Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum fentează legea, transportatorii cu camioane supra-încărcate. Dacă refuză cântarul, amenda este de 5 ori mai mică

Publicat

Șoferii care circulă cu autocamioane încărcate peste limita legală, profită de o portiță în lege, care le permite să ocolească amenzile mari pe care le-ar putea lua în trafic. 

Concret, aceștia refuză cântărirea mașinii și asta le aduce o amendă mult mai mică decât cea pe care ar primi-o dacă ar accepta. În plus, rămân și cu plăcuțele de înmatriculare, o altă sancțiune posibilă. 

Peste 700 de șoferi au refuzat anul trecut cântărirea camioanelor încărcate și au preferat să plătească amenda pe persoană fizică.

Dacă ar fi acceptat să tragă camionul pe cântar și s-ar fi constatat o supraîncărcare a acestuia, amenda era de până la cinci ori mai mare, potrivit Europa Liberă.

Orice transport pe drumurile publice este reglementat în ceea ce privește greutatea încărcăturii, în sensul că nu poate fi depășită o masă totală maximă, în funcție de categoria de drum.

Astfel, transporturile grele sunt verificate și cântărite de inspectorii Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier (ISCTR).

  • „Refuzul de a supune vehiculul verificării prin cântărire şi/sau măsurare a dimensiunilor, refuzul de a însoţi vehiculul personalului cu atribuţii de control în vederea cântăririi şi/sau măsurării dimensiunilor transportului, precum şi refuzul de a prezenta personalului cu atribuţii de control documentele privind transportul, cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, aplicată conducătorului auto”.

Dacă plătește amenda în 48 de ore, acesta se înjumătățește.

De această lege deficitară profită tot mai mulți transportatori care se știu că depășesc cu mult greutatea admisă pentru a circula pe drumurile din țară.

În situațiile tot mai dese în care activiștii de mediu reclamă transporturi supraîncărcate cu lemn, nisip sau piatră pentru balastiere, șoferii preferă să primească amenda în nume propriu, banii fiind ulterior recuperați de la patronul firmei care a organizat transportul.

Dacă s-ar supune cererii inspectorilor de la ISCTR de a cântări camionul, amenda ar putea ajunge până la 30.000 de lei în cazul camioanelor cu axă triplă.

Legea mai spune că Poliția ridică plăcuțele de înmatriculare ale camionului până la remedierea situației.

Dar acest lucru se poate rezolva foarte ușor prin descărcarea surplusului din camion, după care autovehiculul își poate continua cursa.

Sursă: Europa Liberă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Sebi

    vineri, 14.05.2021 at 12:24

    Numai la noi e posibil sa pacalesti,ia treci granita și încearcă să refuzi cântărirea și vezi ce se întâmplă apoi vorbim de șmecherii..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax