaccinare când sunt programate, sunt rugate să anunțe acest lucru.

Potrivit procedurilor, dacă rămân doze de vaccin împotriva Covid-19 care nu sunt folosite, personalul din centrele de vaccinare trebuie să sune persoane programate în zilele următoare.

Prioritate trebuie să aibă, însă, persoanele vulnerabile, care sunt imunizate în etapa a II-a a campaniei de vaccinare, a declarat Andrei Baciu.

„Cred că în fiecare centru de vaccinare s-a întâmplat o astfel de situație. Știm ce trebuie să facem, apelăm pe cineva de-a doua zi. Nu vrem să aruncăm doze sub nicio formă”, a spus acesta.

Astfel, persoanele care nu se pot prezenta în ziua și la ora la care au fost programate la vaccinare pot suna la call center, la numărul 021.414.442. Acestea vor fi, de asemenea, reprogramate.

Sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Școala Gimnazială din Abrud va fi reabilitată și modernizată. Proiectul tehnic, lansat la licitație. LISTA lucrărilor propuse

Publicat

Corpul principal al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Abrud va fi reabilitat și modernizat. De asemenea, se propune construirea unei anexe și a unui depozit de lemn, dar și amenajarea unui teren de sport și a incintei. Primăria Abrud a lansat miercuri o licitație pentru realizarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție.

Primăria Abrud a lansat miercuri, 3 martie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru realizarea proiectului tehnic și a detaliilor de executie, verificarea tehnică de calitate și întocmire aviz, asistența tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul „Reabilitare si modernizare clădire (corp principal Școala Gimnazială), desființare centrală termică, construire anexă și depozit de lemn, amenajare teren sport și incintă”.

Valoarea totală estimată este de 232.076,78 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, se propun următoarele lucrări de bază: 

Reabilitare și modernizare corp principal – Școala Gimnazială

Se propune reabilitarea și modernizarea clădirii pentru crearea unui spațiu care să permită desfășurarea în condiții optime a activităților educaționale.

În acest scop se propun următoarele intervenții: reparații șarpantă și învelitoare; termosistem; intervenții la interiorul clădirii; intervenții la exteriorul clădirii.

 • înlocuirea elementelor din lemn deteriorate ale șarpantei și ignifugarea lor, înlocuirea învelitoarei, jgheaburilor și burlanelor, aplicarea de folie hidroizolantă peste noua astereală, înlocuirea șipcilor și contrașipcilor,
 • termoizolarea pereților exteriori cu vată bazaltică de 15 cm, termoizolarea soclului cu polistiren ignifugat de 5 cm,
 • refacerea finisajelor, pardoselilor, peretiilor interiori, refacere balustradă interior,

 • mascarea conductelor de instalații,
 • recompartimentarea zonei bibilioteci și refuncționalizarea laborator chimie în cabinet medical,
 • montare glaf la exteriorul ferestelor,
 • înlocuirea obiectelor sanitare, amenajare grup sanitar și refacere rampe de acces pentru persoane dizabilități,
 • realizarea de instalații cu rol de securitatea la incendiu,

Construire depozit lemne

Se propune realizarea unei clădiri pentru depozitarea necesarului de lemne cu regimul de înălțime P (pentru încălzirea spațiilor interioare din incinta și obținerea apei clade) având un sistem constructiv mixt din cadre de beton armat și zidărie portantă de 25 cm. (zidaria portantă va fi realizată din cărămidă ecologică). Șarpanta se va realiza din lemn de răşinoase, ecarisat și ignifugat și va sprijini pe placa de beton armat de peste parter, iar învelitoarea va fi din țiglă ceramică.

Clădirea va fi prevăzută cu trotuar de gardă, cu panta spre exterior de 2 %.

Finisaje exterioare: tencuieli decorative (culoare alb) și tâmplărie PVC alb cu geam termopan.

Finisaje interioare: tencuieli driscuite, zugrăveli lavabile, ciment sclivisit.

Construire anexă (ct, atelier, vestiare și depozit pentru terenul de sport)

Se propune realizarea unei anexe cu regimul de înălțime P (în care se va amplasa centrala termică, atelier, vestiare și depozit pentru terenul de sport) având un sistem constructiv mixt din cadre de beton armat și zidărie portantă de 25 cm.

Zidurile interioare de compartimentare se vor realiza din cărămidă de 25 cm, 15 cm respectiv 12 cm. Şarpanta se va realiza din lemn de răşinoase, ecarisat și ignifugat și va sprijini pe placa de beton armat de peste parter, iar învelitoarea va fi din țiglă ceramică.

Construire teren sport acoperit

Se propune realizarea unui teren de sport acoperit, având o structură metalică (profile rectangulare din oțel) pe care este tensionată o pânză PVC cu inserție textilă, impermeabilă, de culoare gri, în vederea protejării terenului de intemperii (ploaie, zăpadă, vânt, soare, etc.), laterealele fiind închise cu perdea culisantă, pe o înălțime de 2 m. Pe toată suprafața terenului se va realiza o placă slab armată de beton, pe care va fi aplicat gazon sintetic.

Amenajare incintă (refacere împrejmuire, amenajare alei și zone verzi)

Se propune corectarea sistematizării verticale a terenului din incintă, pentru dirijarea apelor pluviale. Se va reface împrjmuirea incintei, având înălțimea de 1,20 m la limita de proprietate dinspre strada Cloșca, respectiv 2 m pe restul conturului incintei.

Gardul va fi realizat din stâlpi metalici și panouri din fier forjat. Aleile din incintă vor fi realizate cu dale de beton, montate în șapă de beton, prevăzute cu pante pentru direcționarea apelor pluviale.

Zonele verzi vor fi amenajate cu gazon de trafic intens.

Desființare centrală termică existentă

Clădirea în care este amplasata centrala termică este într-o stare avansată de degradare. Aceasta este propusă pentru desființare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate