Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cotizațiile la AIDA-TL, motiv de revoltă și pentru cetățenii Cricăului. Primarul Emil Lupșan: „Transportul e modern, dar prea scump. Oamenii preferă rechineala”

Publicat

Dările către Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba – Transport Local (AIDA-TL) le dau bătăi de cap și locuitorilor comunei Cricău. Consiliul Local se află în imposibilitatea de a plăti cotizația către asociație, care se ridică la 40.000 lei pentru primele 5 luni ale anului. Primarul susține că AIDA-TL i-a „pus în fața faptului împlinit” solicitându-le sume pe care nu și le permit.

„Am fost încântați să fim cooptați în asociație și să avem un transport modern pentru cetățeni, însă, cu timpul, ne-am dat seama că pe cât e de modern, pe atât e de costisitor. Nu avem de unde să plătim cotizația către AIDA-TL din bugetul local”, a spus primarul Cricăului, Emil Lupșan, în conferința de presă a PNL Alba.

Comuna Cricău are 2.169 de locuitori, din care, aproximativ 140-160 au abonament lunar la STP. În fiecare lună, se adună în jur de 1.400 de călătorii cu societatea de transport public local. Prețul unui bilet este de 5 lei, iar un abonament costă 130 lei.

Potrivit lui Emil Lupșan, la intrarea în AIDA-TL, primarilor li s-a comunicat că vor avea de plătit din bugetul local gratuitățile pentru persoane care beneficiază de această facilitate conform legii (pensionari, veterani etc) și pierderile pe care le va înregistra Societatea de Transport Public pe ruta care leagă comuna Cricău de Alba Iulia. În timp însă, aceste sume s-au dovedit a fi prea mari pentru a putea fi achitate din bugetul local. Mai mult, cetățenii care nu folosesc transportul public local sunt nemulțumiți de faptul că trebuie să suporte cheltuielile pentru STP.

Comuna Cricău nu este singura care se află în imposibilitatea de a-și plăti dările la AIDA-TL. Într-o situație similară sunt și comunele Întregalde sau Ciugud. În prezent, se caută soluții pentru rezolvarea acestei probleme.

Pentru Cricău, potrivit primarului, posibile soluții ar fi un sprijin financiar de la Consiliul Județean Alba, eventuale reduceri de cheltuieli la firma de transport sau scumpirea biletelor și abonamentelor (de la 5 la 6 lei pentru un bilet, respectiv de la 130 la 150 lei pe lună pentru un abonament).

În toamna anului trecut, mai mulți primari membri AIDA-TL și-au exprimat nemulțumirea vis-a-vis de sumele pe de plată către asociație și intenționau să renunțe la contractul cu AIDA-TL și STP, în favoarea altor firme.

Citiți și:

Nemulțumiți că plătesc prea mult: Mai mulți primari ai localităților membre AIDA – Transport Local sunt hotărâți să părăsească asociația

Primarul Cricăului a explicat că opțiunea ieșirii din AIDA-TL nu intră în discuție deocamdată, întrucât contractul cu STP e semnat pe mai mulți ani, iar, în ciuda costurilor  ridicate, transportul este modern și necesar cetățenilor. Totuși, pentru a ajunge în Alba Iulia, de multe ori aceștia apelează la „rechineală”, transportul la cerere, cu mașinile personale ale unor locuitori ai comunei, având ca avantaj faptul că nu depind de un program fix și că prețul unei curse este aproximativ același cu al unui bilet.

„Avem multe avantaje, dar cu costuri prea mari. Știam la început că vom plăti pierderile firmei, dar acum ne-am dat seama că ne este imposibil. Am prefera să facem tot posibilul să nu ieșim din asociație, pentru că vrem transport modern pentru cetățeni și căutăm soluții pentru rezolvarea acestei probleme. E și foarte multă rechineală. Cetățenii preferă metoda aceasta, la care pot apela oricând și cu aceiași bani”, a mai spus Lupșan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax