Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Copia oficială a Convenţiei de la Paris din 1858, expusă la Alba Iulia. Ce preț a plătit un colecționar din Alba, pentru ea

Publicat

Copia oficială a Convenţiei de la Paris din 1858 va fi expusă astăzi la Alba Iulia. Documentul reprezintă una dintre primele Constituţii ale românilor, care au stat la baza Unirii Principatelor, la 24 ianuarie 1859.

Copia aparține unui colecționar privat din județul Alba, care a achiziționat-o la sfârșitul anului trecut, în urma unei licitații, cu suma de 31.000 euro.

Marți 24 ianuarie 2023, ora 12.30,  la Sala Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția ”24 ianuarie 1859. Unirea Principatelor Române”.

Cu această ocazie vor fi expuse în premieră la Alba Iulia o serie de documente și piese originale, care au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza și soției sale Elena Cuza.

Obiectele provin atât din colecțiile muzeelor din Piatra Neamț și Suceava, dar și din colecția particulară Robert Obreja.

Dintre acestea amintim o fotografie cu autograful domnitorului sau diferitele litografii și cromolitografii apărute în perioadă cu familia Cuza.

24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

De asemenea, pentru prima dată în România vă fi expusă copia oficială a Convenției de la Paris din 1858 acordată Principatelor Române de către Imperiului Otoman.

Documentul reprezintă una dintre primele constituții ale românilor, care a stat la baza unirii Principatelor Române la 24 ianuarie 1859.

Cu ocazia vernisajului, cei prezenți vor fi introdu-și în atmosfera perioadei, prin intermediul unui moment de reconstituire istorică, realizat de un grup de soldați care dau viață armatei române din timpul lui Alexandru Ioan Cuza.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Complexul Muzeal Național Neamț, Muzeul Național al Bucovinei Suceava, Asociația Pro Memoria Historia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Centrul de Cultură Augustin Bena.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax