Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cum ești anunțat că ți se taie curentul, chiar dacă ai plătit factura. La Alba Iulia trebuie să ghicești când ”vine cu citirea”

Publicat

”Nu a avut acces la grupul de măsurare pentru citire și/sau pentru verificare” este mesajul pe care îl primești de la Electrica, la ora 6.00, într-o notificare de sistare a distribuției de energie electrică, chiar dacă plătești lunar, online, curentul. 

Motivul este simplu: nu ai permis accesul în locuință, unui angajat Electrica, să citească contorul. Asta în condițiile în care nu ai fost anunțat că va veni cineva să citească contorul și, mai ales, când și la ce oră. 

UPDATE 6 iulie 2022: După publicarea materialului, Distribuție Energie Electrică România a trimis un drept la replică, drept la replică pe care îl publicăm mai jos.

În schimb, te trezești că ești notificat că ți se va sista curentul.

Apoi, dacă vrei să rezolvi situația, situație pentru care tu, abonat și consumator, nu ai nicio vină, te lovești de birocrație, roboți de telefonie și, într-un final, dacă ai noroc, de un operator care îți explică că așa este procedura.

În condițiile în care, în Alba Iulia, aproape săptămânal sunt căderi de curent, ce durează zeci de minute, dacă nu chiar ore bune (cum a fost și cazul de joi, 30 iunie, în care jumătate de oraș a rămas fără energie electrică), este chiar frustrantă interacțiunea cu compania.

CITEȘTE ȘI: Jumătate din Alba Iulia, fără curent joi dimineață: Activitatea unor instituții paralizată. Care este cauza

Mai exact, pentru a rezolva situația, am mers la sediul din centru din Alba Iulia. Angajatele de acolo te informează că nu ține de ele, că ține de sediul de la gară, mai exact pe la etajul 1.

Dar, nu trebuie să mergi cu mâna goală la etajul 1, la sediul de la gară, ci cu o poză în care să fie vizibil contorul. Asta în condițiile în care ai optat pentru citire online, iar plata lunară la fel.

Până a interacționa cu angajații de la gară, am încercat să rezolv situația telefonic. Dacă nu ești cât de cât familiarizat cu site-urile Electrica, este destul de greu să dai de un număr de telefon pentru a vorbi cu cineva.

Apoi, după ce treci de roboții telefonici, care te pun să apeși minimum trei taste, intri, dacă ai noroc, în legătură cu un operator.

Iar operatoru,l în linii mari, îți explică că este vina ta, că nu ai fost găsit acasă de către un agent de citire. Însă nimeni nu îți poate explica când a venit agentul, la ce oră, în ce dată și dacă este undeva notat că nu te-a găsit acasă pe tine, abonat.

Iar explicația este simplă: Da, nu ați fost găsit acasă și acum sunteți notificat. Mai exact, după ce nu ești anunțat că cineva vine să citească contorul, ești anunțat că nu ai fost găsit la adresă.

Mai mult de atât, doar dacă suni, afli că există un număr, doar pentru WhatsApp, la care poți trimite tu, personal, o poză a contorului, la care să adaugi și notificarea de întrerupere a curentului.

Numărul de WhatsApp, teoretic trebuie să apară în mailul în care ai fost anunțat că ți se taie curentul, practic nu este scris. Numărul de telefon la care nu răspunde nimeni ci este doar strict folosit pentru WhatsApp este: 0739.711.178.

Undeva, pe site-ul Electrica, dacă vei cauta bine, ajungi la următorul mesaj: ”Dacă citirea nu se poate efectua din cauza lipsei accesului la contor, aceasta se poate reprograma, de comun acord, între client și distribuitor, și prin intermediul furnizorului.

Dacă un client a fost preavizat, întrucât delegatul operatorului de distribuție nu a avut acces la contor, este obligatorie respectarea termenului din preaviz în ceea ce privește contactarea furnizorului sau a distribuitorului. În caz contrar, se va proceda la întreruperea alimentării cu energie electrică a locului de consum”.

Drept la replică

Referitor la articolul Cum ești anunțat că ți se taie curentul, chiar dacă ai plătit factura. La Alba Iulia trebuie să ghicești “când vine cu citirea”, transmis în data de  01.07.2022, vă solicităm să acordați societății Distribuție Energie Electrică Romania posibilitatea de a clarifica situația descrisă în acest material. În acest sens facem precizările de mai jos:

În piața de retail a energiei electrice există următorii actori:

–       Operatorii de distribuție: cei care exploatează, dezvoltă şi întrețin rețelele electrice de distribuție a energiei electrice

–       Furnizorii de energie electrică: cei care au relația contractuală cu clienții finali

Operatorul de distribuție pentru județul Alba (alături de alte 17 județe) este  Distribuție Energie Electrică Romania SA (DEER), care deservește peste 3,8 milioane de consumatori racordați la rețea.

În sarcina acestuia revine şi obligația de a citi contoarele de energie electrică, cu o periodicitate de 3 luni (începând cu data de 1 Aprilie 2022) pentru consumatorii casnici. Acest lucru înseamnă că lunar, Distribuție Energie Electrică Romania trebuie să citească peste 1,2 milioane contoare. Planificarea următoarei citiri se face la nivel de zi şi este transmisă furnizorilor pentru a fi inserată în factură, astfel încât clientul să fie avizat în acest sens. Ținând cont de volumul total de citiri lunare, (circa 1,2 milioane) această planificare la nivel de zi se transformă într-un interval de timp, în care reprezentanții operatorului de distribuție au posibilitatea de a efectua două vizite, în zile diferite şi în intervale de timp diferite, în cazul în care la prima vizită nu au avut acces la contorul aflat în interiorul proprietății consumatorului.

Mai jos este prezentat un exemplu al modului în care se poate regăsi pe factură această informație:

Având în vedere evoluția din zona socială şi profesională pe care țara noastră o cunoaşte în ultimii 15 ani, Distribuție Energie Electrică Romania este conştientă că există posibilitatea ca la data planificată pentru citire, consumatorul, al cărui contor este montat în interiorul proprietății, să nu fie găsit acasă.

Pe acest considerent şi pentru a veni în sprijinul consumatorilor, Distribuție Energie Electrică Romania (DEER) a dezvoltat o platforma online prin care consumatorii, al căror contor de energie electrică se află în interiorul proprietății şi nu au fost găsiți acasă în niciuna dintre cele 2 vizite planificate, să poată să-şi transmită indexul însoțit de o fotografie a acestuia, astfel încât acest index să poată fi folosit la facturare.

Aceşti consumatori primesc prin poştă o notificare din partea furnizorului lor de energie electrică, în care este descrisă modalitatea practică prin care pot transmite operatorului de distribuție indexul şi fotografia acestui index. În cazul în care, indiferent de motiv, consumatorul nu transmite acest index, poate primi un preaviz de întrerupere a alimentării cu energie electrică, motivat de faptul că a fost citit contorul, cu motivul lipsă acces la contor.

În ceea ce priveşte întreruperile în alimentarea cu energie electrică, care desigur există, fără a avea însă nici pe departe o frecvenƫă săptămânală, aşa cum afirmă cititorul dumneavoastră, facem precizarea ca nu toate sunt cauzate de activitatea operatorului de distribuƫie, o parte având ca şi cauză deteriorarea cablurilor electrice subterane la lucrări de săpături efectuate de firme care construiesc bransamente şi reƫele de utilităƫi (apă, canalizare, gaz) sau defecƫiuni apărute în instalatii,  altele decat cele din gestiunea DEER.

Profităm de ocazie pentru a vă informa că DEER, prin Sucursala Alba, demarează în acest an lucrări de investiƫii în municipiul Alba Iulia constând în modernizarea reƫelelor electrice de distribuƫie de 20kV din majoritatea zonelor municipiului. Obiectivul acestor investiƫii, care va fi atins la finalizarea lor, este tocmai reducerea numărului de întreruperi în alimentarea cu energiei electrică şi a duratei acestora, altfel spus, creşterea calităƫii serviciului de distribuƫie a energiei electrice pe care îl oferim utilizatorilor.

Vă mulțumim,

Serviciul Comunicare, PR & CSR_ 05.07.2022

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pamfil

    vineri, 01.07.2022 at 15:00

    hehe… stiu pe cineva care nu era pe lista montarii de contoar dupa ce si-a facut actele si tot… A mers omul tot asa ba la gara, ba in centru sa i se zica ca nu exista acel bloc (era un bloc nou) apoi ca nu exista nustiu-ce act in original ca „poate l-a ridicat cineva din familie” desi omul nu mai calcase pe acolo si omului i se spusese ca va fi contactat telefonic. Apoi a fost trimis in centru sa ceara „copie dupa orginal”.

    Eu trimit periodic autocitirea insa toate facturile imi vin cu „estimare” si rar cate una de regularizare. Daca trimit citirile, si mai vin si cei de la ei sa citeasca, de ce estimari? Probabil pentru ca bani. destui bani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: 3 stații de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurate la Alba Iulia. Gabriel Pleșa: Avem un proiect pentru încă 15

Publicat

De astăzi, albaiulienii și turiștii își pot încărca autovehicule electrice la cele 3 stații de încărcare, puse la dispoziție de către primărie.

”Este un început și știu că nu trebuie să ne oprim aici, ci trebuie să creștem numărul acestor stații, proporțional cu numărul autoturismelor electrice înmatriculate în orașul nostru, iar zilele trecute, Consiliul Local a votat depunerea unui proiect pentru încă 15 stații, dispersate pe suprafața orașului.

Primele trei, la care, deocamdată, mașinile pot fi încărcate gratuit, fiindcă dorim să încurajăm această formă de mobilitate, sunt amplasate astfel: vis a vis de Inspectoratul de Poliție Alba (Piața Națiunii), pe strada Livezii (în spate la Alba Mall) și pe bulevardul Revoluției 1989, în dreptul parcului Sfânta Ecaterina” a spus primarul Gabriel Pleșa.

Prima stație inaugurată este cea din Piața Alessandria, peste drum de sediul IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Dietele pot fi nesănătoase: Femeile vegetariene sunt mai predispuse la fracturi de șold decât cele care consumă carne

Publicat

foto: pixabay.com/ritae

Femeile care au o alimentație fără carne sunt mai predispuse la fracturi de șold, susține un studiu realizat de experții de la Universitatea din Leeds, citat de BBC.

Cercetătorii au urmărit 26.000 de femei timp de aproximativ 20 de ani și au descoperit că vegetarienii din acest grup au fost cu o treime mai predispuși la fracturi decât cei care mănâncă carne.

Experții de la Universitatea din Leeds au declarat că unii vegetarieni ar putea să nu aibă suficienți nutrienți pentru o bună sănătate a oaselor și mușchilor, ceea ce a crescut riscul de fracturi.

Cu toate acestea, autorii studiului au spus că oamenii nu ar trebui să renunțe la dietele vegetariene.

Cercetătorii au analizat grupul de femei, cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani, pentru a evalua legăturile dintre sănătate și alimentație.

Concluziile studiului

Pe parcursul perioadei de 20 de ani, 822 (3%) dintre femeile din grup au suferit fracturi de șold.

Autorul principal al studiului, James Webster, a declarat:

„Studiul nostru evidențiază potențialele preocupări legate de riscul de fractură de șold la femeile vegetariene.

Cu toate acestea, ca în cazul oricărei diete, este important să se înțeleagă circumstanțele personale și ce nutrienți sunt necesari pentru un stil de viață sănătos și echilibrat”.

Webster a spus că dietele vegetariene au adesea un aport mai mic de nutrienți, cum ar fi proteinele și calciul, care sunt de obicei mai abundente în carne decât în plante.

„Un aport scăzut al acestor nutrienți poate duce la o densitate minerală osoasă și o masă musculară mai mici, ceea ce vă poate face mai susceptibili la riscul de fractură de șold”, a spus el.

Cu toate acestea, Webster a subliniat că dietele vegetariene pot varia foarte mult de la o persoană la alta și pot fi „sănătoase sau nesănătoase, la fel ca și dietele care includ produse de origine animală”.

Oamenii de știință implicați în proiect au declarat că femeile ar putea menține sănătatea oaselor dacă nu sunt subponderale, dacă adaugă nutrienți precum B12 în dieta lor și dacă rămân active.

Dr. Darren Greenwood, coautor al studiului, a declarat:

„Acest studiu este doar o parte a tabloului mai larg al dietei și al sănătății oaselor și mușchilor la vârste înaintate.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora rolul greutății corporale și pentru a identifica motivele pentru care rezultatele sunt diferite la vegetarieni și la cei care mănâncă carne”.

Co-autorul, profesorul Janet Cade, a declarat că cercetarea a fost „un pas important” în înțelegerea riscului potențial pe care dietele pe bază de plante l-ar putea prezenta pe termen lung și ”ce ar putea fi făcut pentru a atenua aceste riscuri”.

Cercetătorii au spus că sunt necesare lucrări suplimentare pentru a evalua dacă rezultate similare ar putea fi găsite în rândul bărbaților.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ce se va întâmpla cu banii strânși la Pilonul 2 de pensii private. De ce și cum vrea statul să-i ”administreze mai bine”

Publicat

Ca statul este cel mai prost administrator al banilor în România, nu mai e nici un secret.

Banii din buget se alocă de cele mai multe ori pe baza intereselor de partid în loc de principii economice și criterii de eficiență.

Coincidența care dă fiori pieței

O mare problemă pecare o au guvernanții actuali este presiunea imensă exercitată de deficitul la fondul de pensii publice de unde lipsesc multe miliarde de lei după declarațiile recente ale ministrului muncii, Marius Budăi.

Acesta a spus că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, completând cu o frază care da fiori administratorilor de pensii private: „exact cât virăm la pilonul 2”.

Acești bani din Pilonul 2 de pensii private NU sunt ai statului român și nu sunt la dispoziția guvernului.

Sunt banii românilor strânși acolo prin contribuțiile lunare de 3,75% din salariu șicare din ianuarie 2023 ar trebui să crească la 4,75%.

Banii aceștia, care totalizează 88 de miliarde de lei, sunt administrați de 7 fonduri de pensii active care îi investesc după reguli stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obtină randamente câtmai bune cu riscuri cât mai mici.

De aceease preferă în special titlurile de stat și alte asemenea instrumente de investiții sigure pentru că vorbim despre banii oamenilor ce se așteaptă că la pensie să primească pe lângă pensia publică de la stat pentru care contribuie lunar și această pensie privată.

În general, sumele strânse în Pilonul 2 de pensii de fiecare salariat sporesc an de an și până de curând acest spor reușea să depășească inflația și chiar dobânzile bancare deci randamentul lor era unul bun, dovadă că administratorii fondurilor de pensii private își fac bine treaba.

Sumele au scăzut

Recent însă, salariații au putut constată că în situația anuală a fondurilor acumulate pe care o primesc prin poștă sau e-mail de la administratorul lor de pensii private sumele pe care le știau în contul lor au scăzut în loc să crească.

Explicațiile sunt de ordin economic: inflație crescută, dobânzi crescute și prin urmare randamentul titlurilor de stat sau al obligațiunilor a rămas în urmă. De aici și scăderea sumelor acumulate.

Pe lângă situația economică turbulentă care duce lascăderea randamentelor, guvernul mai pregătește o lovitură pentru administratorii fondurilor de pensii private, și anume impozitarea dividendelor încasate de fondurile de pensii prin OUG 16/2022, taxare care nu va face altceva decât să mărească pierderile.

Iar asta nu face decât să dea apă la moară celor care abia așteaptă să acuze fondurile că pierd banii românilor și ar vrea să dispară acest sistem privat de administrare a pensiilor din Pilonul 2 și eventual să fie înlocuit cu o nouă companie de stat care să preia administrarea celor 88 de miliarde strânse acolo.

A fost visul lui Liviu Dragnea să pună mâna pe acești bani și se vede treaba că încă mai sunt uniicare au același vis.

Asta pentru că ar fi o suma imensă care le-ar da o gură de oxigen și i-ar ajută să acopere găurile tot mai mari din bugetul României prin care se scurg banii.

Și ar fi mult mai ușor așa, să dispună de acest bani ai românilor de rând decât să supere beneficiarii pensiilor speciale și bugetarii de lux ai țării tăindu-le privilegiile nemeritate și făcând astfel economii la buget care le-ar permite finanțarea sistemului public de pensii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bilanț COVID-19 în România, 13 august 2022: 4.684 cazuri noi, 25 de pacienți au murit și alți 276 sunt internați la ATI

Publicat

Peste 4.600 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, este bilanțul anunțat sâmbătă, în România, de autoritățile sanitare. 25 de persoane infectate au murit. 

Conform sursei citate, 890 dintre cazurile noi înregistrate în ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.

Cele mai multe cazuri noi de COVID sunt în Bucureşti – 991 şi în judeţele Timiş – 279, Sibiu – 232, Iaşi – 224 şi Cluj – 203.

Rata de infectare înregistrată la 14 zile, la nivel naţional, este de 4,08 cazuri la mia de locuitori.

Cea mai mare incidenţă este în Bucureşti – 8.49 şi în judeţele: Cluj – 7,62, Sibiu – 6,91, Ilfov – 6,69 şi Timiş – 6,55.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 3.594 teste RT-PCR (2.427 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 1.167 la cerere) şi 14.128 teste rapide antigenice.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.368.520 teste RT-PCR şi 10.988.005 teste rapide antigenice.

În total, pe teritoriul României, au fost înregistrate până în prezent 3.154.721 de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.

Distinct de cazurile noi, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 229 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 3.494, cu 321 mai puţine faţă de ziua anterioară.

De asemenea, la ATI sunt internate 276 persoane, cu 17 mai puţine faţă de ziua anterioară. Din cei 276 pacienţi internaţi la ATI, 237 sunt nevaccinaţi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax