Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cresc costurile pentru creditele în euro. Rate mai mari la împrumuturile cu dobândă variabilă. BCE a majorat dobânda de referinţă

Publicat

BCE a luat prima măsură pentru reducerea inflației care îî va afecta și pe cei care au credite în euro. Costurile împrumuturilor cu dobândă variabilă pentru creditele în euro vor crește. Astfel, ratele vor fi mai mari  după ce Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă la 0.5 la sută.

Măsura are ca scop reducerea inflației din zona euro pe termen mediu, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani. Se aşteaptă ca dobânda cheie să crească din nou în toamnă.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte procentuale, de la zero la 0.50 la sută. Măsura se va aplica din 27 iulie. Aceeași creștere este și în cazul dobânzilor pentru credite şi depozite.

Creşterea e peste aşteptări, în condiţiile în care instituţia anunţase, în iunie, că va majora dobânda cheie cu doar 0.25 la sută. Potrivit TVR, economiştii pun decizia pe seama inflaţiei record din zona euro care a urcat la 8,6% în iunie şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul sfert de secol.

De exemplu, indicele Euribor la 3 luni, folosit pentru ratele la creditele în euro cu dobândă variabilă, a urcat deja la 0,12%, cel mai ridicat nivel din ultima perioadă.

În România astfel de credite sunt în programul Prima casă.

Sunt așteptate noi majorări în septembrie

Creşterea ratelor la creditele în euro vine în contextul în care tot mai mulţi români au început să se împrumute în moneda europeană speriați de valorile tot mai mari pentru indicii Robor şi IRCC.

Majorarea dobânzii-cheie poate duce inclusiv la aprecierea euro. Pentru moment, cursul de referinţă a rămas stabil.

Dobânda-cheie ar putea fi majorată din nou de către Banca Centrală Europeană în următoarea şedinţă de politică monetară din septembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax