Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Critici în presa austriacă după scandalul Schengen: Furie mare și boicot, România a fost umilită de politicieni de rea credință

Publicat

Presa din Austria a criticat veto-ul de joi al Austriei față de aderarea României la Schengen.

Mulți jurnaliști au vorbit despre legăturile istorice și culturale puternice cu România și au ridicat problema investitorilor din România dar și a românilor care lucrează în țara lor. 

”Să acuzi România pentru fluxurile de migranți care vin spre Austria este rea credință” mai scriu ziarele din Austria.

Der Standard a fost cel mai critic. Ziarul a scris că ”oricine cunoaște istoria țării noastre ar trebui să fie conștient de legăturile istorice și culturale puternice cu România.

Karner și cancelarul Karl Nehammer (ambii ÖVP) nu numai că nu au spirit european, ci și spirit austriac.

Împiedicarea aderării la Schengen dăunează, de asemenea, investitorilor locali austrieci și asistenților geriatrici români, care trebuie să aștepte în continuare la graniță atunci când sosesc pentru a avea grijă de pensionarii austrieci”.

Totodată jurnaliștii publicației mai consideră că de fapt Ungaria și Serbia sunt responsabile de faptul că numărul cererilor de azil în Austria a crescut enorm în acest an.

”Celor doi cei mai răi autocrați din Europa – premierul ungar Viktor Orbán și președintele sârb Aleksandar Vučić – le-au promis bani și sprijin, în timp ce România este umilită.

Naționaliștii iliberali sunt flatați, iar reformatorii umiliți. În Balcani, acest lucru este văzut ca un ghid care arată că cei brutali ar trebui să se afirme împotriva celor care apără valorile și dezvoltarea pozitivă” au mai adăugat jurnaliștii, citați de G4Media.

Kurier: Furie mare în România din cauza veto-ului Austriei la Schengen

Publicația Kurier vorbește despre efectele boicotului românilor asupra conpaniilor austriece și despre iritarea cetățenilor pe subiectul opoziției față de intrarea României în Schengen.

”În România, blocarea de către Austria a intrării țării în Schengen provoacă o mare iritare. Președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, Răzvan Nicolescu, a cerut joi, în cadrul unei conferințe de presă a întreprinderilor mici și mijlocii de la București, ca Austria să plătească plăți compensatorii echivalente cu pierderile economiei românești de 200 de milioane de euro pe lună”.

Într-un alt articol, Kurier citează ministrul german de externe, Annalena Baerbock, aflată în vizită în Irlanda, care a criticat dur Austria pentru că la Consiliul JAI s-a împotrivit admiterii Bulgariei şi României în spaţiul Schengen.

Die Presse îi citează pe comisarul pentru afaceri interne

Bulgaria și România au fost respinse la reuniunea Consiliului miniștrilor de interne din UE, deoarece Austria și Olanda au uzat de veto la admiterea Bulgariei.

În timp ce Țările de Jos ar fi deschise la aderarea României la spațiul Schengen, guvernul bulgar refuză să își vadă candidatura separată de cea a României.

Ciește și: Românii au luat cu asalt contul de Facebook al cancelarului Austriei. Ce mesaje a citit joi dimineață, Karl Nehammer

„Mesajul meu pentru cetățenii Bulgariei și României: merită să fie membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen.

Au avut un sprijin puternic din partea aproape tuturor statelor membre. Aș minți dacă aș spune că nu am fost dezamăgită”, a declarat Ylva Johansson , comisarul european pentru afaceri interne, după reuniune.

„Este treaba Comisiei să fie optimistă, iar obiectivul nostru este să realizăm aderarea la Schengen în timpul acestui mandat.” Acest mandat al Comisiei durează până la jumătatea anului 2024, deci nu a mai rămas mult timp.

De asemenea, ziarele din Austria îl mai citează pe președintele austriac Alexander Van der Bellen, care a scris vineri, pe Twitter, că „regretă profund” decizia Guvernului său de a bloca aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, spunând că aceasta nu rezolvă problema migrației.

Context: Boicot și frustrare în România

Votul negativ al Austriei pentru intrarea României în spațiul Schengen a declanșat în țară o acțiune de boicot la adresa firmelor cu acționari austrieci.

În cadrul protestului, proprietarii unor societăţi comerciale mari sau mici, dar și oameni simpli, au anunțat că și-au închis conturile pe care le aveau la cele două bănci cu capital austriac și că nu vor mai cumpăra carburant de la compania în care o firmă din Austria este acționar majoritar.

S-au alăturat protestului și unii policieni dar și oameni obișnuiți care au renunțat la călătoriile rezervate în Austria, mai ales la ski.

Diaspora Europeană a anunțat chiar o ngrijorare la Holzindustrie Schweighofer si Kronospan, cele două mari companii austriece de prelucrare a lemnului, după ce românii ar fi anunțat că vor sista livrarea de materie prima pe fondul scandalului Schengen.

Mai multe companii austriece au reacționat și s-au delimitat de gestul guvernului lor.

Majoritatea și-au dezactivat posibilitatea de a comenta pe conturile de socializare, din cauza numărului foarte mare de reacții negative.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax