Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Contribuţia la Pilonul II de pensii ar putea creşte până la 10%, câte 1% pe an. Proiect depus la Senat

Publicat

Contribuţia la Pilonul II de pensii ar putea creşte până la 10%, conform unei iniţiative legislative depuse la Senat.

Obiectivul Pilonului II este de a oferi foştilor angajaţi un beneficiu suplimentar pe lângă pensia lor de stat, a anunțat senatorul USR Cristi Berea, inițiatorul proiectului, citat de Agerpres.

Iniţiativa acestuia prevede o creştere progresivă a cotei de contribuţie cu 1%, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, până la atingerea unui procent de 10%.

„Astfel, nu va exista un şoc economic în această tranziţie şi ea va intra în mod natural în schema de pensii naţională”, se arată în comunicatul transmis de acesta.

Modificări la Pilonul II de pensii, din ianuarie 2024. Contribuție mai mare și schimbări la impozitare. Exemple de calcul

În acelaşi timp, iniţiatorul proiectului susţine că, pe termen lung, măsura va uşura şi sarcina statului în privinţa sistemului de pensii.

„Sistemul de pensii din al doilea pilon ar trebui privit ca o investiţie, cu un impact pozitiv semnificativ asupra nivelului de venit al populaţiei ajunse la vârsta de pensionare, asigurând un trai decent.

În acelaşi timp, pe termen lung, măsura va uşura şi sarcina statului, care va trebui să aibă grijă de o populaţie în vârstă din ce în ce mai numeroasă”, a explicat Berea.

În opinia sa, dacă banii strânşi prin Pilonul II de pensii ar fi fost ţinuţi „la saltea” sau în depozite bancare, valoarea lor ar fi fost „incomparabil mai mică”.

Contribuţia la Pilonul II de pensii ar putea creşte până la 10%

„Activele nete administrate de fondul privat de pensii Pilonul II în România reprezintă astăzi doar 6,8% din PIB estimat la nivelul anului 2023, faţă de o medie de aproximativ 67% din PIB la nivelul statelor membre OCDE (statistica din 2021, cea mai recentă disponibilă), ceea ce înseamnă că Pilonul II în România este de zece ori mai puţin dezvoltat decât sistemele similare din ţările membre OCDE.

Mai mult, Comisia Europeană a subliniat importanţa ca sistemele de pensii să fie atât adecvate, cât şi sustenabile”, au mai transmis cei de la USR.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax