Connect with us
Advertisement

Economie

Salariul minim pe economie în 2024. Cum ar putea să fie modificat venitul românilor în acest an

Când intră pensiile pe septembrie

Publicat

Salariul minim pe economie în 2024. Majorarea venitului minim al românilor a fost temă de discuții și negocieri între autorități și reprezentanții salariaților. Promisiunile sunt de majorare în acest an, însă deocamdată acesta a rămas la nivelul din octombrie 2023.

La începutul anului 2024, salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei, ultima majorare fiind la 1 octombrie 2023. Atunci, a crescut de la 3000 de lei.

În mână, angajații cu salariul minim primesc 2.080 lei, adică valoarea venitului minim net.

Măsuri pentru prevenirea scăderii salariilor

Au fost discuții și pentru păstrarea facilității scutirii de taxe pentru 200 de lei din salariu. Dacă aceasta ar fi fost eliminată, salariul minim scădea cu 83 de lei.

Facilitatea a fost păstrată prin Ordonanţa 115 din 14 decembrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice.

Vezi și Creșterea salariului minim generează majorarea salariilor bugetarilor. Cum se calcuează salariile de bază în sectorul bugetar

Circa 1,8 milioane de români primesc salariul minim pe economie.

Ce salariu minim este propus pentru 2024

Creșterea salariului de bază minim brut pe țară a fost subiectul negocierilor dintre guvern, sindicate și patronate, spre finalul anului trecut.

Guvernul a propus creșterea la nivelul 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024 inclusiv pentru salariații din agricultură și industria alimentară, și menținerea nivelului de 4.582 de lei pentru angajații din sectorul construcțiilor.

Vezi și: Grilele cu salariile majorate din învățământ. Listele detaliate pe fiecare grad, vechime sau treaptă profesională și coeficient

De partea cealaltă, patronatele au sugerat o creștere la 3500 de lei în iulie 2024 și apoi la 3700 de lei în ianuarie 2025.

Dacă salariul minim brut crește la 3.700 de lei și se păstrează facilitatea de 200 de lei, cel net ar urma să fie de 2.307 lei. Costul total suportat de angajator ar ajunge la 3.579 lei

Legislația în vigoare prevede că un angajator poate oferi salariul minim pe economie aceluiași angajat doar pentru o perioadă de doi ani, potrivit stirileprotv.ro.

Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară au salarii minime brute mai mari decât salariul minim pe țară.

Contribuții sociale în 2024

De salariul minim depind plafoanele pentru plata contribuțiilor sociale.

Calculul de referință la contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) se face după valoarea salariului minim brut național la 25 mai al anului fiscal.

Cât se câștigă în România: Domeniile și orașele cu cele mai mari salarii

Dacă se aplică simultan mai multe valori ale salariului minim, se ia în calcul cea mai mică, potrivit sursei citate.

În 2024, se ia în calcul salariul minim de 3.300 de lei. Va rămâne neschimbat în acest an, chiar dacă sunt planuri de majorare a salariului de la 1 iulie.

Pentru veniturile din 2023, plafoanele CASS, care urmează să fie plătite în 2024, se calculează pe baza salariului minim brut de 3.000 de lei, valabil de la 1 ianuarie 2023.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement