Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Creșterile de prețuri din construcții afectează investițiile Primăriei Alba Iulia. Costuri mai mari cu zeci de milioane de lei

Publicat

alba iulia

Se scumpesc lucrările de modernizare bugetate de Primăria Alba Iulia. Unul dintre proiecte, deocamdată la faza de documentație tehnică, va avea valoarea majorată, din cauza creșterii prețurilor în construcții.

Este vorba despre proiectul ”Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport Lotul I – tronsoanele 1, 2, 3, străzile Regiment V Vânători, Bd. Ferdinand, str. I.C. Brătianu, str. Ardealului, Bd. Tudor Vladimirescu, str. Turnătoriei, str. Cabanei”.

Vezi și Investițiile bugetate de Primăria Alba Iulia pentru anul 2022. LISTA de priorități pentru acest an

Acesta prevede lucrări de reabilitare și amenajare a carosabilului, trotuarelor și amenajarea unor piste de biciclete pentru reducerea emisiilor CO2 generate de transportul rutier motorizat.

Proiectul se află în faza DALI și este finanțat prin POR 2014-2020, fiind aprobat în limita bugetului de 81.312.613 lei (inclusiv TVA).

Vezi și VIDEO: Plimbare virtuală pe principalele străzi din Alba Iulia. Cum va arăta orașul după mega-proiectele de mobilitate urbană

”Ținând seama de evoluția fulminantă a prețurilor și materialelor de construcții pe piață”, potrivit reprezentanților primăriei, se propune majorarea valorii investiției.

Noua sumă va fi de 116.505.278 lei, din care construcții-montaj 92.387.873 lei.

Proiectul mai prevede amenajarea unor benzi dedicate transportului public, reabilitarea infrastructurii existente, modernizarea stațiilor de autobuz și sistem de bike-sharing.

Propunerea este prezentată consilierilor, în ședința CL Alba Iulia din 9 februarie.

Investiție mai scumpă cu 10 milioane lei

Nu este singura investiție care va avea nevoie de mai mulți bani. Situația este similară pentru mai multe proiecte din municipiu, dar și din județ sau din țară.

Se aplică OUG 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică (ajustarea prețurilor la materiale, prin majorarea acestora).

Un alt exemplu este proiectul de construire a cinci blocuri cu locuințe sociale în cartierul Gheorghe Șincai, aflat, de asemenea, pe ordinea de zi a Consiliului Local în ședința din februarie.

Valoarea inițială a investiției, în 2021 a fost calculată la 27.045.335,56 lei, din care lucrări construcții-montaj 21.410.791 lei. Prin actualizarea indicatorilor tehnico-economici se ajunge la o valoare de 37.213.828 lei, din care construcții-montaj 29.780.398 lei.

Investiția va fi finanțată din bugetul de stat (30.688.734 lei) și bugetul local (6.732.647 lei).

Vor fi construite cinci blocuri cu regim de înălțime P+2 și suprafață locuibilă de 553,66 mp fiecare. Durata investiției este de 36 de luni. Vor avea dotări de eficiență energetică, cu soluții de alimentare cu energie verde.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax