Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

CUM începe școala la Alba Iulia, în scenariul hibrid. Pregătirile din școli și licee pentru activitate online și la clasă

Publicat

În Alba Iulia, 16 unități de învățământ încep activitatea școlară, de luni, în scenariul galben, adică cu grupe de elevi care vor veni la interval de 1-2 săptămâni la cursuri și restul online, prin rotație. Acest scenariu a presupus detalii organizatorice suplimentare și dotări.

Alba24 a contactat câteva dintre aceste școli, pentru a vedea modul de organizare și cum s-au pregătit pentru a asigura condiții pentru începutul școlii.

UPDATE: Au rămas doar 15 unități în varianta hibrid. Seminarul Ortodox a amânat începutul anului școlar și are în calcul varianta școală online.

Scenariul doi (galben, hibrid) presupune participarea zilnică (față-în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Potrivit deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din 11 septembrie, 36 de școli, licee și grădinițe încep anul școlar în scenariul galben. Adică școală hibrid, față în față, alternat cu online. Celelalte vor avea cursuri cu prezența fizică a elevilor și organizarea în funcție de situația epidemiologică (COVID-19).

Vezi și CUM începe anul școlar în ALBA: LISTA scenariilor din școli, licee și grădinițe aprobată în Comitetul pentru Situații de Urgență

Majoritatea școlilor din scenariul 2 vor avea, luni și marți, ședințele diriginților cu elevii, pentru a le prezenta noile condiții pentru activitatea școlară, pentru preluarea materialelor și alte detalii de organizare. Apoi, vor începe cursurile cu jumătate dintre elevii dintr-o clasă la școală și restul online. În majoritatea cazurilor, profesorul va preda simultan și pentru cei din clasă, și pentru cei care urmăresc lecțiile de acasă: se va transmite în timp real, online, din sala de clasă.

Pentru alegerea scenariului de început de an școlar, la Alba Iulia a fost luată în considerare rata incidenței cazurilor COVID-19 de 1,08, comunicată de DSP Alba, potrivit IȘJ Alba.

Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” Alba Iulia

Luni și marți vor fi ședințele de dirigenție, pe grupe de elevi, apoi de miercuri, 16 septembrie, va fi program școlar cu o grupă prezentă fizic la școală și cealaltă online (pentru online, profesorii transmit online, simultan, din toate sălile de clasă).

Alternarea școală/online se face la o săptămână, iar grupele sunt selectate în ordine alfabetică, de către diriginți. Online, se va lucra pe G-suite, a transmis directorul unității, prof. Valeriu Cerbu, pentru alba24.ro.

Din 21 septembrie, elevii din clasele a XII-a vor veni la școală, normal. Restul elevilor, din celelalte clase, rămân pe varianta hibrid.

Vezi DOCUMENT: Cum încep noul an școlar elevii și profesorii de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia

În clase, elevii vor avea același loc în bancă, fără să îl schimbe. Deocamdată, vor fi suspendate activități extrașcolare ce presupun mutarea elevilor în alte săli sau interacțiunea cu elevi din alte clase (robotică, echipe sportive, club de turism, EPAS de lectură etc).

În cazul laboratoarelor de informatică, activitatea se poate desfășura prin ore modulare la o clasă, urmate de o pauză de o oră pentru dezinfecție și apoi acces pentru elevi din altă clasă; elevilor li se vor asigura mănuși de unică folosință, pentru a accesa în siguranță tastatura calculatoarelor din laborator.

La HCC a fost nevoie și de noi dotări, având în vedere că s-a ales varianta mobilierului modular (bănci individuale). Se așteaptă livrarea a 420 de mese de un loc până în 18 septembrie și a altor 420 până în 28 septembrie.

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Directorul liceului, Carmen Iuliana Ursu, a precizat pentru Alba24 că au fost făcute demersurile pentru organizarea activității în scenariul doi.

Unitatea are două corpuri de clădire, pentru care a fost organizată procedura de acces, cu intrări separate pentru elevi din cicluri de învățământ diferite.

Elevii vor sta în bănci, în ordine alfabetică a numelor, la fel au fost formate și grupele, respectând principiul ”grupa 1, banca 1/grupa 2, banca 2”, pentru a fi asigurată distanțarea.

Orele vor fi transmise online, simultan, din sala de clasă.

Părinții și alte persoane nu vor avea acces în incinta clădirilor, cu excepția celor care au copii la clasa pregătitoare. Aceștia își pot adduce copiii până în sala de clasă.

Au fost necesare și dotări noi: 120 de bănci individuale pentru elevi.

Liceul ”Apulum” are aproximativ 700 de elevi în anul școlar 2020-2021.

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax