Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cum trebuie cumpărată carnea de miel și alte produse de Paști. Sfaturi pentru români de Sărbători. Precizările autorităților

Publicat

Sacrificarea mieilor de Paște se realizează, în special, în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar și pentru sacrificarea de ovine.

Aceste unități sunt supravegheate sanitar-veterinar de către personal specializat, angajat al DSVSA Alba, care asigură controlul sanitar veterinar, atât ante-mortem, cât și post-mortem, al tuturor animalelor destinate abatorizării (bovine, ovine, suine).

Carnea de miel şi produsele din carne trebuie achiziţionate numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate, însă trebuie să aibă şi ştampila de control sanitar-veterinar, pentru a avea garanţia unui produs sigur, afirmă Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), potrivit Agerpres.

În abatoare, controlul sanitar-veterinar e asigurat nu doar în perioada premergătoare sărbătorilor, în care crește consumul de carne, ci pe întreg parcursul anului.

În județul Alba există cinci abatoare care sunt autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru sacrificarea mieilor:

  • SC Transeuro SRL Ighiu
  • ACA Cugir
  • SC Luca Prod Carn SRL Mirăslău
  • SC Montana Popa SRL  Blaj
  • Comcarn Productie Si Manufactura SRL Mesentea.

Centre autorizate temporar pentru sacrificare la Abrud și Câmpeni

Potrivit DSVSA Alba, în această perioadă, au fost autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor două centre – la Abrud și la Câmpeni.

Centrele se autorizează temporar doar în baza unor solicitări scrise ale primăriilor sau prefecturii.

Vezi: DSVSA Alba: Reguli pentru sacrificarea mieilor de Paște. Lista abatoarelor autorizate din județ

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată, în vederea comercializării, către alte unităţi din domeniul alimentar, înregistrate/autorizate sanitar veterinar.

În centrele amenajate temporar se asigură supravegherea sanitară veterinară și sunt respectate toate condițiile de igienă pentru alimente și privind protecția animalelor în timpul transportului.

În decizia de autorizare a centrelor se ține cont de distanțele mari față de abatoarele autorizate din județ, numărul mare de miei destinați sacrificării în zonele respective, asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar veterinar permanent care să realizeze controlul ante-mortem și post-mortem al animalelor și care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislației în vigoare.

Funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă până în 23 aprilie 2022, între orele 7:00 – 17:00

În cazul mieilor destinați sacrificării se are în vedere:

  • Controlul stării de sănătate a animalelor și admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme și localități indemne de boli transmisibile;
  • Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului și în timpul tăierii, în toate unitățile aprobate pentru tăierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare a formularelor de mișcare;
  • Transportul mieilor trebuie efectuat numai în mijloacele auto autorizate sanitar-veterinar, iar animalele vor fi însoțite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar.

Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial. De asemenea, carnea de miel poate fi achiziționată și din alte unități.

”În județul Alba, spre exemplu, funcționează 149 de măcelării, respectiv 62 de supermarketuri și hipermarketuri, care au posibilitate de comercializare a cărnii de miel.

Recomandăm cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor”, potrivit reprezentanților DSVSA Alba.

Vezi: MASA de PAŞTE: Reţete tradiţionale din judeţul Alba, pentru preparate din carne miel. Ce recomandă gurmanzilor, chef Cosmin Toma

„Perioada premergătoare sărbătorii pascale reprezintă un moment de vârf pentru activităţile comerciale, astfel că echipele de comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor desfăşoară acţiuni de control, în toată ţara, privind modul de comercializare a produselor specifice acestei perioade.

Sunt verificate produsele alimentare de post, peşte şi preparate din peşte, carne, în special carne de miel, preparate din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao şi grăsimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de ouă, vin şi băuturi alcoolice.

În ceea ce priveşte achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar.

Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea”, a scris, vineri, Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax