Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus: Recomandări și măsuri de precauție pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor. Ghidul autorităților române

Publicat

Autoritățile naționale din România au transmis populației recomandări și măsuri de precauție pentru prevenirea și limitarea unor posibile îmbolnăviri cu noul coronavirus (Covid-19).

Reamintim faptul că primul caz de coronavirus din România a fost confirmat miercuri noaptea. Este vorba despre o persoană din localitatea Prigoria, din județul Gorj. 

Vezi și ALERTĂ: Primul caz de coronavirus, înregistrat în România. Este vorba despre o persoană din Gorj. VIDEO: Declarații OFICIALE

În conformitate cu precizările Organizației Mondiale pentru Sănătate (OMS), Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CPCB), coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă diferite boli, de la o simplă răceală, până la afecțiuni mult mai grave, cum ar fi boli respiratorii acute. Primul caz de infecție umană cu coronavirus (COVID-19) a fost înregistrat în China, la finalul anului 2019 și este o nouă tulpină ce nu a mai fost identificată anterior la om. Noul coronavirus 2019 este acum denumit Sindrom Acut Respirator Sever – Coronavirus-2 (SARS-COV-2), iar boala asociată acestuia este legată de COVID -19.

Recomandările Ministerului Sănătății:

  • Spălați-vă mâinile de multe ori;
  • Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  • Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
  • Acoperiți-vă gura și nasul daca strănutați sau tușiți;
  • Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
  • Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  • Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  • Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
  • Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Recomandările Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor:

  • Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute și interzicerea acestora de a veni în contact direct sau indirect cu animalele și produsele de origine animală;
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau cu soluții dezinfectante, în special după contactul direct cu persoanele sau cu animalele bolnave;
  • Evitarea contactului neprotejat cu animalele din ferme sau cu animalele sălbatice;
  • Toate produsele de origine animală în stare crudă (carnea, organe, lapte, etc) trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente ce nu necesită gătire, conform bunelor practice de siguranță alimentară;
  • Gătirea termică a cărnii, ouălor, laptelui (produselor și subproduselor de origine animală);
  • Efectuarea de schimburi comerciale doar cu țările libere de Sindrom Acut Respirator Sever – Coronavirus-2 (SARS-COV-2).

Recomandările Institutului Național de Sănătate Publică România:

Pentru călători:

  • Evitați orice călătorie neesențială !
  • Dacă este imperios necesară călătoria, evitați contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii, respectați o bună igienă a mâinilor și a alimentelor;
  • Călătorii cu simptome respiratorii acute (tuse, febră, dureri de gât, scurtarea respirației) care revin din cel puțin una din zonele afectate, sunt sfătuiți să își pună masca pe nas și gură, să sune la 112 și să se adreseze secției/spitalului de boli infecțioase cel mai apropiat, unde să menționeze medicului infecționist istoricul de călătorie.

S-a observat faptul că acest virus necesită un contact strâns pentru transmiterea interumană, dar nu este exclusă posibilitatea transmiterii și prin contact cu suprafețe /obiecte care au fost contaminate cu secreții respiratorii provenite de la o persoană infectată. Totuși, având în vedere rezistența redusă a coronavirusurilor în mediu, ele fiind virusuri fragile, se presupune că, și în cazul noului coronavirus, este foarte puțin probabilă transmiterea prin intermediul coletelor internaționale (via avion sau pe cale navală), ținând cont de timpul lung de procesare și transport.

Atât Organizația Mondială a Sănătății cât și CDC Atlanta nu recomandă impunerea de măsuri suplimentare în cazul primirii coletelor din China sau din alte țări din Asia.

Măsurile instituite de autorități pentru românii care vin din zonele afectate de coronavirus:

La sosirea pe teritoriul României, toți călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 11 localități din Italia, dar și persoanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile.

Celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia și Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România.

“Toate persoanele din carantină vor primi materiale informative cu un set de reguli pe care trebuie să îl urmeze, la fel și cele care vor fi izolate la domiciliu care vor primi un alt set de reguli. Aceste materiale vor fi elaborate de către reprezentanții Institutului de Sănătate Publică și transmise în timp util. Tot la institut va funcționa un telverde care va putea fi apelat de către cei interesați să obțină măsuri suplimentare despre noul tip de infecție cu coronavirus” a anunțat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Nerespectarea măsurilor privind carantina de către românii care revin în țară din zonele afectate va fi sancționată penal

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat marți că nerespectarea măsurilor privind carantina de către românii care revin în țară din zonele afectate de coronavirus va fi sancționată penal. Ministrul a invocat articolul 352 din Codul penal care prevede inclusiv pedeapsa cu închisoarea pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”.

  • Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  • Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

12 întrebări și răspunsuri despre coronavirus:

1. Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de viruşi, găsiţi atât la animale cât şi la oameni. Acest virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS)

Descriere coronavirus

„Noul” coronavirus (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Acest nou tip de coronavirus, numit 2019-nCoV, nu a fost detectat anterior, înainte ca focarul să fie raportat în Wuhan, China, în decembrie 2019.

2. Este noul tip de virus identic cu Sindromul Respirator Acut Sever?

Nu. 2019-nCoV provine din aceeaşi familie de viruşi ca SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), dar nu este acelaşi virus.

3. Cât de periculos este?

Ca şi în cazul altor boli respiratorii, infecţia cu 2019-nCoV poate provoca simptome uşoare, înclusiv scurgeri nazale, dureri în gât, tuse şi febră. Se poate manifesta mai sever în cazul unor persoane şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Persoanele în vârstă, cei cu afecţiuni medicale (diabet, inimă) sunt mai vulnerabile.

4. Care este diferenţa dintre boala cauzată de 2019-nCoV si o răceală/gripă?

Persoanle infectate cu 2019-nCoV sau persoanele răcite sau gripate dezvoltă de obicei simptome respiratorii precum tusea, febra, secreţii nazale. Chiar dacă multe dintre simptome sunt asemănătoare, acestea sunt cauzate de viruşi diferiţi. Este dificil să se identifice boala doar pe baza simptomelor. De aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma dacă cineva este infectat cu acest nou tip de virus.

5. Cât este perioada de incubaţie a virusului?

Perioada de incubaţie este perioada dintre momentul infectării şi debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimările curente ale perioadei de incubaţie variază între 1-12,5 zile, cu estimări mediane de 5-6 zile. Aceste estimări vor fi perfecţionate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date.

6. Se poate ca 2019-nCoV să fie contractat de la o persoană infectată, dar care nu prezintă simptome?

Conform rapoartelor recente este posibil ca persoanele infectate să fie infecţioase înainte de a prezenta simptome semnificative. Pe baza datelor disponibile în prezent, persoanele care prezintă simptome cauzează răspândirea nCoV.

7. Cine este predispus la complicații severe ale bolii?

Deşi trebuie investigat mai amănunţit modul în care 2019-nCoV afectează oamenii, până acum persoanele vârstnice şi cele care prezintă afecţiuni medicale preexistente (diabet, boli de inimă) par să fie mai expuse riscului de a dezvolta boli severe.

8. Cum se răspândește virusul?

Noul Coronavirus este un virus respirator care se răspândeşte în primul rând prin contactul cu o persoană infectată prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreţii nazale. Este importantă exersarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, când strănutaţi sau tuşiţi, apropiaţi gura de partea inferioară a cotului sau folosiţi şerveţele pe care le aruncaţi imediat la coşul de gunoi. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini şi folosiţi geluri antibacteriene pe bază de alcool.

9. Cât rezistă virusul pe suprafețe exterioare?

Nu se ştie exact cât poate rezista virusul pe suprafeţele exterioare, deşi informaţiile preliminare sugerează cu 2019-nCoV poate supravieţui câteva ore sau chiar mai mult. Dezinfectanţii pe bază de clor, alcool pot ucide virusul.

10. Pot lua virusul de la animalul meu de companie?

Nu. În prezent nu există dovezi care să confirme faptul că animalele de companie, cum ar fi pisicile, câinii, pot transmite acest virus oamenilor.

11. Se poate transmite de la om la om?

Da. 2019-nCov provoacă boli respiratorii şi poate fi transmis de la o persoană la alta, de obicei după un contact strâns cu o persoană infectată.

12. Cine poate contracta acest tip de virus?

Persoanele care traiesc sau călătoresc într-o zonă în care circulă virusul 2019-nCoV pot prezenta risc de infecţie. Asistenţii medicali care îngrijesc persoanele bolnave prezintă un risc mai mare şi trebuie să se protejeze apelând la proceduri adecvate de prevenire şi control al infecțiilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax