Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Criză în turismul din județul Alba. Numărul de înnoptări s-a prăbușit în primele 11 luni ale anului 2020. Date oficiale


Publicat

turism alba

Este criză în turismul județean din Alba. Potrivit unor date oficiale din noiembrie 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare s-au prăbușit cu 62,8%, iar înnoptările cu 62,1%. Statistica vizează doar unitățile de cazare înregistrate.

Dacă adăugăm și pensiunile neclasificate și pe cele cu circuit închis, deducem că situația este cu mult mai alarmantă. 

Potrivit unor date oferite de Direcția Regională de Statistică Alba, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna noiembrie 2020 a fost de 10%. Luna noiembrie este cea mai recent penru care datele au fost procesate.

Citește și: Top 10 – Cele mai frumoase locuri de vizitat din județul Alba. Idei pentru excursii de neuitat, recomandate de cititorii Alba24

În perioada 1.01-30.11.2020, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2019, sosirile de turiști au scăzut cu 39,9%.

În luna noiembrie 2020, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim paturi) au fost cazaţi 4.671 turiști, majoritatea au fost cazați în pensiuni agroturistice (39,0%), hoteluri (30,2%), pensiuni turistice (20,1%), înregistrându-se o scădere cu 7874 persoane (-62,8%) faţă de luna noiembrie 2019 si cu 4748 persoane (-50,4%) faţă de luna anterioară.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 paturi) înregistrate în noiembrie 2020 a fost de 7709, mai putine cu 12643 (-62,1%) faţă de luna noiembrie 2019.

Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,65 zile, mai mare decât cea din noiembrie 2019 (1,62 zile).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna noiembrie 2020 a fost de 10,0% (faţă de 16,8% în noiembrie 2019), pe ţară înregistrându-se un indice de 12,8% (faţă de 29,6% din luna noiembrie 2019).

Turismul s-a prăbușit: situația primelor 11 luni ale anului 2020

În perioada 1.01-30.11.2020 în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 111659 turişti, înregistrându-se o scădere cu 39,9% faţă de perioada 1.01-30.11.2019; turiştii români deţin o pondere de 97,0 din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba (108328 persoane), iar turiştii străini (3331 persoane) reprezintă 3%.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat), înregistrate în perioada 1.01-30.11.2020 a fost de 201991, mai putin cu 40,7% faţă perioada corespunzătoare din 2019. Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această perioadă a fost de 1,81 zile, față de 1,83 zile din perioada corespunzatoare a anului anterior.

Sursă: Direcția Regională de Statistică AlbaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

40.000 de doze de vaccin împotriva HPV, pentru imunizarea fetelor cu vârste între 11 și 14 ani, vor ajunge în România

Publicat

Ministerul Sănătății anunță că va cumpăra în acest an 40.000 de doze de vaccin împotriva HPV. Acestea vor fi folosite pentru imunizarea fetelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani pentru care părinții sau reprezentanții legali au solicitat, în anii 2019 și 2020, vaccinarea la cabinetele medicilor de familie.

Ministerul Sănătății a anunțat joi că va continua în 2021 campania de vaccinare împotriva HPV.

„În acest an, Ministerul Sănătății urmează să achiziționeze aproximativ 40.000 de doze de vaccin pentru imunizarea fetelor cu vârste între 11 și 14 ani pentru care părinții sau reprezentanții legali au solicitat, în anii 2019 și 2020, vaccinarea la cabinetele medicilor de familie. Vaccinarea împotriva HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, este gratuită pentru fetele care au între 11 și 14 ani și este realizată în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților”, a transmis Ministerul Sănătății.

Opt din zece femei vor contracta o tulpină HPV la un moment dat pe parcursul vieții lor, susțin specialiștii de la MS, care precizează că în România, în fiecare an, peste 3.300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin și mai mult de jumătate pierd lupta cu boala.

Organizația Mondială a Sănătații a adoptat strategia globală prin care să grăbească eliminarea cancerului de col uterin pentru perioada 2020–2030.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, strategia globală are următoarele obiective:

– 90% dintre fete au fost vaccinate complet cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani.

– 70% dintre femei sunt supuse unui test de înaltă performanță până la 35 de ani și din nou până la vârsta de 45 de ani.

– 90% dintre femeile identificate cu boli de col uterin primesc tratament.

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentarii care votează ”la două mâini” vor fi rămâne fără 80% din indemnizația pe o lună. USR PLUS schimbă statutul aleșilor

Publicat

Parlamentarii USR PLUS au depus un proiect de modificare a Statutului senatorilor și deputaților astfel încât parlamentarii ”pianiști” care vor vota la dublu sau multiplu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, vor fi sancționați cu reținerea pe o lună a sumei reprezentând diferența între indemnizația brută și valoarea salariului minim brut pe țară.

Adică, vor pierde peste 80% din indemnizație. De asemenea, votul viciat prin exprimarea unui vot dublu se va anula, se mai arată în propunere.

„Nu e normal ca, în România, un student care copiază să fie exmatriculat, dar un parlamentar care votează fals în numele colegului absent să nu suporte drept consecinte decât ‘avertisment scris’ , așa cum prevede acum Statutul comun al deputaților și senatorilor și Regulamentele Camerelor.

Noi, grupul USR PLUS, susținem că parlamentarii ar trebui să fie ținuți la un standard mai înalt de respect față de lege, pentru că aici e izvorul ei, și să aibă un cod de conduită demn de mandatul primit, așa că propunem să fie prevăzute consecințe directe, de micșorare a indemnizației până la nivelul salariului minim”, declară deputatul USR PLUS Oana Țoiu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp a lansat o funcție nouă pentru aplicația de PC. Începând de astăzi se pot primi și pe desktop apeluri audio și video

Publicat

Începând de astăzi pe aplicaţia WhatsApp pentru PC-uri cu macOS şi Windows, se vor putea primi apeluri vocale şi video, a anunţat compania, oferind apeluri criptate end-to-end către alţi utilizatori WhatsApp, atât pe computere, cât şi pe dispozitive mobile.

Apelurile vocale şi video pentru WhatsApp erau până acum funcționale pe telefoane cu Android şi iOS, iar WhatsApp a început să lanseze funcţia de apelare de pe desktop către un grup mic de utilizatori la sfârşitul anului trecut.

Apeluri vocale și video pe Whatsap – încă nu se pot face apeluri de grup pe PC

Funcţia de apeluri vocale și video este acum disponibilă pentru toţi utilizatorii WhatsApp de PC.

Apelurile de pe desktop au aceeaşi criptare end-to-end ca şi mesajele scrise, ceea ce înseamnă că WhatsApp şi Facebook nu vă pot vedea sau auzi apelurile.

Singura caracteristică lipsă este că, cel puţin pentru început, aplicaţia desktop nu acceptă apelurile de grup.

WhatsApp promite că se va extinde pentru a include şi apelurile de voce şi video de grup, dar nu a precizat un termen.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Posturile de directori de școli vor fi scoase la concurs. Titularizarea profesorilor, pe durată determinată

Publicat

Posturile de directori la toate școlile din țară vor fi scoase la concurs iar titularizarea profesorilor va fi pe durată determinată.

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu, a declarat joi, 4 martie la Europa FM, că este nevoie de o evaluare a cadrelor didactice.

„Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial, dacă vrei să faci evaluare.

Evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță

Pentru că, în orice sistem, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor”, a transmis Câmpeanu.

Cîmpeanu speră ca posturile de director și de director adjunct să fie scoase la concurs înainte de vacanța de vară. ”Directori, directori adjuncți, pe structura director educațional-manager sau orice altă structură care va rezulta din dezbaterile care trebuie să fie profunde și rapide, pentru că până în vară nu mai este mult. În cel mai rău caz aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie.”

În plus, ministrul a declarat că „există voință politică” pentru a se trece de la titularizare pe perioadă nedeterminată la perioadă determinată.

Cîmpeanu a mai precizat că ar fi de acord cu o evaluare a tuturor profesorilor pe criterii de performanță.

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate…

”Trebuie să ai și cu cine pentru că sunt 220.000 de profesori, iar asta nu este o scuză, ci este doar o explicație.

Problema nu poate fi tratată și rezolvată fiind scoasă din context, dacă e scoasă din context e egal cu zero, oricât de bine ar suna.

Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro, managementul de sistem: relația dintre minister – inspectorate – autorități locale – școli .”

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate