Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CSM propune desființarea a 30 de instanțe și mărirea razei teritoriale a altor 25. Vezi ce se întâmplă cu parchetele din Alba

Publicat

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), printr-un grup de experți, Ministerul Justiției (MJ) și Parchetului General propune desființarea a 30 de instanțe și a parchetelor de pe lângă acestea, precum și menținerea în funcțiune, concomitent cu mărirea razei teritoriale, a altor 25 de instanțe și parchete, transmite Agerpres.

Concluziile de bază ale grupului sunt în sensul eficientizării activității instanțelor și parchetelor în condițiile restricțiilor bugetare cu care se confruntă România, având în vedere și trendul similar din UE, raționalizarea instanțelor și parchetelor prin desființare sau rearondare de localități fiind un mijloc de realizare a acestor scopuri, arată Agerpres.

Raportul acestui grup de lucru a fost aprobat de Plenul CSM în 4 iunie si a fost trimis Ministrului Justiției în vederea inițierii proiectului de lege privind desființarea acestor instanțe și parchete.

Potrivit Raportului privind concluziile Grupului de lucru interinstituțional pentru pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri, a rezultat, pentru această etapă a procesului de reorganizare, desființarea judecătoriei/parchetului și rearondarea localităților acesteia/acestuia la o altă unitate pentru 30 de instanțe și parchete: Hațeg, Orăștie, Agnita, Avrig, Buhuși, Rupea, Jibou, Târgu Lăpuș, Dragomirești, Hârșova, Măcin, Segarcea, Baia de Aramă, Novaci, Balș, Liești, Însurăței, Adjud, Salonta, Bălcești, Topoloveni, Pogoanele, Mizil, Gura Humorului, Dărăbani, Târnăveni, Moldova Nouă, Chișineu Criș, Gurahonț, Făget.

De asemenea, s-a apreciat că se impune menținerea în funcțiune concomitent cu mărirea razei teritoriale pentru 25 instanțe și parchete: Câmpeni, Blaj, Sebeș, Brad, Săliște, Podul Turcului, Beclean, Huedin, Simleu Silvaniei, Babadag, Filiași, Corabia, Făurei, Panciu, Hârlău, Răducăneni, Huși, Negrești Oaș, Săveni, Costești, Luduș, Oravița, Ineu, Lipova, Sânnicolau Mare.

O altă concluzie se referă la menținerea în funcțiune cu actuala circumscripție pentru 15 instanțe și parchete: Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc, Lehliu Gara, Videle, Gherla, Dej, Orșova, Târgu Bujor, Patarlagele, Sinaia, Pucioasa, Vatra Dormi, Toplița, Gheorghieni, Deta.

Analizele efectuate au privit exclusiv judecătoriile și parchetele de pe lângă acestea. În sistemul judiciar român sunt prevăzute în prezent 176 de judecătorii și, respectiv, parchete de pe lângă acestea.

În 2010, prin Ordinul ministrului justiției, a fost constituit un grup de lucru CSM, MJ și PICCJ, care a propus desființarea unor judecătorii și parchete, lucru care s-a realizat prin Legea 148/2011.

Sursa: Hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax