Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum ar vrea să-i motiveze ministrul Educației pe profesori să predea la țară. Variantă de modificare a sistemul de plată

examen profesor

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, recunoaște că sunt diferențe mari de salarizare pentru profesorii și învățători de la sate față de cei din urban și spune că una dintre priorități este ”o regândire a sistemului de plată a cadrelor didactice”.

În opinia sa, aceste discrepanțe ar genera și rată crescută de abandon școlar și o parte dintre rezultatele slabe la testări.

Vezi și Ministrul Educației anunță modificările din anul școlar 2021-2022. Vacanța intersemestrială va fi comasată cu vacanța de iarnă

„Discrepanțele sunt enorme. Echitatea e principala problemă. Echitatea cu privire la accesul la educație e, încă, o problemă și mai importantă decât performanța.

Diferențele între urban și rural sunt inadmisibile, sunt foarte mari. Asta generează și o rată crescută de abandon școlar și o parte dintre rezultatele proaste la testările internaționale precum PISA.

E un element asupra căruia eu, personal, am o prioritate deosebită în a mă concentra. În același timp, e o problemă cronică ce nu a apărut anul acesta, ci trenează de foarte mult timp. Nu e tocmai ușor ca pe timp de criză să repari și problemele cronice.

E vorba de o regândire a sistemului de plată, dacă vreți, a cadrelor didactice, astfel încât să fie motivate pentru a preda în mediul rural. E o creștere pe care am susținut-o și sunt convins că va exista această susținere în buget”, a declarat Sorin Cîmpeanu la B1TV.

Câmpeanu susține că această plată suplimentară se va aloca prin bugetul din acest an.

Însă premierul a anunțat înghețarea salariilor în sectorul bugetar, astfel că ministrul a amintit despre costul standard per elev, componenta pentru cheltuielile materiale – care, în opinia sa trebuie să crească cu 50% și cu acești bani să fie mai bine plătiți profesorii din mediul rural.

sursă: edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax