Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Controale ale DSVSA Alba la abatoare, carmangerii, restaurante și alte tipuri de unități. Amenzi și avertismente înainte de Paște

Publicat

Inspectorii DSVSA Alba au controlat în această perioadă o serie de abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și non-animală, carmangerii, măcelării, piețe agro-alimentare, pizzerii, cantine, unități de catering, restaurante, pensiuni, cofetării, patiserii, cafenele, supermarketuri, magazine și depozite alimentare.

Reprezenanții instituției spun că ” atenție deosebită s-a acordat transporturilor de miei. Au fost  verificate mijloace auto care transportau porcine, bovine, ovine sau cabaline”.

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, DSVSA Alba a dispus măsuri pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, respectarea drepturilor și intereselor consumatorilor, combaterea răspândirii îmbolnăvirilor la animale și asigurarea unui comerț civilizat.

Astfel, în perioada 13-21 aprilie, au fost efectuate circa 100 de acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 14 sancțiuni în valoare totală de 52.000 de lei și 10 avertismente.

”În această perioadă au fost efectuate verificări la toate categoriile de unități: abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și non-animală, carmangerii, măcelării, piețe agro-alimentare, pizzerii, cantine, unități de catering, restaurante, pensiuni, cofetării, patiserii, cafenele, supermarketuri, magazine și depozite alimentare.

Principalele nereguli au vizat deficiențe privind etichetarea, depozitarea, neconformități legate de asigurarea trasabilității, nerespectarea regimului termic privind păstrarea produselor și nerespectarea condițiilor de igienă”, a transmis directorul executiv al DSVSA Alba, dr. Vasile Spînu.

Vezi: Cum trebuie cumpărată carnea de miel și alte produse de Paști. Sfaturi pentru români de Sărbători. Precizările autorităților

O atenție deosebită s-a acordat:

  • modului de sacrificare a mieilor și comercializării cărnii de miel
  • peștelui și produselor din pește
  • laptelui și produselor din lapte
  • ouălor și produselor din ouă, respectiv altor produse tradiționale care se consumă în această perioadă.

Supravegherea unităților a fost suplimentată prin prelevarea de probe pentru analize de laborator în vederea efectuării expertizei sanitar-veterinare a alimentelor.

La nivelul județului Alba au fost autorizate temporar două centre pentru sacrificarea mieilor care funcționează în zilele premergătoare Paștelui ortodox.

De asemenea, la nivel de județ, există cinci unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar și pentru sacrificarea de ovine. Astfel, fermierii au putut să își sacrifice și valorifice mieii în condiții de siguranță alimentară pentru consumatori.

Vezi: DSVSA Alba: Reguli pentru sacrificarea mieilor de Paște. Lista abatoarelor autorizate din județ

În județul Alba există cinci abatoare care sunt autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru sacrificarea mieilor:

  • SC Transeuro SRL Ighiu
  • ACA Cugir
  • SC Luca Prod Carn SRL Mirăslău
  • SC Montana Popa SRL  Blaj
  • Comcarn Productie Si Manufactura SRL Mesentea.

Potrivit DSVSA Alba, în această perioadă, au fost autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor două centre – la Abrud și la Câmpeni.

Centrele se autorizează temporar doar în baza unor solicitări scrise ale primăriilor sau prefecturii.

Au fost efectuate controale în trafic, cu sprijinul reprezentanților Poliției

”O atenție deosebită s-a acordat transporturilor de miei. Au fost  verificate mijloace auto care transportau porcine, bovine, ovine sau cabaline.

Au fost verificate documentele însoțitoare, certificate sanitare veterinare care atestă sănătatea mieilor, documente specifice de transport, documente cu informații despre lanțul alimentar, formulare de mișcare, autorizații de transport.

Aceste activități au fost efectuate pentru ca oamenii să se bucure de Sărbătorile Pascale, în condiții de siguranță, alături de cei dragi” au transmis reprezentanții DSVSA Alba.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax