Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

”Cornul și laptele” înlocuit în școli: noul meniu propus pentru alimentația elevilor din unitățile de învățământ

Publicat

Proiectul prin care se dorește transformarea programului ”Laptele și cornul” din școli în ”Mic Dejun Sănătos” a primit marți aviz favorabil de la Comisia Juridică din Camera Deputaților.

Inițiativa legislativă, promovată din septembrie 2022 de către deputatul Cătălin Teniță, a fost aprobată de Senat și urmează votul în plen la Camera Deputaților, for decizional.

Propunerile sunt de modificare a programului ”Laptele și cornul” prin diversificarea meniului pentru elevi, inclusiv pentru copiii cu intoleranțe alimentare.

Schimbările propuse:

 • lapte și produse lactate, 5 porții pe săptămână/copil (de la 3 porții în prezent)
 • fructe și legume, 5 porții pe săptămână/copil (de la 2 porții în prezent)
 • cornul și celelalte produse de panificație să fie diversificate și cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producție, cu excepția zilelor de școală care urmează după o sărbătoare legală
 • alocare suplimentară pentru asigurarea de produse alternative pentru copiii cu intoleranțe la lactoză sau gluten
 • susținerea micilor producători locali (licitații pe loturi de mai mică extindere geografică și cu separare a tipurilor de produse/servicii achiziționate)
 • posibilitatea de susținere a bugetelor locale prin alocarea sumelor necesare pentru achiziționarea produselor în timp util (afectează cele mai mai vulnerabile comunități)
 • metode de achiziție pe lanțul scurt
 • posibilitate de indexare cu inflația pentru a elimina situații în care nu se prezintă la licitații furnizorii (cum e cazul acum)
 • măsuri educative pentru nutriție, pentru obiceiuri alimentare sănătoase, care să apropie copiii de concepte precum agronomie rurală, evitarea risipei alimentare și protecția mediului
 • monitorizarea programului în regim de date deschise.

În anul școlar care tocmai a început, aproape 1,9 milioane de copii (1.885.225) primesc lapte, corn și fructe la școală, precizează inițiatorul legii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. facsimil

  miercuri, 22.03.2023 at 21:12

  munciți fraților cu sârg și jertfă. găsiți-vă și al doilea și al treilea job, să plătiți pensiile speciale grase, și copii voștri să mănânce așa zisul corn cu lapte, adică zero barat în materie de nutriție.

 2. It doesn't matter

  joi, 23.03.2023 at 06:23

  Numai minciuni. Deși sunt făcuți să pară integrali, cornul și biscuiții pe care îi primește copilul meu sunt numai coloranți. Nu au niciun gust, știți ce înseamnă niciun gust? Am stabilit cu el sa nu se atingă de ei. Cum e posibil sa vă bateți joc in halul asta de copiii tarii? Eu mă străduiesc să manace sănătos, și voi le dați numai chimicale? Opriti afacerea asta pe banii nostri!
  Nu sunteți capabili de ceva demn și sănătos pentru copiii noștri!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax