Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cozonacul de Paști ”Somodi” de la Rimetea, unic în România. Rețetă de 300 de ani, din bucătăria maghiară

Publicat

Pentru că se apropie Sărbătorile Pascale, vă spunem că Rimetea este singura localitate din ţară unde se prepară, special cu acest prilej, cozonacul „Somodi“. Veche de peste trei sute de ani, reţeta presupune faptul că în loc de nucă sau cacao, în cozonac se pune scorţişoară. Reţeta este transmisă din generaţie în generaţie şi este păstrată cu sfinţenie de localnici.

Femeile din Rimetea prepară, de generații, cozonacul „Somodi“ pentru sărbătorile de Paşti și uneori, în sezonul turistic, și pentru turiști. Maghiarii de la Rimetea au păstrat rețeta din generaţie în generaţie, aceasta fiind singura localitate din România unde se prepară aceast produs tradiţional.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2022: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

„S-a moştenit din vorbă în vorbă de la bunici şi străbunici şi este o reţetă a întregului sat. Cred că are o vechime de aprope 300 de ani“, a spus una dintre gospodinele satului.

Ingredientele de bază pentru aluatul de cozonac sunt untul de casă şi zahărul amestecat cu scorţişoară.

Ingrediente pentru prepararea cozonacul „Somodi“:

500 g făină albă

o cană de lapte

2 linguriţe de drojdie-praf de drojdie proaspătă

200 g unt

300 g zahăr cu scorţişoară după gust

stafide

o linguriţă de sare

untură pentru ungerea vasului în care se va coace cozonacul

2 ouă

Aluatul clasic de cozonac cu unt se întinde pe masă, iar apoi se presară cu unt încălzit, chiar puţin prăjit. Tot prin presărare se pune scorţiţoară cu zahăr amestecate în părţi egale. Secretul constă în frământarea aluatului până când se desprinde de marginea vasului, altfel se rupe şi nu se întinde bine.

Se împleteşte cozonacul, după care se aplică din nou unt, zahăr cu scortişoară. Se aşează într-un vas de lut uns cu untură după care se pune în cuptor foarte bine încălzit. Cozonacul se coace în cuptorul tradiţional, construit din cărămizi şi lut. Pentru că are o formă rotundă se taie în două şi apoi în felii sau în forma stelară şi se aşază pe masa de Paşti. Se serveşte după felul doi, sau la micul dejun cu lapte.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Szendy

    vineri, 16.02.2018 at 22:56

    Stafide???? Nu cred ca există „Somodi” cu stafide.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax