Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Coșul minim de cumpărături s-a scumpit. Cât plătește un român sărac pentru mâncare, în raport cu cetățenii altor state

Publicat

Alimentele de bază înregistrează creșteri spectaculoase de preț în România. Coșul minim de cumpărături s-a scumpit cu aproape 18% față de începutul anului trecut, de două ori mai mult decât a crescut salariul minim în aceași perioadă.

O analiză făcută de site-ul Picodi.com, citată de Digi24, arată cât plătește un român pentru un coș alimentar de bază format din opt produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume.

Cantitățile luate în calcul sunt cât pentru a asigura consumul timp de o lună.

Coșul minim de cumpărături s-a scumpit: Costul total al „coșului de supraviețuire” este de 503 lei.

Suma reprezintă mai bine de 24% din salariul minim net de 2.000 de lei, adică un sfert. Asta în condițiile în care la începutul anului trecut reprezenta mai puțin, 22,5% din salariul minim net.

Explicația este următoarea: deși salariul minim a crescut cu 9,5%, acest coș alimentar s-au scumpit în total cu 17,8%. Prin urmare, majorarea salarială nu a ținut pasul cu creșterea prețurilor.

Într-un clasament alcătuit în funcție de valoarea salariului minim, România ocupă locul 27 din 67. Pe primul loc se află Luxemburg.

Acolo salariul minim net este de 2.285 de euro, adică peste 11.000 de lei, iar pe locul 2 se află Olanda cu un salariu minim net de 2.161 de euro.

Între țările UE, România este urmată de Lituania și Bulgaria, în clasamentul procentelor din salariu care se duc pe mâncare.

Media UE este este de 14,3%, dar acolo sunt incluse și băuturile non-alcoolice.

Cel mai confortabil raport dintre coșul de cumpărături și salariul minim se regăsește în Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg și Noua Zeelandă.

În aceste țări, lucrătorii cheltuiesc mai puțin de o zecime din salariul minim pe alimentele de bază.

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax