Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Criza gunoaielor din Alba Iulia: Autoritățile au păreri multe, dar soluții puține. Ce spun instituțiile locale și județene

Publicat

Nici o soluție nu se întrevede de sub mormanele de gunoaie care inundă de câteva zile Alba Iulia. Autoritățile au păreri multe dar soluții puține. Alba24.ro a discutat cu toți cei care pot lua decizii în această situație. 

Orașul se scufundă în gunoaie, situația este scăpată de sub control și mai mult de atât, din câte se pare nu se va găsi prea curând o soluție.

În timp ce mormanele de deșeuri se formează în jurul pubelelor, străzile sunt năpădite de hârtii și resturi purtate de vânt, toți cei implicați gestionarea situației arată cu degetul unul spre altul.

De notat este că municipiul Alba Iulia este singura localitate din județul Alba care se confruntă cu o criză a gunoaielor de când centrul de la Galda a fost deschis.

Primarul Pleșa se scuză pentru situația din oraș

Primarul Gabriel Pleșa și automat primăria Alba Iulia se scuză și spun că nu au nici o vină pentru gunoaiele care au pus stăpânire pe oraș. Într-un comunicat de presă, primarul Pleșa afirmă că primăria nu are atribuții în serviciul de salubritate, că nu operează depozitul ecologic de la Galda și că nu are relații contractuale cu firma care administrează depozitul, însă spune că a avut discuții cu toți cei implicați.

Între timp, pubelele de gunoi din oraș deja nu se mai văd de deșeurile aruncate în jurul acestora.

CITEȘTE ȘI: Alba Iulia, invadată de gunoaie. Primarul Gabriel Pleșa: ”Nu doresc să asum un eșec care nu ne aparține”

Consiliul Județean Alba spune că depozitul poate gestiona gunoaiele din tot județul

Reprezentanții Consiliului Județean Alba au precizat pentru alba24.ro, că la ora actuală în depozit se pot procesa toate gunoaiele strânse din județul Alba.

Mai mult de atât, pentru Alba Iulia, operatorul Polaris a încheiat în data de 14 mai un contract cu RER pentru aducerea și prelucrarea a 1250 de tone de gunoi. Între timp ar mai fi fost semnat încă un contract pentru o cantitate similară. Depozitul de la Galda poate la ora actuală pentru Alba Iulia să prelucreze 120 de tone de gunoi pe zi.

Potrivit surselor alba24.ro, de la încheierea contractului, pe ușile depozitului, de multe ori ar fi intrat cantități care au depășit cele 120 de tone. În 20 mai, ar fi ajuns la Galda de la Alba Iulia aproape 200 de tone de gunoi ridicate din oraș.

Operatorul Polaris spune că pe contractul semnat cu RER nu a fost stipulată o cantitate de gunoi pentru Alba Iulia, în schimb ar fi primit o adresă prin care li s-a comunicat că pot duce la Galda un maxim de 120 de tone de gunoi zilnic, dar media strânsă din municipiu ar fi undeva la 130 de tone.

Polaris dă vina pe limitarea cantității de deșeuri pe care o pot duce și programul scurt al depozitului

Problema a apărut la sfârșitul săptămânii trecute au mai precizat cei de la Polaris pentru alba24.ro. Aceștia acuză limitarea cantității de deșeuri pe care o pot duce la Galda, dar și programul prea scurt de funcționare al depozitului.

Reprezentații firmei au declarat că sâmbătă depozitul a fost închis și nu au putut intra cu mașinile care au fost umplute cu gunoiul de vineri, iar în acest fel nu s-a putut realiza colectarea nici sâmbătă nici duminică.

Luni când a repornit colectarea la ora 13.00 erau deja colectate 126 de tone, iar la ora 18.00 când mașinile au ajuns la poarta depozitului acesta ar fi fost închis și mașinile s-au întors.

Momentan, colectarea din Alba Iulia s-a reluat, dar acesta va fi îngreunată de limitarea cantității pe care Polaris o poate duce la Galda, au mai precizat reprezentații firmei pentru alba24.ro.

Garda de Mediu, în control la Galda de Jos

De asemenea, Garda de Mediu desfășoară marți 25 mai un control la centrul de deșeuri de la Galda de Jos pentru a vedea dacă aceștia respectă autorizația de mediu ( autorizație în care este inclus și programul de funcționare). Aceștia sunt în teren cu doi comisari pentru a verifica activitatea operatorului desemnat pentru procesarea deșeurilor din județul Alba.

Reprezentatul RER, al firmei care se ocupă cu gestionarea centrului de la Galda de Jos nu a răspuns la telefon reporterilor alba24.ro.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Elena

    marți, 25.05.2021 at 13:14

    In momentul in care trebuiau sa mareasca preturile au fost iuti, toti, in frunte cu primarul Plesa, acum dam din colt in colt. Ce-i asa de greu sa rezolvi problema, Polarisul nu-si face treaba ia dle primar masuri, trebuie sa-i atingi la bani ca altfel nu fac treaba, ii avertizezi si daca nu rezilierea contractului, sa vina altii. Daca nu luati masuri lumea se gandeste ca poate aveti ceva interese.

  2. Altul

    marți, 25.05.2021 at 13:30

    E limpede pentru toată lumea că pisica se aruncă, cu talent și mieunat jalnic, între cei care ar trebui să lucreze pentru oraș nu pentru tarabele politice peneliste și pluseriste. E, aici e aici! După plecarea lui Hava, dictator pentru unii, gospodar pentru alții, însă orgolios mai pentru toți, pălăria primăriei se arată muuuult prea mare pentru cel ales să-i ia locul. Nu discut scatoalcele și bobârnacele cu care s-a preluat ștafeta… Ceea ce se vede e însă gunoiul, mult, și de pe stradă și din politica urât mirositoare. Poate că ar fi momentul ca actualul primar să își ia rolul în serios. Explicațiile de doi bani, cum că nu primăria face salubritate, sunt pentru cei care l-au votat? Dacă panglicuțele și floricelele de pe la diverse inaugurări de ceva intră singure în fișa postului, atunci nu e în regulă…..

  3. dolfi

    marți, 25.05.2021 at 19:28

    de 31 de ani avem politruci, analfabeti politic… gasti si haite de „influenceri”.
    Inca se aud prin institutiile de stat si prin unele banci:
    – Pai cum nu-l stii pe domnul X?
    – Pai el e director la [institutia/compania de stat X], acolo unde era director [tacsu/unchiu/matusa]
    Miliardarii de carton au prosperat in umbra politrucilor, analfabetilor politic si a gastilor numite partide.
    Justitia e o gluma proasta, in Romania faci ce vrei tu daca cunosti pe „cine trebuie” si daca dai spaga „unde trebuie”.
    Birocratia sufoca tot, ca la adapostul ei sa stea loazele si putinii fraieri care sunt sclavii loazelor pe care le tin in spate.
    Directori, directorasi, secretari/secretare, diverse agentii/comitete/comisii care nu fac nimic doar plimba hartii, iau sporuri pentru orice, din 4 in 4 ani „lupta” la vot pentru „scaunele lor” in timp ce tara se naruie de la an la an.

    Padurile varza, infrastructura rutiera varza, caile ferate distruse, spitalele varza, educatia, o gluma proasta care cocalarizeaza si manelizeaza tineretul.
    Armata/politia si alealalte institutii colcaie de loaze in timp ce fraierul numit „ceatatean” e sclav pe viata…

    Mai si sustin loazele ca sunt mari crestini, si ca Romania e Gradina Maicii Domnului…
    Nu stiu ce sa zic, cred ca trebuie sa ma pocaiesc… cand eram mai tanar ma gandeam ca in Iad vor fi toti artistii, muzicienii, scriitorii omenirii in timp ce in Rai va fi plictiseala mare si numa’ fericire. Iadul ala va fi plin de loazele astea… si o eternitate cu ele nu-mi suna bine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax